Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na
Kuchnia ŁukaszaPyszna słona przekąska, dla miłośników cebulowych przysmaków. Mniam! Składniki: 60 dag mąki, 25 dag margaryny , 2 białe cebule, 2 żółtka jaja, 1 łyżka maku, 1 łyżeczka octu, sól do smaku, szczypta sody oczyszczonej, papier do pieczenia. Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać posiekaną margarynę, żółtka, mak, ocet, sodę oczyszczoną, sól do smaku i zarobić ciasto. Następnie dodać posiekaną drobno cebulę
Tradycyjna KuchniaDawno nie było sernika i w sumie jakoś prawie cały miesiąc nic nie piekłam słodkiego dla nas. I troszkę się już stęskniliśmy za domowymi łakociami. No
Ewa w kuchniprzepis na pyszne maślane ciasteczka. Składniki: 350 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 100 g masła jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego ( w przepisie oryginalnym jest 10 g mielonego cynamonu) szczypta soli Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób. Mi jak zwykle pomaga mój kuchenny pomocnik. Następnie schłodź ciasto w lodówce
Wielki apetytminut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe polewamy lukrem. Kruche tartaletki makowo serowe są świetnym uzupełnieniem seromakowca. Gdy ten sobie spokojnie stygnie możemy już się delektować pysznymi ciastkami
mojewypiekiinietylkobiałka Ciasto zagnieć bardzo szybko i schłodź w zamrażalniku przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj na blat, wycinaj ciasteczka o pożądanym kształcie. Wstawiamy do nagrzanego pieca (koniecznie!), i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopn C najlepiej z termoobiegiem. Studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce do 10 dni. Pysznie! ;-))) Co sądzicie? Zapraszam
SMYKWKUCHNIpapilotkami. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w 180°C (termoobieg) przez 20 minut. Babeczki wyjąć z piekarnika odstawić na 5 minut. W tym czasie rozpuścić masło. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i gałką muszkatołową. Wierzchy babeczek maczać w rozpuszczonym maśle, a następnie zanurzyć w cukrze z przyprawami. Odstawić do ostygnięcia (chociaż ciepłe też są pyszne :) ) Smacznego
Pełny talerzformie pysznej przekąski lub podwieczorku i my dorośli też chętnie po nie sięgamy . składniki na 6 naleśników 4 jajka 250 ml mleka 100g maki margaryna do smażenia nadzienie 250 g serka śmietankowego homogenizowanego cukier waniliowy 6 brzoskwiń z puszki 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru przepis Z mleka, mąki i jajek wyrabiamy gładkie ciasto , odstawiamy
Smakowite Daniacynamonu i pysznych migdałów. Pamiętajmy, aby dla zdrowia dziennie zjadać jedną porcję dowolnych orzechów :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: jogurt naturalny migdały 1/2 mango Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek
Chocolate Muffin BlogJesteście w nastroju na coś słodkiego? Wszystkimi siłami powstrzymujecie się od upieczenia pięknego, kalorycznego brownie? Chcecie słodyczy, ale też przemyconej w niej porcji zdrowia? A może
Gotowanie to kochaniePyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki
Stare GaryJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjidomu... Moi chłopacy najbardziej lubią właśnie takie kajzerki, dlatego gdy zobaczyłam przepis u Łucji od razu go wypróbowałam:) Piekłam je już kilka razy i za każdym razem smakują równie pysznie! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, jajko, 3/4 szklanki letniej wody, łyżeczka soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 40g masła(...)posypania. Wykonanie Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły. Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę
Z miłości do słodkościpyszne naleśniki. Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 czubate szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak
Kuchnia domowa Aniniesamowicie słodkie! Tym razem połączyłam je z makiem – smakowały równie rewelacyjnie! Może i Wy skusicie się na nie , jeśli zostanie Wam troszkę maku ze Świątecznych wypieków? Naprawdę pyszne! SKŁADNIKI: – mak – 30 g - wiórki kokosowe – 100 g - cukier – 1/4 szklanki - jajko – 1 duże - masło – 25 g - mąka – 2 płaskie łyżki - soda(...)waniliowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę. Dokładnie mieszamy. Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C przez 10 minut
Ostra na Słodko