Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko lub dwa małe 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 4 średnie białe surowe kiełbasy Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki. Kiełbasę rozdrobnić widelcem. Z ciasta
O kuchni z uczuciemCiasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki. Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne
BlendmanChciałabym się z Wami podzielić przepisem na placki z dynią. Dziś przedstawiam pyszne,delikatne placuszki na zsiadłym mleku.Doskonałe na śniadanie. Składniki na ok 10 -12 szt: 1 szklanka mąki 1 szklanka zsiadłego mleka 2 jajka 1 szklanka startej dyni ( u mnie kopiasta szklanka) sól Żółtka połączyć z zsiadłym mlekiem i solą, stopniowo mieszając dosypywać do masy mąkę(...)Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach i dodać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na patelni rozgrzać tłuszcz,kłaść łyżką niewielkie placki,smażyć z obu stron na złoty kolor.Podawać od razu,najlepiej z miodem,cukrem pudrem bądź dżemem
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne! Zapisz Zrobienie tych pancakes to chyba najprostsza rzecz na świecie – wystarczy odważyć po kolei wszystkie składniki i wrzucić je razem do blendera lub malaksera. Oczywiście jajka rozbijamy, a banana obieramy ze skórki. Miksujemy wszystko razem około 2-3 minut na najwyższych obrotach – masa początkowo będzie lejąca i rzadka. Odstawiamy ją na 5-10 minut do zgęstnienia. Za konsystencję ciasta
Karo in the KitchenDziś zabieram Was w kierunku ukochanych Indii i Nepalu! Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Tak jak już pisałam ostatnio – marka Apetina(...)inspiruje! Niesamowicie inspiruje! I tym razem kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne! A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek
Ostra na Słodkowyrosną ). Składniki dobrze wyrabiamy aż powstanie jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość , ponownie zagniatamy na stolnicy. Dzielimy je na cztery kawałki z których formujemy podłużne wałki. Wałki zaplatamy naprzemiennie aż powstanie mała, okrągła chałka ( ilustracja poniżej ). Przekładamy ją na wysmarowaną(...)olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosła. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką. Chałka jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliBanalnie proste placuszki zrobione wyłącznie z jednego rodzaju mąki, a mianowicie mąki owsianej . Szybkie w przygotowaniu i łatwe w smażeniu. Migiem wypełnisz swój śniadaniowy talerz takimi pysznymi i zdrowymi placuszkami :) Są sycące, mięciutkie i puszyste. Możesz je robić każdego dnia zmieniając jedynie dodatki, dzięki czemu szybko Ci się nie znudzą :) Składniki: 50 g mąki owsianej (Probio) 1 jajko(...)napoju sojowego (Probio) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki: banan, kiwi Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzej. Nalej porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan i kiwi
Zdrowie na języku :Ppyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Jeśli macie ochotę na inne placki to zapraszam tutaj Składniki 250 g sera ricotta 2 szklanki mleka cukier według własnego smaku 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia posypka czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w miseczce i zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto
O kuchni z uczuciemsię robić ciepło. Są bardzo fajnym pomysłem, który urozmaici menu imprez organizowanych na świeżym powietrzu i nie tylko. Tym razem jako farsz wykorzystałam fetę i szynkę. To pyszny duet, który zawsze się sprawdza. I aby nadać mu nieco orientalnej nutki uzupełniłam go tajską bazylią. Wyszło smakowicie ! Drożdżowe bułeczki z szynką Czas przygotowania: 3 godziny Proporcje(...)Składniki: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 100 g fety 4 łyżki majonezu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 plastry szynki posiekane listki bazylii tajskiej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy
Kulinarne przygody Gatitypyszny chleb z cebulką, chrupiący z wierzchu - mięciutki w środku. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 1 hr 5 min Zaczyn drożdżowy 35 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto
Wędrówki po kuchnipyszne razowe paluchy. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki razowej żytniej Młynomag , 150g masła, 1 jajko, 10g drożdży, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, śmietanę, sól i cukier. Zagniatam ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasipyszne, kruche, słodkie. Tylko z 3 składników :) Właściwie orzechowo - kokosowe. Składniki (na 20 ciastek): - 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli), - 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych, - 50 ml wiórków kokosowych, - 60 ml syropu klonowego. Wykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po wykorzystaniu całego ciasta
Co na wege obiad?Dziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze(...)opcjonalne), kakao Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut
Ciastkozercyciast. Najlepszy jest ten domowy! Przepis jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście można smażyć dżem przez kilka dni przez godzinę dziennie. Woda wtedy odparuje, dżem będzie gęsty i skoncentrowany. Ja jednak wolę szybciej... co nie znaczy gorzej. Podczas tak długiego gotowania truskawki rozgotowują się. Ja zamknęłam je w słoiczkach w całości. Zapewniam Was kochani,że jest pyszny
potrawyregionalnenimi nie przepadałam. Niezależnie od smaku i rodzaju są doskonałym wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać i upiec. W 20 minut mamy więc pyszny deser lub podwieczorek. Te z jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Składniki na 18 sztuk: 340 g mąki 140 g cukru 1 jajko 250 ml mleka(...)masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 15-20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia