Ponieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne
Kuchnia Beatywszystkich stacjach radiowych, a i w telewizji widziałam jak pokazują jaki prezent najlepiej kupić swojemu mężczyźnie. W związku z tym, my podpowiadamy już dzień wcześniej co pysznego możemy przygotować dla Panów w dniu ich święta. Pierwszą propozycją są babeczki, którymi mój mąż się zajadał, więc myślę że innym Panom też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis(...)olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone ostre papryczki 1 płaska
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszny, domowy makaron, o niebo lepszy od tego kupnego. W dzieciństwie robiony makaron gościł co niedzielę na naszym stole. Spróbujcie a już nigdy nie użyjecie kupnego makaronu;) Serdecznie polecam. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 650 5 średniej wielkości jajek szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę, przesiać. W mące zrobić zagłębienie i wbić jajka, dodać szczyptę soli, wyrobić(...)elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm, delikatnie posypać mąką i zostawić do podeschnięcia. Następnie pokroić gotowy makaron na paseczki bądź inny dowolny kształt, do tego celu można też użyć maszynki. Makaron można od razu gotować(jak kupny) bądź też pozostawić do całkowitego wyschnięcia i schować do szczelnego pojemniczka
Krakowskie smaki AniKrokiety..moja młodsza córa lubi...pyszne były..ja też zajadałam się ze smakiem.. 2 jajka 350 ml mleka 18 dkg mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła [ roztopić i wystudzić] Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki(...)dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić
Moje domowe kucharzenieokoło kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, podobnie jak na pierogi. Nakładać farsz i sklejać. Drożdżówki odstawić(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 20 minut aż lekko zarumienią się. Można je polukrować lub polać polewą czekoladową. Są pyszne do szklanki mleka czy kakao
Codzienna kuchnia niecodziennapoważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam do ich przygotowania ani grama cukru i również były świetne - oczywiście za sprawą pysznego dżemu) i szybkie, dlatego polecam każdemu! Składniki : 470 g mąki + 70 g mąki do obsypania szczypta soli 200 ml mleka 2 jajka 50 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)słoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania 470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki. Miękkie masło rozcieramy. Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni
Słodkie Przyjemnościmięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)termoobiegiem na 15-20 minut. Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzenie a następnie wyjmujemy je z foremek. Są pyszne! Smacznego
Maminek kulinarnyidealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku. W sam raz na dwa kęsy. Moim zdaniem - pyszne. Ciasteczka podwójnie imbirowe Składniki: (na 60-65 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g ciemnego brązowego cukru 200 g miękkiego masła 3 łyżeczki mielonego imbiru 45 g kandyzowanego imbiru(...)miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak wiadomo - nic nie zastąpi zapachu wydobywającego się z piekarnika z samego rana... Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami ( birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym), a charakterystyczny kształt(...)uroku. Gwarantuję, że zachwycą każdego. Tebirkes Składniki: (na 10-12 bułeczek) zaczyn: 20 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 300 g mąki pszennej 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 75 g masła 2 łyżki wody 15 g maku Drożdże rozmieszać w mleku, dodać cukier i mąkę. Dobrze wymieszać - najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeżeli ogarnia cię wściekłość, wyprowadzasz cios. Jeżeli budzi się w tobie nadzieja, szykujesz się na rozczarowanie.” kajmakowe placki na jogurcie greckim z truskawkami Miało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego. W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała(...)puszka kajmaku. A truskawki, to truskawki one zawsze są dobre. A właśnie wczoraj kupiłam za 5zł/kg truskawki, dobra, za piękne to one nie są(były) ale i tak były pyszne i takie słodziutkie *.* A teraz wsiadam na rower i jadę z mamą na jagody
More food, love and dreamsprzepis to dla mnie bomba! Rewelacyjna pizza na pysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd(...)znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :)) Składniki na ciasto: 20g drożdży szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella
Walijskie Pichceniepolecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu, a jest pyszne. Fani kuchni azjatyckiej na pewno będą usatysfakcjonowani. Polecam!! Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym Składniki: · 300 g schabu(...)łyżka sos sojowego ciemnego · kieliszek wódki · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Ciasto: · ½ szklanki mąki kukurydzianej · ¼ łyżeczki proszku do pieczenia · ½ łyżeczki soli
Mania Gotowaniakawie czy herbacie. Wystarczająco słodkie z wyczuwalną orzechową nuta, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Naprawdę warto spróbować, sama się zdziwiłam, że z pełnoziarnistej mąki żytniej wyszły tak pyszne ciastka. Dotychczas kojarzyła mi się ona raczej z ciężkimi chlebami czy bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej(...)mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek ksylitolu 100 g masła 1 jajko L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne więc nie należy dosypywać mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec z dwóch stron tworząc
Ze smakiem i z pasjązawsze też z grill-barem "Anuszik" w Lublinie , a tu niespodzianka, bo właściciele ormiańskiego lokalu zawitali do Zamościa!Mogliśmy dzięki temu spróbować kebabów i szaszłyków zawiniętych w lawash. Było pysznie, ale nie tak ostro jak zapewniali nas kucharze. Spokojnie mogłam zaryzykować papryczkę chili. Podczas Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył Andrzej Baczkowski nagrodziła(...)kulkami mięsnymi przygotowaną przez kucharzy Restauracji Padwa w Zamościu. Najlepszym drugim daniem były zrazy po obszańsku zaprezentowane przez Zagrodę w Obszy. W kategorii „wypieki, chleby i ciasta” komisja najwyżej oceniła gryczak kresowy z restauracji Carskie Koszary w Zamościu. Najlepszą nalewkę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Zadnoga. Wydarzenie przyciągnęło sporą
Pasja SmakuSynek znowu namówił mnie na ciasteczka;):) Zdecydowanie za często się to zdarza!:) Tym razem upiekliśmy pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej, jajko, 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki kakao(...)łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa
Z miłości do słodkości