Dzisiejszy chleb, który miałam przyjemność upiec wraz z innymi domowymi piekarkami, to wspaniały orkiszowy wypiek o bardzo rustykalnym kształcie i delikatnym smaku. Chleb był pyszny, a kształt bochenka jest jednym z moich ulubionych! Jedyną zmianę jaką wprowadziłam było to, że upiekłam jeden bochenek, czyli pół porcji. Dziękuję Ani za zaproszenie do wspólnego pieczenia oraz drugiej Ani za wybór dzisiejszego wypieku(...)świeżych drożdży sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć
Posadzone i zjedzoneprzełożyłam na deskę, odgazowałam uderzając w nie. Rozwałkowałam na prostokąt (40 x 50 cm). Rozłożyłam na nim farsz. Rozsmarowałam równo, zostawiając około 1 cm margines od brzegów. Ciasto zwinęłam w rulon zaczynając od szerszego boku. Pokroiłam na kromeczki/krążki grubości około 1,5 – 2 cm. Gotowe krążki wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam rozkłóconym(...)przestudzeniu część ślimaczków polukrowałam, część obsypałam cukrem pudrem. Uwierzcie mi, że te ślimaczki smakowały wyjątkowo, bo z serem, z wyczuwalnym smakiem wanilii, przełamanej skórką cytrynową. Jednym słowem... pyszne. Ależ to była radość, kiedy dziewczynki mogły dziadka poczęstować pysznymi ślimaczkami... Spróbujcie i Wy, bo szybko się je robi, szybko piecze i bardzo szybko... zjada. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u Krysizapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane mi było jej poznać. Choć przyznam szczerze, że w sferze kulinarnej mama w 100% potrafiła zastąpić babcię. Wypiekała cudownie smaczne(...)szczelnie zamkniętych słoikach z gumką. W piwnicy były takie szczególne półki, gdzie przez lata stały babcine kompoty. Każdy słoik skrywał inny smak, inne owoce, które z chęcią wyjadałam. Były pyszne. Stały tak na prawdę przez długie lata, podpisane rocznikiem 1974 – takie pamiętam. Stały tak długo, a mimo to wciąż były dobre, zupełnie jakby babcia schowała tam swoje serce
Wędrówki po kuchniJakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie(...)drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło
Gotowanie...to proste !chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody. duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki zaczyn: 4 łyżki(...)tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu
Moje domowe kucharzenieBaba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była. 50 dkg mą ki Młynomag 20 g świeżych drożdży 70 g stopionego, ciepłego masła 1 szkl. mleka 1 jajko 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego anyżu Nadzienie 125 g sera ricotta 2-3 łyżki cukru 1 żółtko rodzynki Jumbo Skworcu mieszanka keksowa Skworcu Ser przełożyć(...)osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenieDoskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam tutaj i jestem bardzo zadowolona, na pewno zrobię te placuszki jeszcze nie raz. Składniki: 4 białka jaj 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ubijać jeszcze chwilę. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżką porcję ciasta, a drugą pomagać sobie zsuwać z łyżki. Najlepiej zamoczyć łyżki w gorącym oleju, aby ciasto tak nie przywierało. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem lub polać miodem
talerz przyjemnościdekorowanie pierniczków, co bardzo lubię, jednak jest to dość pracochłonne. Tutaj znajdziecie moje zeszłoroczne lukrowane pierniczki, a tutaj domek z piernika :) W tym roku potrzebuję szybkiego, prostego przepisu na pyszny piernik. I ten taki właśnie jest... foremka 11cmx26cm Składniki: 4 jajka, 150g masła, 80g miodu, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 50g brązowego cukru(...)Następnie dodać cukier. Masło stopić, przestudzić. Do ubitych jajek dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z sodą i kakao. Dać stopione masło, miód i przyprawę do piernika. Przygotowane ciasto przelać do foremki keksówki o wym. 11x26cm. Piec około 50 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół, przełożyć powidłami. Polać stopioną polewą
Z miłości do słodkościPyszne, pachnące cynamonem i wanilią drożdżowe bułeczki. Znane jako norweskie bułeczki lub bułeczki szwedzkie - ponoć pochodzą się ze Skandynawii. Skąd by jednak do nas nie przybyły, w naszym domu przyjęły się błyskawicznie i na pewno z nami pozostaną :) Przepis na około 40 bułeczek. Za pierwszym razem zrobiłam je z połowy proporcji, gdyż myślałam ,że to w zupełności wystarczy... Bardzo(...)się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie
Moje Kuchenne RewelacjeDelikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki
Na Ciasteczkowych Papierachjakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)Kate popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej Milenki (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich wariatek&wariata biorących udział w naszym śniadaniu! i za: -próbę utrzymania nastroju TEGO nastroju
