Proste przekąski są jak as w rękawie, nigdy nie wiesz kiedy się przydadzą :). Taka właśnie jest ta przekąska! : szybka, pyszna i na słodko. Potrzebne wam będzie
Kuchnia PROzdrowotnatemp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki niekonwencjonalne, nie są suche ani twarde, mają smakowity posmak i troszeczkę smakują jak nasze "Katarzynki". Pyszne
Kitchens Alphabetwiecznie każdy wołał dokładkę! Te babcine były wielkie …. nie wycinane szklanką a nożem … nadziane „od serca”. A czym ? Pasztetową! Pierogi z pasztetową są naprawdę pyszne , a przysmażone na masełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mąka – 500 g - jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - olej – 1 łyżka DODATKOWO(...)cebula – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko. Dodajemy 1 łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody. Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Pasztetową kroimy na kawałki. Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta. Sklejamy formując pierogi z falbanką. Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy ze smażoną
Ostra na Słodkosmaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie
Z butelką mleczka w tlePyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę
Moje domowe kucharzeniesposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej
NaKońcuJęzykapyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek i ser.. 3 szkl. mąki 15 g drożdży 4 łyżki masła 220 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta
Moje domowe kucharzeniejakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu ) i kwiaty lawendy z własnego parapetu i stworzyłam pyszny deser, którym delektowaliśmy się
Pora coś zjeśćsię? Takie cudne patery na ciasto ma w ofercie sklep internetowy z personalizowanymi produktami My Gift Dna . Zobaczcie sami jaki duży mają wybór TUTAJ . Grawerowana, nowa patera do ciasta będzie mi pasowała idealnie do nowego domu - do wystroju nie skandynawskiego (w ten styl też się wpisuje genialnie, ale do mnie on jakoś nie przemawia), ale nowoczesnego, takiego mojego ;) piszę mojego(...)dodatki (no i chyba salon z jadalnią;)) wybieram ja :D a do tej patery świecą mi się oczy za każdym razem, kiedy na nią spojrzę. Jest idealna do eksponowania pysznych, domowych wypieków (i nie tylko;) o czym dalej), więc będę ją mogła z dumą prezentować gościom w naszym wymarzonym domu :) Będzie też najlepsza do pięknej ekspozycji babeczek, muffinek i... tortów
Kolorowy Przepisownikpuste w środku i w zasadzie takie są. Dojrzałe owoce marakuji mają pomarszczoną skórkę. Jadalny miąższ, który wydrąża się łyżką jest cierpki w smaku, natomiast użyty w deserach ma pyszny smak. Słyszałam opinie, że dla wielu ludzi marakuja jest najsmaczniejszym owocem tropikalnym. W jednej z książek Gordona Ramsaya znalazłam przepis na pomarańczową tartę z marakują , którą postanowiłam upiec na święta(...)szczególnie wyciągnięta z lodówki), jest słodko-kwaśna i idealnie pasuje do niej cieniutka warstwa ciemnej czekolady rozsmarowana na kruchym spodzie. Z przepisu Gordona zaczerpnęłam tylko przepis na nadzienie, gdyż ciasto kruche robię po swojemu. Uważam, że nadzienie jest wystarczająco słodkie i nie ma potrzeby dosładzania ciasta kruchego. Gordon w swoim przepisie używa tzw. Pâte Sucrée, czyli słodkiego ciasta kruchego piaskowego
Moja DelicjaSama już dawno nie spożywam wypieków na białej mące, unikam cukru i słodyczy, ale czasami piekę coś dla znajomych, którzy (na ich szczęście!) mogą sobie pozwalać
W kuchni Katiejest absolutnie wyjątkowy. Ma mocno wyczuwalny posmak, charakterystycznych dla Piña colady składników - czyli kokosa i ananasa. Umieszczony na delikatnym spodzie z kruszonych ciasteczek z dodatkiem wiórków kokosowych i polany pyszną masą śmietanową - stanowi absolutnie przepyszną całość. Składniki wystarczają na formę o średnicy 28 cm. Bardzo ważne jest, aby składniki na sernik ocieplić w temperaturze pokojowej. Spód sernika: 340 g ciasteczek(...)poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Źródło: kwestiasmaku drukuj przepis
Świat Ciastachlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego pomarańcza i jogurtu greckiego, zamiast mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej mąki ryżowej i połączyłam ją z mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast cukru możecie dodać ksylitol (wtedy będzie super zdrowy(...)świeżej żurawiny, którą bez problemu powinniście znaleźć na targu, albo w supermarkecie, ja kupiłam dużą (hodowlaną) i drobniejszą (leśną) obie smakują wyśmienicie, z reszty która mi została zrobię wkótce pyszny pomarańczowo żurawinowy sos. Składniki : 1,5 szklanki żurawiny świeżej 2 średnie pomarańcze 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki ryżowej
zdrowa vege kuchniaprzygotowaniu, nie posiada spodu (choć oczywiście jeśli wolicie serniki ze spodem, możecie taki zrobić z połączenia ciastek rozkruszonych w blenderze i roztopionego masła), a jego dodatkowym atutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek No cóż… uwielbiam takie serniki(...)miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło
Słodkie okruszkiprzygotowaniu, nie posiada spodu (choć oczywiście jeśli wolicie serniki ze spodem, możecie taki zrobić z połączenia ciastek rozkruszonych w blenderze i roztopionego masła), a jego dodatkowym atutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek No cóż… uwielbiam takie serniki(...)miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło
Słodkie okruszki