pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:777/1162)

Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach 239

ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło (ok. 1h). Ciasto może leżeć w lodówce do dwóch dni. 5. 15 minut przed wałkowaniem wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je sobie na mniejsze porcje, wałkujemy, wycinamy kształty. 6. Wycięte pierniczki układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)lukru i posypek Decorada od Delecty.  O dekorowaniu pierników będzie kolejny post :)  Początkowo planowałyśmy zrobienie tylko jednej wersji pierników. Jednak po upieczeniu okazało się, że są tak pyszne, że pewnie nie doczekają świąt. Więc kolejnego dnia jasne było, że trzeba dorobić jeszcze jedną partię, dla urozmaicenia ciemniejszą. Ciemne pierniki czekają jeszcze na lukrowanie. Do dekoracji użyłyśmy posypek Decorada

two broke sisters
Pancakes z soko - miodem żurawinowym i daktylami . 115

Ostatnio wygrałam w konkursie Książkę Ani Starmach Pyszne na słodko , postanowiłam że wypróbuj ę wszystkie jej przepisy . Dzisiaj proponuj ę pyszne Pancakes  z soko  miodem żurawinowym i daktylami . Pyszne na śniadanie a nawet na  obiad . Zapraszam :)   Składniki : 2oo g mąki pszennej 1 cukier waniliowy 250 ml maślanki 50 g cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)jajka , cukier , cukier waniliowy i roztopione masło , wszystko wymieszaj  mikserem.Następnie ciągle mieszając dodawaj mąkę z sodą. Rozgrzej patelnię , ja dodałam odrobinkę oleju kokosowego , nakładaj małą chochelką porcje ciasta , smaż z obydwu stro około 2 minut na złoty kolor. Podawaj z dowolnym syropem , miodem i owocami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Dyniowe pieczone oponki 161

Inaczej dyniowe ciasteczka z dziurką. Pyszne, delikatne, długo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki.  Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki mniej niż pół szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka imbiru 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni) 1. Mąkę(...)przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy

NA MOIM TALERZU
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 154

sztukę i wychodzi mi coraz lepiej. Są pyszne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki

Pyza i Surówka
Kopytka dyniowe 169

Zapraszam na pyszne kopytka, w jesiennym żółto- pomrańczowym kolorze, bo z dodatkiem puree z dynii. Pasują właściwie do każdego drugiego dania i na wytrawnie i na słodko. Z samym masełkiem szałwiowym również nie do pogardzenia. Te dyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na  dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree(...)zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciabatta 138

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną

Bullio
Naleśniki z twarożkiem w wersji FIT 292

Ogłaszam chwilową przerwę w muffinkach :) Po wielkim obżarstwie czas na coś dietetycznego- zwłaszcza, że wiosna tuż, tuż. Proponuję lekkie naleśniki ze słodkim twarożkiem. Naleśniki są pyszne i bardzo syte, idealne na śniadanie lub obiad.  Oczywiście, zamiast twarożku możecie je podawać z ulubionymi dodatkami.   Naleśniki z twarożkiem w wersji FIT Składniki: 2 jajka, 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej, szklanka(...)oliwa. Wykonanie:   Jajka należy roztrzepać w misce, dodać mleko, szczyptę soli i skrobię kukurydzianą.  Całość dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie kropimy oliwą. Na rozgrzaną oliwę wlewamy cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu zrumienienia się spodu lub odchodzenia rantów naleśnika od patelni.  Przekręcamy naleśnika za pomocą łopatek na drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego

paapilotkaa
Ptysie z bitą śmietaną 139

ęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem.     Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru(...)rondelku i roztapiamy w niej masło. Mąkę musimy przesiać i dodajemy ją razem ze szczyptą soli i cukru do wody. Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zgęstnieje. Do ostudzonego ciasta stopniowo dodajemy po jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy okręgi 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ptysie wkładamy

paapilotkaa
Chleb szwajcarski 203

upiec w naczyniu żaroodpornym..Nie wiem jaka jest różnica między chlebem pieczonym w naczyniu żeliwnym a żaroodpornym, ale wiem , że chlebek ..ten mój pieczony w żaroodpornym jest .tzn.był pyszny..Polecam, bo warto upiec..Dziękuję za wspaniały przepis i wspólne pieczenie. Przepis i rady Pawła i Madzi. 600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej) 370 g wody 2 łyżeczki soli(...)dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego. Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką

Moje domowe kucharzenie
Ciabatta 227

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną

Bullio
Kasza i spółka, warsztaty bezglutenowe. I dla kogo Toskania? 126

Dostaję od Was wiele pytań i próśb związanych z kuchnią bezglutenową, stąd powstał pomysł warsztatów, których bohaterami będą kasze i ziarna. ZIARNKO DO ZIARNKA czyli KASZA I SPÓŁKA pyszne, zdrowe i bezglutenowe WARSZTATY KULINARNE Podczas warsztatów odkryjemy nowe wcielania różnych rodzajów kaszy i ziaren. Odczarujemy smaki i pokażemy je w nowych odsłonach i nietypowych połączeniach. Pokażemy jak łatwo przyrządzić naprawdę(...)przygotowane dania będą bezglutenowe. Warsztaty „Kasza i spółka” odbędą się w dwóch odsłonach: SŁODKO – 21.09. o godz. 10.00 WYTRAWNIE – 20.09 o godz. 15.00 Podczas warsztatów uczestnicy przygotują m.in. : SŁODKO * ciasto gryczane z owocami jaglaną tartę owocowo-ziołową budyń owsiany koktajl amarantusowy batony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę

KUCHARNIA
Pizza familijna speciale Iglotex 167

wieczorem? A wieczorem wszyscy krzyczą! - Pizza! PIZZA!  Tyle zachodu prawda? I ciasto trzeba zrobić, i ciasto musi urosnąć, i dodatki trzeba wykombinować..trochę czasu to zajmuje..a tu ciemno na dworze,dodatkowo ciapa ze śniegu... Do pizzerii daleko, portfel za cienki na tele-pizzę! Ale z każdej sytuacji jest wyjście ! Zamrażarka ! Taki kącik na zachcianki niespodziewane. W mojej zamrażarce(...)drzemala pizza familijna speciale. Już nie muszę Wam mówić, że „poleciałam” na tę pizzę dlatego, że ma to SPECIALE w nazwie. Taka moja słabość. No i że dodatkiem jest pyszne salami! To na serio wielka pizza  Iglotex W swojej ofercie Sympatyczny Pingwinek  ma ich cztery. „ Wykonianie”  takiej pizzy jest banalnie proste! Wyjmujemy z opakowania i kładziemy

Z Kuchni Do Kuchni
ROGALIKI BUDYNIOWE 168

proste i szybkie do zrobienia.  Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :) Polecam gorąco!  Składniki: 220g m ąki pszennej 110g miękkiego masła (ja dałam roztopione) 95g cukru(...)Dodatkowo: 1 białko cukier wymieszany z cukrem wanilinowym Wykonanie:  Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 146

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej - 60 g margaryny - 20-30 pastylek słodzika lub 3/4 szklanki cuku -  2 jajka - 300 ml mleka - 50 g drożdży - cukier wanilinowy - ewentualnie aromat Masa: - kostka twarogu - żółtko - coś do posłodzenia - powidła z aronią(...)Mleko podgrzewamy ze słodzikiem, rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na ok. 10 minut. Margarynę rozpuszczamy i lekko ochładzamy. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, także drożdże i tłuszcz. Wyrabiamy ciasto aż nabierze elastycznej formy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 25 minut. Następnie dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrągły placek. Jeden smarujemy masą twarogową (ser+żółtko+słodzik

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną 195

Siedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D. Składniki: 3 szklanki tortowej 150 g masła  9 łyżek kremówki (36%) 4 łyżki miodu łyżeczka proszku(...)Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz  żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania