odpoczęło. 10. po 15 min zaczynamy wałkowanie ciasta, po czym robimy kółeczka szklanką lub formierką do pierogów. ( ja użyłam formierki) 11. Na gotowe kółeczka z ciasta dajemy półtorej łyżeczki farszu i zaklejamy brzegi. 12. Jak już będziemy zbliżać się ku końcowi w lepieniu naszych pierogów, nastawiamy wodę w dużym garnku dodając również soli(...)wrzucałam 20 pierogów.) 14. Czekamy aż pierogi wypłyną na wierzch wody i wtedy jeszcze gotujemy około 1,5 min. 15. Gotowe pierogi podawać z usmażoną cebulką. Pyszne... Smacznego
Mój pomysł namnie dzisiaj naleśniki czekoladowe. Są świetne, młody jak je zobaczył, to wołał tylko, że takich ciemnych jadł nie będzie, ale jak spróbował, to znowu zostawcie mi jeszcze, bo pyszne. Moje dziecko wzrokowcem jest i jak mu coś się nie spodoba, to zapiera się z całych sił, że nie zje, ale jak spróbuje, to wtedy pyszności. No cóż ja tylko tłumaczę(...)mówię, że dobre, to znaczy, że dobre :)) Miłego dzionka Wam życzę :)) Składniki na jakieś 8 szt: cała tabliczka gorzkiej czekolady 250 ml mleka 2 jajka mąką (ile ciasto zabierze do uzyskania odpowiedniej konsystencji u mnie jakaś szklanka i trochę) 1 łyżka cukru pudru (ja nie dawałam) Farsz: serek naturalny u mnie President truskawki mięta cytrynowa 2 łyżeczki cukru pudru Mleko
kruche babeczkiczas na pozostałe (wcześniejsze) części tej skandynawskiej sagi. A może Wy też po nią sięgnięcie, chociażby podczas nadchodzących świąt? Polecam. Oprócz książki polecam Wam także na zbliżającą się Wielkanoc pyszny mazurek bakaliowy z kwestii smaku. Mazurki są stałym elementem kultury kulinarnej naszych wiosennych świąt. Różnie się je przygotowuje, ale kilka zasad jest stałych: cieniutki spód, masa lub pomada z bakaliami(...)słodycz. Tak! Mazurki MUSZĄ być słodkie. Niektóre są nawet bardzo słodkie. Ja przez długi czas nie lubiłam mazurków. Do dzisiaj mam swoje ściśle ograniczone preferencje co do smaku tych ciast. A jednak je piekę. Są zazwyczaj niewielkie, bo już maleńka porcja zaspokoi apetyt każdego łasucha. Szukam także smaków, które będą mi odpowiadały. To jedno z takich połączeń. Polecam. Składniki
W mojej kuchniDziś PRIMA APRILIS! ja zamiast żartu zostawię Wam przepis na pyszne naleśniki z nadzieniem serowym z dodatkiem kajmaku. Chociaż niektórzy rzeczywiście moją propozycję mogą potraktować jako żart bo danie jest banalnie proste. ;-) Zatem zapraszam! Miłego dnia kochani! Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru Odrobina oleju do smażenia kostka(...)sera białego (30 dag) mała puszka masy krówkowej ( u mnie kawowa) Przygotowanie; Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać mąki jeśli za gęste, dolać mleka. Odstawić na kilka minut. Ser za pomocą miksera wymieszać z masą krówkową. Naleśniki smażyć
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie :) ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek no i musiałam oczywiście zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym(...)serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła
Sama słodycz i szczypta chiliRozpuść czekoladę w takiej kąpieli wodnej. Pod koniec dodaj 1-2 łyżki mleka i dobrze połącz. Ciepłe ciasto posmaruj polewą i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego! Oryginalny przepis na Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z bloga kotlet.tv . Moje jest wersją lekko ulepszoną, bo wzbogaconą orzechami i rodzynkami. Autorce oryginału bardzo dziękuję za przepis. Mój mąż zrobił go w wersji podstawowej jakiś tydzień(...)temu, ale nie do końca wyszło, bo piekliśmy w za dużej temperaturze, więc spiekł się i wyszedł lekki zakalec w środku. Nasz piekarnik działa nie najlepiej. Jednak było pyszne, a dziś to już rewelacja. Polecam! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement
Anioszek w kuchniwtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :)) Składniki: 500g m ąki 400ml maślanki 3 całe jajka szczypta soli 1 łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 25g roztopionego masła 50g cukru 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka(...)skórka otarta z 1 sparzonej cytryny olej do smażenia (lub sklarowane masło ) Wykonanie: Jest bardzo proste. Wszystkie skłądniki mieszamy w misce. Możemy to zrobić np. rózgą. Odstawiamy, aby ciasto "odpoczęło" na ok. 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy niewielką ilość masła na patelni i smażymy niewielki, ogrągłe placuszki z onu stron na złoty kolor
Walijskie Pichceniemówić, to bliny jako potrawa mają swoje korzenie na wschód od naszej granicy. A to, jak kto je wykonywał, zależy od rodzinnego domu. Tak czy siak, bliny są pyszne. Ja podałam je z dodatkiem sosu waniliowego, który doskonale złamał smak blinów. Ale możecie podać je ze śmietaną czy tylko cukrem. Kto co lubi Ja użyłam do wykonania blinów mąki pszennej(...)mąki gryczanej pełnoziarnistej, ale jeśli takiej nie macie, wystarczy zwykła mąka gryczana 750. Posmak gryki będzie wtedy delikatniejszy. Placki – bliny wychodzą puszyste, zdecydowanie grubsze od naszych naleśników. Ciasto na bliny powinno być puszyste, ale stosunkowo gęste, zdecydowanie gęstsze niż na naleśniki. Drukuj Bliny pszenno gryczane window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 gr mąki pszennej 200 gr mąki gryczanej
