kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad. SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki
Powiedz dietom niepomidorków.Wyszedł mi pyszny omlet,więc postanowiłam się z wami nim podzielić. Składniki: 2 duże jajka 2 łyżki mąki pszennej,pełnoziarnistej 10g boczku pół cebulki 2 pomidory suszone oliwa z oliwej sól pieprz Sposób przygotowania: Boczek pokrój w kostkę,cebulka w piórka i obsmaż na odrobinie oliwy. Z jajek,mąki i pokrojonych pomidorów zrób ciasto na omlet.Dopraw je solą
Wielki apetytminut - jeśli ciasto kruche zacznie się za bardzo rumienić trzeba przykryć folią aluminiową. Ważne, żeby po upieczeniu zostawić przez 1-2 godziny sernik w uchylonym piekarniku. Później niech sytygnie w pokojowej temperaturze, a na noc najlepiej wstawić do lodówki. Jeśli zbyt szybko go wystudzimy - np. wystawimy na balkon - sernik popęka (i tak będzie pyszny
Kulinarne Inspiracjechleb jest pyszny. Przepis według przepisu Pawła klik Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 300 g mąki bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 370 g wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych drożdży (albo 20-25 g świeżych) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut
Ala piecze i gotujechwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ciastem
Tradycyjna kuchnia Kasiwlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie
w mojej kuchnipozostają grudki:). Następnie przekładam ciasto do foremek. Do każdej muffinki wkładam pół krówki, ale jeśli chcecie całe napewno będą równie dobre;). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 15 minut. Przed pieczeniem muffiny jagodowe dla niej i z krówkami dla niego. Każde z nas ma innego faworyta;) Po upieczeniu po krówce pozostaje dziurka wypełniona pysznym ciągnącym się toffi. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyProste przekąski są jak as w rękawie, nigdy nie wiesz kiedy się przydadzą :). Taka właśnie jest ta przekąska! : szybka, pyszna i na słodko. Potrzebne wam będzie
Kuchnia PROzdrowotnatemp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki niekonwencjonalne, nie są suche ani twarde, mają smakowity posmak i troszeczkę smakują jak nasze "Katarzynki". Pyszne
Kitchens Alphabetwiecznie każdy wołał dokładkę! Te babcine były wielkie …. nie wycinane szklanką a nożem … nadziane „od serca”. A czym ? Pasztetową! Pierogi z pasztetową są naprawdę pyszne , a przysmażone na masełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: - mąka – 500 g - jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - olej – 1 łyżka DODATKOWO(...)cebula – 2 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy na stolnicę , wbijamy jajko. Dodajemy 1 łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody. Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Pasztetową kroimy na kawałki. Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta. Sklejamy formując pierogi z falbanką. Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy ze smażoną
Ostra na Słodkosmaku. Chlebek ten jest pyszny, aromatyczny, lekki, wszystko co najlepsze zamknięte w jednym bochenku. 400 g zakwasu żytniego 150 ml wody 100 g maki pszennej razowej 300 g mąki pszennej białej 1 łyżka soli Dodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie
Z butelką mleczka w tlePyszna drożdżówka z dużym dodatkiem bakalii..czyli mieszanki studenckiej Helio. 20 g świeżych drożdży 350 g mąki 50 g cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko spora garść mieszanki studenckiej Helio Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać. Na koniec dodać mieszankę
Moje domowe kucharzeniesposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej
NaKońcuJęzykapyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek i ser.. 3 szkl. mąki 15 g drożdży 4 łyżki masła 220 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta
Moje domowe kucharzeniejakże wdzięczny wypiek. Kruche ciasto, którym nie trzeba się bawić, aby wylepić nim formę na tartę, wystarczy wyłożyć składniki, założyć do środka brzegi i upiec. Nic trudnego prawda? Dlatego też kiedyś musiał przyjść dzień, aż ją samodzielnie zrobię. Sięgnęłam po morele (tak, to te z wczorajszego wpisu ) i kwiaty lawendy z własnego parapetu i stworzyłam pyszny deser, którym delektowaliśmy się
Pora coś zjeść