Dzień Matki więc kolejna majowa okazja na sernik :) jagód jeszcze nie ma ale kupiłam mrożone i zrobiłam frużelinę ,serniczek wyszedł rewelacyjnie ,wilgotny
Wypieki ReneTa szarlotka jest idealna jest dłuuuugie, zimowe i mroźne wieczory! Delikatna, krucha, ale wilgotna i bardzo aromatyczna - pełna jabłek , cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Po raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku
Ania i Marcin gotująBabeczki te są, według mnie, absolutnym hitem - nie są to muffinki bo mają jakąś taka inna ,,strukturę" są jakby bardziej puszyste i przypominają mi takie kupne
sierotka maRysia w kuchniA teraz przyznać się wegusy, kto z naturalizowanych wegan nie tęskni za smakiem mlecznej czekolady, kto z Was nie wmawia sobie że czekolada 70% nie jest
greenscarfTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym
Tradycyjna KuchniaNo to zapachniało latem, jagodami, truskawkami to najlepsze co może się przydarzyć sernikowi na zimno. Dni coraz cipelejsze więc można chłodzić sie takim właśnie serniczkiem na
Moje Małe CzarowanieDzień dobry! Pewnie już nie raz wspominałam, że pieczenie nie jest moją mocną stroną. Dużo lepsza była w tym moja mama, a ja choć starałam się
W kuchni KatieDeser, który w zeszycie mojej mamy jest od lat. Kojarzy mi się z luksusem lat 90-tych. Robiło się go na specjalne okazje, a to potwierdza
zabawa smakiemWaslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział- czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem
Malinowe PocałunkiHej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna PasjiJa naprawdę lubię poniedziałki, po weekendach z moją całą gromadą to dzień w którym, dochodzę do równowagi i mam wreszcie czas dla siebie. Jednak są takie
FarmażonyDzisiaj klasyka... jeden z naszych ulubionych, letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna Pavlova z już znikającymi z rynku polskimi truskawkami. Ten deser zawsze się sprawdza, zawsze wychodzi
Bernika - moj kulinarny pamietnikLudowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego(...)www.wiadomosci24.pl A jakie Wy kultywujecie zwyczaje i obrzędy Wielkanocne? Piszcie!:) W Kuchni Smaków postanowiłam wypróbować dziś następne przepisy na muffinki:) Tym razem z marcepanem i płatkami migdałów . Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie i pachnące! Takie babeczki to doskonały pomysł, gdy wpadną do Was znajomi , a nie macie nic słodkiego pod ręką. Ich przygotowanie trwa od 5 do 10 minut, a pieczenie
Kuchnia smakówpodczas wałkowania ciasto zaczyna się lepić do stolnicy, posypce ją delikatnie mąką. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (polecam Gosia - sprytne patenty) , na każdym układamy cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (termoobieg). Jeśli cukierki lekko popękają po wierzchu, to niczym się nie przejmujcie i tak są pyszne
Czary - gary w kuchnizrobić wiele pysznych przetworów np. do słoika. Ale mój wybór padł na szarlotkę. Właśnie taką z dużą ilością papierówek upieczoną w bardzo dużej foremce. Bo jak się domyślacie nie ma sensu piec w małych foremkach. Ta szarlotka została „pochłonięta” przez „dokładki”. No i cóż, nawet okruszków po niej nie ma.... (foremka 40x26 cm) Składniki na ciasto
Kuchnia u KrysiZawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich, silikonowych foremkach. Wyglądały uroczo i smakowały przepysznie! Składniki: 300 gramów mąki 80 gramów cukru pudru 150 gramów margaryny (ja używam Kasi) 3 żółtka szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy
Walijskie Pichceniewyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco
Smakołyki Berenikigryczanej. Polecam - są pyszne :) Składniki: 1/4 szklanki mąki arachidowej 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki amarantusowej 1/2 szklanki cukru dark muscavado 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cynamonu szczypta kardamonu 1/4 szklanki mleka ryżowego 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynnego) Przygotowanie: Zmieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać, stopniowo dodawać mleko i zagnieść ciasto (powinno być spoiste
pyszne zdrowościDomowe nie tuczą! :) Pyszne, aromatyczne dzięki wiórkom kokosowym i bardzo chrupiące. Składniki: 125 g masła 160 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru brązowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżki wiórków kokosowych cukier do obtoczenia ciasteczek Wykonanie: Masło powinno być w temperaturze pokojowej, miękkie. W misce wymieszaj wszystkie składniki, dobrze połącz je ze sobą. Powstanie ciasto kruche. Rób
Zasmakuj Kuchnirównie kruche i pyszne. Pełnia miłości dzisiaj u mnie w domu Składniki na spód tarty: 125 g mąki owsianej 90 g masła 1 duże jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło (wyjęte prosto z lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę
gutfutbardzo smaczna propozycja :) Pyszny mazurek serowy z chałwową nutą poleca się na Wielkanoc :) Składniki: Kruchy spód: 300 g mąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło
Domowa Cookierenka Agiminuty. Odstawiam ciasto na 10 minut, przed smażeniem Placki smażę na teflonowej płaskiej patelni do naleśników, bez dodatków tłuszczu. Smażę około 30 sekund i obracam placki. Można podawać nie tylko z nuttelą :) polecam też miód czy dżem :) Należy pamiętać ,że ciepłe są najsmaczniejsze :) Jest to moja pierwsza próba tych placuszków :) ale nie ostatnia , bo są pyszne
W Moim Magicznym Domuróżnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 200 g ugotowanego białego ryżu ok. 2 50 ml ciepłej wo dy Ugotować ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera
Moje domowe kucharzeniePyszne, pachnące, miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki w czekoladowej polewie to jedne z bardz iej smakowitych wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy
Słodka Stronaserem i pyszną pianka kokosową. Można użyć innych owoców (np brzoskwiń) jednak w sezonie warto skorzystać z tego co daje nam ogród/pole - dlatego też genialnie będzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła
sierotka maRysia w kuchniserio to są pyszne wiadomo, a zrobiłam je z tego co lubię najbardziej i zawsze mam w swojej spiżarni. Mój Tati, mięsożerca absolutny wciągnął dwa i już nawet nie pyta z czego zrobione, a ja przyznam się chciałam zrobić zdjęcie po ugryzieniu, ale tak mi smakowały że pożarłam na 4 gryzy, żeby nie było, wcześniej, jak ciasto wyrastało zapierniczałam
greenscarfciasto naleśnikowe, doprawić pieprzem pomarańczowym i solą, Usmażyć dwa naleśniki. Puszkę pstrąga rozdzielić na dwie części ułożyć zieleninę i pomidor a następnie pstrąga i polać sosem z puszki. Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w mojej kuchni najciekawiej jak potrafię Od firmy Graal dostałam do testowanie pyszne rybki
Gotowanie jest łatweUpiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się do siebie; zabraliśmy je do Legolandu, gdzie ratowały nas przy dziecięcych napadach głodu, razem z łuskanym zielonym groszkiem zresztą. Choć takie zwykłe, to pyszne, odpowiednio słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne
Mango Papajapyszne były.. 125 g masła 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 3 jaja 5 łyżek cukru 2 łyżki mleka 50 g drożdży dowolne nadzienie W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto
Moje domowe kucharzenieprzede wszystkim pyszne! Można je podać z jogurtem naturalnym, sosem czosnkowym, choć ja uwielbiam je podane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej
Rozpustne gotowaniezużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie grillowane kotlety schabowe z kostką z pysznym chutneyem rabarbarowym z jabłkiem
karmelowymożna przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić na sztywno pianę z białka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej
Tradycyjna Kuchniarabarbaru są pysznym pomysłem na deser. Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto
Szefowa kuchnipyszne. Robi się je łatwo i szybko. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 - 3 jabłka (najlepiej twarde) cukier Wykonanie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki. Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość
Mama Gotujemoże być równie pyszna. Ta naprawdę jest ciekawa. Nasze maluchy zjadły ze smakiem. Zachęcam do spróbowania. Wybaczcie zdjęcie robione cegłą w nocy. Zielona pizza Drukuj przepis Składniki 1 paczka szpinaku 1-2 ząbki czosnku kilka łyżek mascarpone ser żółty mały kawałek brokuła 2 nieduże cebule ketchup (dobrej jakości lub domowej roboty) przyprawa do pizzy sól pieprz ciasto 1 szkl wody
CoolinarniePLorzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?" Składniki: 300 g mąki tortowej 150 ml mleka jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy mleko, lekko je podgrzewamy, a następnie przelewamy do przesianej mąki. Roztrzepujemy jajko dodajemy do mąki i całość ugniatamy. Jabłka myjemy i wydrążamy środki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy
Słodkie PrzyjemnościOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku! Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru ! Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę! SKŁADNIKI: ( na 5 foremek ) - ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch(...)łyżka – białko – 1 szt – olejek śmietankowy – 5 kropel – cukier – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka Oreo kruszymy ( możemy zmasakrować je wałkiem do ciasta ). Wkładamy do papilotek tworząc podstawę serniczków. Obydwa serki mieszamy z mąką i białkiem. Dodajemy cukier i olejek , mieszamy. Masę wykładamy na pokruszone ciasteczka. Pieczemy w 120C przez ok.20 min. Odstawiamy do lodówki
Ostra na Słodkopyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania :) ~ ~ Składniki (spód): 250g mąki 200g margaryny 2 łyżki wody szczypta soli 1 żółtko ~ Dodatkowo: maliny wedle uznania gęsta śmietana 18% 3 jajka 100 g cukru pudru ~ 1. Składniki na spód ugniatamy dokładnie na ciasto
My Culinary Artsmaku. Coś pysznego! Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, w strefie Trzech Znaków Smaku odbył się pokaz kulinarny wykonywania Pierekaczewnika. P ani Dżenneta Bogdanowicz z Kruszynian, gdzie prowadzi gospodarstwo agroturystyczne Tatarska Jurta , odtworzyła na żywo cały proces przygotowywania tej potrawy. Muszę przyznać, iż wymaga to precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle
Sajkofanka smakuPyszne placuszki... 250 g serka ricotta 125 ml mleka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jajka szczypta soli Żółtka oddzielić od białek.Z białek ubić pianę. Ser ricotta, mleko i żółtka razem wymieszać [ najlepiej mikserem].Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto. Ubitą pianę z białek
Moje domowe kucharzenieplastrów sera Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna wersja na blogu
Emcia Pichci