pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:782/1162)

Ciasteczka owsiane z rodzynkami. I powrót do codzienności 146

przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych składników, a zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne!  Jeśli nie macie dość ciasteczek po Świętach, ale piernikowe smaki lekko Wam się przejadły - oto przepis idealny! Ciasteczka owsiane z rodzynkami Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g miękkiego masła(...)pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa skórka pomarańczowa 215

polowanie – gdzie najsmaczniejsze. Dlatego w tym sezonie postanowiłam je zamówić wprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową(...)mama, robimy taką co roku. Jeśli na Święta usiedliście przy stole, zjedliście kilka pomarańczy i idziecie wyrzucić skórki… pomyślcie, że może warto przerobić je na coś pysznego. Domowa skórka pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką może być także świetnym podarunkiem. Domowa skórka pomarańczowa: skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny

Poezja smaku
Szprewaldzkie ciastka migdałowe . 134

oraz kandyzowanej skórki cytrynowej . Kiedy piekłam te ciasteczka zapach aromantycznych przypraw roznosił się po całym domu Te ciastka obowiązkowo królują na moim świątecznym stole . Zapraszam do wypróbowania bo są pyszne :) Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta gożdzików 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g mielonych migdałów 250 g mąki  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia , następnie dodajemy , goździki mielone , cynamon i przyprawę do piernika . Następnie dodajemy masło , ubite jajka , skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto . Wałkujemy na grubość 4 mm  a następnie wykrawamy prostokąty lub romby   3/5 cm . Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  , przekładamy ciasteczka i wciskamy w środek po dwie lub trzy

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 279

Witam serdecznie Propozycja na pyszne pierogi z farszem z kapusty kiszonej i mięsa . Są trochę inne niż tradycyjne z mięsem ale równie smaczne . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 45 pierogów na farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę kiszoną gotuję do miękkości około 40 minut od momentu zagotowania

Uwaga Babcia Gotuje
PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI 181

opite olejem, bo tego nie znoszę. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spróbowałam pierwszy kęs. Ciasteczka są rewelacyjne!  Kruchutkie, kompletnie nie czuje się oleju, na którym jest smażony. Są pyszne szczególnie ciepłe, ale też bardzo smaczne po wystygnięciu.  W oryginalnym przepisie przygotowane są z dodatkiem rodzynek lub skórki pomarańczowej, a ja dodałam 3 łyżeczki posiekanej czekolady.  Po usmażeniu(...)suszoną żurawiną :)) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe rozkłócone jajka 1/2 kostki masła (margaryny) 1/2 szklanki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo wzbogacamy ciasto o jeden wybrany produkt: rodz ynki skórka pomarańczowa posiekana czekolada żurawina Wykonanie:  Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy

Walijskie Pichcenie
JAGODZIANKI 153

Wreszcie są jagody! A jak jagody to i  jagodzianki . Chwila przygotowań i możemy zajadać pyszne i własnoręcznie zrobione jagodzianki.   Składniki na około 12-15 szt. jagodzianek: 500g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży szklanka mleka 1 jajko pół szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 6 g cukru wanilinowego pół szklanki wody szczypta soli Składniki na nadzienie(...)jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły

potrawyregionalne
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni 139

dzisiaj proponuje pyszny chlebek z pestkami dyni . Prosty i smaczny chlebek. Skorzystałam z przepisu   .... Składniki 600 g mąki pszennej typ 650  350 – 360 g wody o temperaturze pokojowej 5 g suchych drożdży (lub 10-15 g świeżych) 15 g soli 100 g pestek dyni  pół łyżki miodu     Wykonanie:   Do misy(...)wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej drożdże . wsypujemy sól i zalewamy ciepła wodą . Dodajemy miód i pestki dyni. Miksujemy ( końcówka hak) na najmniejszych obrotach koło 15 minut. Wyjmujemy ciasto z miski i rękoma już wyrabiamy ciasto z 10 minut. Oliwą skrapiamy miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny. Ciasto wyrośnie

Różowa kuchnia
Domowe pity 124

Mąż jest wielbicielem kebaba. Postanowiłam że zrobię je dla niego na obiad. Swoje pity i dodatki sprawiają że kebab jest zdrowszy, ale równie pyszny jak ten z budki. Składniki: Na 8 sztuk: 30g drożdży świeżych 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 0.5szklanki wody przegotowanej letniej 0.5 szklanki letniego mleka 2 jajka sezam Dodatki(...)Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na okrągłe placki o grubości ok 3mm. Każdy smarujemy z jednej strony roztrzepanym żółtkiem z 4 łyżkami mleka i posypujemy sezamem. Wkładamy od razu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka "Puchate miodusie" - szybkie i proste. Zapowiedź KONKURSU i wyjazd na wakacje. 166

jest prosty i na pewno każdemu się uda.  Moi drodzy, tym słodkim akcentem rozstaję się z Wami na kilka dni. Po powrocie kolejna porcja przepisów i KONKURS. Będzie pysznie, inspirująco i będą wspaniałe nagrody. Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 1/2 łyżki płynnego miodu (u mnie lipowy) 50 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko (jajko klasy(...)wierzchu Przygotowanie: Do miski wkładamy masło, siekamy je. Następnie wlewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego i miód, mieszamy lekko łyżką. Dodajemy żółtko oraz 1 3/4 szklanki mąki. Zaczynamy zagniatać ciasto. W razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż całe masło połączy się ze wszystkimi składnikami. Ciasto ma mieć gładką konsystencję i nie powinno się lepić do rąk

