Jasne, miękkie i mięsiste w środku. Wreszcie mam przepis na pyszne bułki, które nie są sztucznie nadmuchane. Te są sycące, pyszne i pachnące. Składniki: 500g mąki pszennej (użyłam 650 bułkowej) 100ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 150ml wody gazowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko 14g suchych(...)drożdży 1 jajko 50ml wody mąka do posypania bułek Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami, dodajemy roztrzepane jajko, miękkie masło i łączymy z mąką. Wyrabiając ciasto (ręcznie lub robotem z końcówką hak) powoli wlewamy wodę, następnie ciepłe mleko, ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Formujemy kulę, wstawiamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce
Gotowanie i blogowanietrzeba z niego korzystać, bo w tym roku jest zdecydowanie krótszy. Przed nami jeszcze tylko dwie karnawałowe soboty. Jeśli będziecie robić domówkę, to serdecznie polecam Wam ten przepis na pyszne domowe paluszki. Są bardzo proste do zrobienia. Koniecznie zróbcie z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają ! Serowe słone paluszki z kminkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g tłustego białego(...)masła 200 g mąki pszennej sól gruboziarnista kminek mleko do posmarowania paluszków Wykonanie: Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm. Malujemy je mlekiem, posypujemy
Kulinarne przygody GatityTutaj prezentuję dania obiadowe, które publikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami(...)Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka w sosie grzybowym KNEDLE MIĘSNE GOŁĄBKI TRADYCYJNE KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM ROLADKI WIEPRZOWE PYSZNA KARKÓWKA ZAPIEKANKA Z RYBY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR
W kuchennym oknie Ewy/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pomysł na ciastka z chałwą zaczerpnęłam z bloga: Filozofia Smaku. Postanowiłam zrobić ciastka w wersji czekoladowej. Zmniejszyłam też proporcje podane w pierwotnym przepisie. Ciasteczka są pyszne, chrupiące na wierzchu i lekko wilgotne w środku. (11 sztuk) 50g chałwy (użyłam waniliowo-kakaowej) 50g masła/margaryny 1/4 szklanki cukru 1 jajko 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki proszku(...)sody oczyszczonej 1-2 łyżki kakao Margarynę/masło zmiksować z chałwą. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (minimum 1/2 godziny). Po tym czasie z ciasta formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp między ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki
Di gotujezawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.. Razem ze mną bułeczki piekły... 0,5kg mąki pszennej 1 szkl. mleka dżem wiśniowy 8o g masła 80 g cukru 30 g świeżych drożdży sól białko do posmarowania 8 łyżek(...)niekoniecznie) Masło roztopić , dodać mleko, rozpuścić w nim drożdże. Dodać mąkę, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego prostokąty o wielkości 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć nadzienie. Zamknąć po bokach aby dżem się ze środka nie wydostał
Moje domowe kucharzeniemnie coś na słodkie, ale nie za słodkie...takie... ach zobaczcie co z tego wyszło. Przepis jest w 100% autorski, co do doboru składników, ich proporcji, długości pieczenia. Wyszło pysznie, połowa zniknęła w momencie...aż nam języki poparzyło. Czego użyłem: -100 gram masła twardego, posiekanego -100 gram cukru pudru przesianego -320 gram mąki orkiszowej przesianej -proszek do pieczenia, na czubku(...)żelu; opcjonalnie konfitura wiśniowa -kilka kropel oleju rzepakowego Cukier zagniatamy z masłem, dodajemy połowę mąki, dodajemy jajko. Zagniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia. Sukcesywnie dodajemy mąki do momentu, aż ciasto się połączy i nie będzie się przyklejało do palców. Tworzymy kulę, oklepujemy ją olejem i wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, ciasto dzielimy na pół. Wkładamy
BaRepaswzięłam udział Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas coś pysznego . Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam je we wrzątku) 50 g orzechy laskowe(...)maku Składniki na drożdżówki : 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g margaryny Wykonanie ciasta na drożdżówki : Do misy wlewam ciepłe mleko , dodaje do niego cukier i drożdże , mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 3 łyżki maki , mieszam. Powstaje zawiesina , zostawiam ja pod ściereczką na 15 minut
Różowa kuchniaDzisiaj przepis na pyszne mini ciasteczka, które robi się dosłownie z dwóch składników, płatków owsianych i daktyli, do tego pyszny jagodowy dżem z nasionek chia sprawia, że ciasteczka są pyszne, zdrowe i idealne na taką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj(...)zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość
zdrowa vege kuchniawygięły się w podkówkę, a do oczu napłynęły łzy. Są (były) chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, zupełnie jak brownie. Z dużą ilością rozpływającej się w ustach czekolady i pyszną, pachnącą skórką pomarańczową. Nie ma słów w żadnym języku świata, które mogłyby opisać jak bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam za otwarty(...)Dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki, to samo zrobić ze skórką, po czym dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, kłaść na blaszce i ręko je spłaszczać. Piec przez około 10 minut (zależy od piekarnika, u mnie tyle
wcinaj tobyło dzień rodzinny w placówce). Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend", jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)pełne smaku, gęste i sycące danie. Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna, bardzo podzielna krucha tarta rustykalna, pełna aromatycznego nadzienia, wyczuwalne: dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby(...)Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij
KreatywnePinydość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie z całej porcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :) Ciasteczka: 250g margaryny 60dag mąki (+ szklanka do podsypania) 15 cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 1 ½ szklanki(...)kokosu Około 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowych Miękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem. Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy
Smakowy Rajpowstał omlet - tradycyjne danie śniadaniowe, gdzie mąkę zastąpiły pokruszone ciasteczka, które dostarczyły witamin, błonnika i zadbały o energię na cały dzień. Dzieci niejadki z pewnością nie oprą się takiej pysznej ciasteczkowej propozycji. Na 2-3 porcje: 4 jajka 8 ciasteczek belVita (najlepiej musli z owocami) 2 banany 2-3 łyżeczki cukru 100 ml mleka 1. Ciasteczka zmielić(...)zrobić dzień wcześniej, aby rano było szybciej). 2. Banany pokroić w kostkę. 3. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, pokruszone ciastka i banany. Wymieszać na jednolitą masę. 4. Połowę ciasta wylać na mała patelkę i na małym ogniu upiec na złoty kolor z obu stron. 5. Można podać z innymi owocami i jeść koniecznie na ciepło
Jadło i czytadłopołowa sukcesu, druga połowa to śniadanie, które dobrze skomponowane z pewnością odwdzięczy się nam udanym dniem. Przygotowanie owsianych racuchów to zaledwie kilka - kilkanaście minut. Do tego pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni(...)mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę i nasiona dokładnie ze sobą wymieszać. Dolać tyle mleka aby ciasto było gęste na tyle, aby racuchy nie rozlewały się na patelni. Rozgrzać olej na patelni, nakładać racuchy z pomocą łyżki i smażyć z obu stron na złoty
Jadło i czytadłolekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła(...)suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na dwie części
Na słodko lub wytrawnie