Mieszam w GarnkuSylwestra. Znajdziecie tutaj smaczne przekąski sylwestrowe, dania na ciepło jak również szybkie desery. Przepisy na Sylwestra proste i szybkie do wykonania, a dla bardziej czasowych dania na ciepło z pysznymi sałatkami. Podane niżej przepisy na Sylwestra można również przyrządzić jako dania bufetowe przyrządzając mniejsze porcje, takie na raz. Łatwe do jedzenia bez talerzyka czy na stojąco. Miłej zabawy! Przepisy(...)Zimne przekąski sylwestrowe Tatar po szwedzku Jajka faszerowane krewetkami Koreczki śledziowe Koreczki z marynowanego sera Mini kanapki z łososiem Zapiekane daktyle Sylwestrowe przekąski na ciepło Mini zapiekanki z francuskiego ciasta z daktylami i pleśniowym serem Zapiekane pieczarki z chevre Nuggets z awokado Kruche pierogi z grzybami Przekąska z klopsików i francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki
codojedzeniaDrożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie" . Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia. Przepis z książki Erica(...)Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 200 g stopionego masła 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jaja 1 kg mąki pszennej T500 Nadzienie: 75 g gorzkiej
Ala piecze i gotujeciasteczka są tak delikatnie, że rozpływają się w ustach. I tak pyszne, ze ręka sama po nie sięga, nie sposób się od nich oderwać. Przepis dziś rano mama podpatrzyła w programie "Rączka gotuje" i od razu zagościły także na naszym stole. Składniki: 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g cukru 140 g mąki 10 dag masła na dekorację(...)mlecznej czekolady 3 łyżki mleka kilka łyżek orzechów drobno posiekanych Składniki na ciasto zagnieść, jeśli będzie zbyt suche to nie dodawać masła ale poczekać chwilę- gniecione orzechy puszczą tłuszcz. Gotowe ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo ciastka będą się łamać) i wycinać księżyce foremką lub szklanką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 8 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE SKŁADNIKI: 400ML MAŚLANKI 450 G MĄKI 1 ŁYŻECZKA SODY 1,5 ŁYŻECZKI SOLI DODATKOWO-KILKA PLASTERKÓW SALAMI,KILKA OLIWEK,ŁYŻKĘ OLIWY I ULUBIONE ZIOŁA PRZYGOTOWANIE: MĄKĘ,SODĘ,SÓL,MIESZAMY BARDZO DOKŁADNIE I DOPIERO PO WYMIESZANIU DODAJEMY MAŚLANKĘ(I JAK MAMY CHĘĆ(...)JAKIEŚ SUCHE DODATKI NP.SŁONECZNIK,ZIOŁA,SUSZONĄ CEBULKĘ,ALE NIE JEST TO KONIECZNE) MIESZAMY SZTYWNĄ RĘKĄ NIE UGNIATAMY CIASTA!! W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKĘ,ALE NIE ZA DUŻO WYKŁADAMY NA BLAT POSYPANY MĄKĄ,LEKKO RĘKĄ ROZKŁADAMY NA PŁASKO NASZE CIASTO,NA GRUBOŚĆ OK 2 CM NOŻEM ROZCINAMY NA KAWAŁKI WYKŁADAMY NA BLASZKĘ POSYPANĄ MĄKĄ SMARUJEMY DELIKATNIE OLIWĄ I LEKKO WCISKAMY
Swojskie jedzonkomakiem, bo w końcu piątek. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, muszę przyznać, że wypiekł się udał fajnie, a więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasteczka są biszkoptowe, mięciutkie i pyszne. Smacznego! Składniki (2 blaszki pojedynczych biszkopcików): 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej mak do posypania gęsty dżem lub marmolada do przełożenia Wykonanie: Białka oddzielamy(...)czym białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy powoli (koniecznie przesianą!!) mąkę i bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego z grubą, okrągłą nasadką i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypujemy po wierzchu makiem. Pieczemy w temperaturze 180ºC
psgotujemyJakiś czas temu publikowałam przepis na drożdżówkę kobiety pracującej , którą odstawiamy do wyrośnięcia na czas ok. 8 godzinnej pracy. Dziś z serii nocnych :) Czyli wieczorem mieszamy, rano pieczemy. Wyszedł pyszny ! smakuje wybornie np. ze świeżym ogórkiem, ale także na słodko np. z dżemem. Składniki: ½ kg mąki, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 300 ml wody, 15 dag ugotowanej ostudzonej kaszy jaglanej(...)łyżeczki soli, 5 łyżek ziaren słonecznika. Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszą jaglaną, drożdżami, słonecznikiem i solą. Następnie wlewać powoli letnią wodę z miodem, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do formy, przykryć ścierką i odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki, odstawić na 30 minut przed pieczeniem. Po czym piec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniaobroty na średnie i dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszając. Do masła dodaj 1/3 ilość mąki z proszkiem i tyle samo mleka. Postępuj przemienne przez kolejne dwa razy. Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Nakładaj łyżka do lodów, wtedy babeczki będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz przez około(...)środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie. Otwór napełniłam konfiturą Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym. Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie
AZgotuj!