Słodkie okruszki
Roślinne mleko kokosowe 210

Nadają się do tego wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, sezam, migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane i wiele innych. Można wyczarować wiele ciekawych smaków, a przygotowane mleko nadaje się do kawy, ciast, deserów, jak również do zup i sosów.  Mleko roślinne przygotowujemy w proporcjach: 1 szklanka wiórków na 4 szklanki wody.  Wiórki zalewamy dwoma szklankami gorącej wody i namaczamy(...)blendujemy kilka minut. Następnie przecedzamy wszystko przez sitko ustawione nad miską lub garnkiem. Wytłoczyny ponownie wkładamy do blendera, zalewamy szklanką wrzątku i blendujemy. Odcedzamy na sitku i tadam, pyszne roślinne mleko gotowe! Aby nic się nie zmarnowało, z wytłoczone wiórki można wykorzystać do zrobienia domowych ciasteczek z ziarnami.  Polecam wypróbować przepis. Uwaga, możecie nie zechcieć wrócić do kupnego mleka

two broke sisters
Lodowa kanapka z jagodami 139

Zgodnie z obietnicą zaczynam jagodowy weekend :) Dzisiejsza propozycja to połączenie pysznych domowych czekoladowych ciasteczek z ulubionymi lodami (ja wybrałam BigMilki) i jagodami. Prosta lodowa kanapka to idealny pomysł, żeby urozmaicić zwykłe lody. Możecie także sprawić przyjemność dzieciom wybierając ciekawe kształty foremek. Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 1 jajko +0,5 szklanki jagód, lody śmietankowe Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie

Ciastkozercy
Recenzja #.22 - amaze ryżowe (biolada.pl) 142

mówi producent :  Niesamowicie lekki i kremowy deser z brązowego ryżu. Do spożycia prosto ze słoika lub jako polewa do owoców, ciast, naleśników itp. Skład : woda, 27% brązowy ryż*, koji* (ryż, Aspergillus oryzae), sól morska* *produkt rolnictwa ekologicznego Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO - 3g TŁUSZCZ - 1g WĘGLOWODANY - 32g Moja opinia : Z pewnością wielu z Was nigdy nie słyszała o amazake(...)byłam go bardzo ciekawa. Nie wiedziałam czego spodziewać się po smaku... Amazake (wym. Amazaki) to naturalna słodycz wytwarzana od wieków w Japonii z ziaren ryżu, znana głównie pod postacią pysznego, rozgrzewającego, napoju. Japońska kuchnia jest raczej wierna tradycji i najczęściej Amazake serwowane jest w postaci napoju, ale gdy produkt trafił na Zachód bardzo szybko zdobył też inne zastosowania, dzięki czemu

breakfast of dreams
Domowe drożdżówki z serem. 188

kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.  Nadzienie : twaróg rozgniatamy widelcem, jeśli mamy grubo ziarnisty warto go przemielić.Mieszamy z jajkiem, cukrem.  Wyrośnięte ciasto odgazujemy, uderzając pięścią, lekko zagniatamy. Rozwałkujemy na cienki prostokąt.  Nakładamy nasze nadzienie, składamy jak na obrazku powyżej. Ostrym nożem kroimy na 10 kawałków, każdy pojedynczy kawałek pośrodku zwijamy, układamy(...)piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok 15-20 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne są jedynie posypane cukrem pudrem. Domowe, puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających

Basia w kuchni
Ciasteczka z nutellą + film 147

Kruche ciasteczka z kremem nutella są pysznym dodatkiem do herbaty lub kawy o każdej porze dnia. Są to proste i szybkie w przygotowaniu ciastka, potrafi je wykonać nawet dziecko. składniki na około 20 ciasteczek 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki nutelli 2 łyżki jogurtu naturalnego przepis(...)miski przekładamy miękkie masło, wsypujemy cukier, sodę oczyszczoną oraz cukier waniliowy, dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut

Smakowite Dania
Jajko sadzone w wersji na słodko 164

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszny deser, który wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/3 łyżki proszku do pieczenia, 1/3 łyżki octu, Krem: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka cukru waniliowego, Dodatkowo: 3 połówki brzoskwiń z syropu. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijam(...)sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Mieszam. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Ostrym nożem wycinam w upieczonym cieście owalne elipsy. 3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Tradycyjna kuchnia Kasi