Fiolka w kuchniutkwiły mi w pamięci. Ich robienie zaczynało się wczesnym rankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na pole i nazbierać owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo śmiechu. Po powrocie do domu robiło się mniej miło, gdyż trzeba było odrywać szypułki. A tego(...)pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć
W kuchni u Monikicoś z tym zrobić :) Problemem jest to, że zwykle to co jest zdrowe nie jest zbyt smaczne. Dlatego właśnie staramy się ten stereotyp złamać i mamy dla was naprawdę pyszny i w całkiem zdrowy obiad. Potrzebujemy: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka na sos: 150 g jogurtu naturalnego garść siekanego koperku sól, pieprz na placuszki: 1 woreczek kaszy jaglanej(...)koperkiem, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy i blendujemy razem z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. W razie za gęstego ciasta dodajemy więcej mleka, a gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru. Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć
Marder&Marder ManufacturePostanowiłam poeksperymentować troszkę z kaszą gryczaną. Miało być smacznie, zdrowo i zachęcająco. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Polecam. Składniki: mąka mleko sól cukier 1 łyżeczka oleju 1 jajko woda Składniki farszu: ugotowana kasza gryczana cebula papryka czerwona papryka żółta nać pietruszki sól pieprz czarny mielony Oliwa z oliwek Panierka: jajko(...)NONE MicrosoftInternetExplorer4 Naleśniki robimy według zasady woda z mlekiem pół na pół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Wielki apetytsłodkie śniadanie na świeżym powietrzu jest jak najbardziej wskazane. I bułki maślane też. Co tu pisać o bułkach. Miały być maślane, to są. Do tego puszyste i po prostu pyszne. Składniki na 12 bułek 30g świeżych drożdży lub 15g suszonych 3 łyżki cukru 1 szklanka letniego mleka 4 szklanki mąki pszennej (typ 650) 80g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo(...)ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować (15-20 minut). Masło stopić, odstawić. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, zaczyn, pozostałe mleko i cukier. . Dokładnie połączyć składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione masło i szczyptę soli. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (45-60 minut). Gdy ciasto wyrośnie, odpowietrzyć uderzając w nie i chwilę zagnieść. Podzielić na porcje
Pełny talerzwielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to prosta babka z cukrem pudrem. Delikatnie cytrynowa, mięciutka, pyszna i szybka w przygotowaniu, idealna nie tylko na Wielkanoc. składniki na formę do babki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 250 g masła 4 jajka sok z jednej cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę
Smakowite DaniaPierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, te aromatyczne, pachnące kruche, pyszne ciasteczka są łatwe i szybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki(...)miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli, dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy
Smakowite Daniazieleni, poprzez pomarańcz, aż do brązów. W takich właśnie kolorach są teraz parki i skwery, ale jesień, to również czas dyni i wielkich możliwości jej wykorzystania. Dzisiaj zapraszam na pyszne mufiny z tym warzywem. Składniki: 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki(...)mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię, Do składników mokrych dodać sypkie i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełozyć do foremnki na mufiny wyłożonej papilotkami. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180C przez 25 minut. Smacznego
Gosia gotujePyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki ekologicznej pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa 150 g mąki pszennej ekologicznej pełnoziarnistej typ 1850 Młyn Kopytowa 300 ml letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżka soli 1 łyżka czarnuszki(...)Piątnica W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyć zawartośc obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Potem wstawić
Monia miesza i gotujeRacuchy drożdżowe z jabłkami... Słodkie, puszyste, pyszne! Z dodatkiem soczystych jabłek. Oprószone cukrem pudrem! Smaczne wspomnienie z dzieciństwa. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 30 g świeżych drożdży; 375 ml ciepłego mleka; 2 jaja; 2 łyżki białego cukru; Szczypta soli; Olej do smażenia; Cukier puder do oprószenia po wierzchu; 2 średnie jabłka. Sposób wykonania: Do miski (u mnie(...)drożdże, posypać cukrem, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać ze sobą. W osobnej miseczce roztrzepać i delikatnie osolić jaja. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać mąkę i osolonej jaja. Wyrobić ciasto. Ja używam do tego celu robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto odczepia się od haków, pozostawiając tylko kilka "zwisów" ciasta. Ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić
Gospodyni MiejskaChleb orkiszowy... Złocisty, o miękkiej skórce. Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu. Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu. Polecam! Składniki: 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 450 ml ciepłej wody; Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g); 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka oleju; 1 jajo do posmarowania(...)mnie od robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki suche tj. mąkę, drożdże, sól, cukier) i wymieszać. Dodać wodę i olej i wyrobić (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Chleb
Gospodyni MiejskaChleb pszenno-żytni na zakwasie... Okrągły, złocisty bochenek. Na bazie mąki pszennej i żytniej. Pyszny, domowy, pachnący. Polecam! Składniki: 230 g zakwasu żytniego; 500 g mąki pszennej(u mnie typ 650); 100 g mąki żytniej (typ 720); 300 g ciepłej wody; 1 łyżeczka cukru; 1 łyżka soli; Ewentualnie 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant (jeśli zakwas jest młody, lub jeśli(...)robota kuchennego) wsypać wszystkie składniki na chleb tj. zakwas żytni, obie mąki, wodę, cukier, sól i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni MiejskaCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechowe Zapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem . Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco . Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki : 2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu 1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru(...)mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp 180 st około 15 minut
Sama słodycz i szczypta chilipatelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę(...)wystarczy na posmarowanie jednego, ale okazało się, że była to idealna ilość na trzy właśnie! Czyli proporcja jedna łyżka sezamu na jeden naleśnik:) Powiem tak: wspaniałe naleśniki z pysznym dodatkiem! Polecam bardzo:) A tutaj już ostatni kęsik;) "Pesymista to dobrze poinformowany optymista" autor (?) Komentarze kikimora666 2012/02/05
Zdrowa Kuchnia SowyJeśli zostało Wam troszkę ugotowanych ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić, upieczcie pyszne bułeczki. Dzięki mące kukurydzianej są dużo zdrowsze i mają piękny żółty kolor:) Ja do posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;) Składniki: 100g ugotowanych ziemniaków, 200g mąki pszennej, 200g(...)posypania: słonecznik, sezam. Przygotowanie Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość. Następnie ciasto ponownie
Z miłości do słodkościmasło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce. Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku uraczyłam łyżeczką jagód. Uformowałam bułeczki i poukładałam na blasze wyłożonej folią(...)piekarnik nastawiłam na 180 st. i gotowe bułki wstawiłam na 25 min. Wystudziłam. Może moje nie wyrosły tak bajecznie, ale w smaku na pewno były równie pyszne... ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki ze śliwkami Topielce z dżemem malinowym
bastalenaDziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis. składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki wody letniej 25 g drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 4 plastry szynki 2 łyżki pesto bazyliowe 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach 1 pomidor 1 łyżka przyprawa do pizzy(...)sycylijsku Kamis do posypania starty ser żółty Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Do mąki dodawać po trochu zaczynu drożdżowego i zagnieść ciasto, na koniec dodać olej. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na kształt koła. Brzeg ciasta
Monia miesza i gotujeJuż tylko kilka godzin dzieli nas od szczególnych dni, gdzie to nasze Babcie i nasi Dziadkowie będą świętować. Warto zadbać, aby w tym
W kuchni Karmel-itkiPołączenie serków homogenizowanych z galaretką to chyba najprostszy sposób na tzw. sernik na zimno. I muszę powiedzieć, że bardzo lubię tego typu serniki. Nie
Walijskie PichcenieTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotujeCiasteczka są MEGA czekoladowe. Kruche na zewnątrz i puszyste w środku. Z warzyw strączowych można wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne
CzarnawisienkaSkładniki: 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 180 ml mleka 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu 180 g borówek amerykańskich
CzarnawisienkaNa złość Putinowi i dla naszego zdrowia! Składniki na ok. 2 blaszki pierożków: 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie niestety zwykła pszenna, bo tamtej mi zabrakło
Czarnawisienkaciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw oraz stworzyć autorskie przystawki z udostępnionych nam składników. Na początku każdy mógł zobaczyć jak szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych(...)formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięByła drożdżówka ..pyszna była..bardzo szybka zjedzona...a zostało w puszce trochę masy makowej ...no i cóż..powstały takie oto babeczki...szybkie do zrobienia..polecam.Przepis podpatrzony gdzieś w necie. 20 dkg cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać(...)olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieoknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki(...)ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut
Tradycyjna kuchnia Kasibardziej skoncentrowany. Do przyrządzanej na słodko znakomicie pasuje wanilia i cynamon. Po więcej dyniowych inspiracji zapraszam tutaj , a dziś kuszę Was najlepszymi dyniowymi muffinami. Poza tym że obłędnie pyszne, to jak to muffiny, banalnie proste w przygotowaniu. Składniki: 300 g mąki pszennej np. tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 170 g cukru szczypta soli(...)cukru 50 g mąki maliny (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta. Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek
Smakowity Blog KulinarnyBezglutenowe racuchy z owocami - dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna! Są po prostu wspaniałe. Musicie koniecznie spróbować :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 12 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajo 3/4 szklanki letniego mleka - użyłam migdałowego owoce miękkie: borówka,maliny Drożdże pokrusz, wymieszaj(...)ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem i miodem. Ciasto można przechować przez
Kuchnia bezglutenowajuż dla Was gotowałam tutaj a dzisiaj jest inna koperkowa. Z lanymi kluseczkami. To takie przypomnienie dzieciństwa. Zupa jest dietetyczna a zarazem bardzo pożywna. Najpierw ugotowałam pyszny rosół a na jego bazie właśnie zupę koperkową i do tego smaczne, zapomniane, bo dawno nie robione lane kluski... Składniki(...)związałam nitką. Łodyżki włożyłam do gotującego się rosołu a koperek posiekałam. Połowę wsypałam na patelnię na rozgrzane masło. Chwilę podsmażyłam i dodałam do rosołu. Zrobiłam ciasto na lane kluski: W garnuszku roztrzepałam jajka i nie przerywając mieszania dosypywałam partiami mąkę. Zmiksowałam. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Z garnka wyjęłam pęczek ogonków koperku
Kuchnia u Krysiwypróbowałam chleb na krupczatce ze sporą ilością zdrowych i smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej typ 500 3 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sezamu złotego 1 łyżka sezamu czarnego 2 łyżki(...)Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki pszennej. Odłożyć by zaczęły pracować. Mąki przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki i końcówką do wyrabiania ciast (hak) miksować na wolnych obrotach około 10-12 minut. Ciasto przykryć pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować
Ala piecze i gotujeKlasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)domowego musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut. W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić. Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący
Smaki NataliiPyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku(...)jajko do posmarowania Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy
Bon appetit mon amieRyba dotarła do nas wprost znad morza. Świeżo łowiona, pysznie wędzona. Gdy mieszka się w mieście, które od morza jest wyjątkowo daleko, takie rarytasy traktuje się z namaszczeniem, bo smak świeżej, morskiej ryby jest obłędny, nieporównywalny z kupnymi w sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie(...)szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało
gutfutkalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się pierwsza cukinia, więc grzechem byłoby nie wykorzystać tego pysznego warzywa! Do przygotowania spodu z cukinii potrzebujemy: 900 g cukinii startej na drobnych oczkach (waga przed odciśnięciem wody) 2 jajka świeże zioła, pieprz ok 10 łyżek mąki (u mnie bezglutenowa(...)umieścić cukinię w bawełnianej ściereczce). Warzywo umieszczamy w misce, dodajemy jajka i zioła. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, na początku 4 łyżki i w razie potrzeby więcej i „ciasto” wyrabiamy rękoma. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, cienko rozsmarowujemy i pieczemy ok między 15 a 30 minut (w zależności od grubości) w 170 stopniach
Szybko Tanio SmacznieJest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec. Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm Czas(...)łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki orkiszowej 330 ml aktywnego zakwasu 3 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody Gatitypyszne drożdżowe bagietki idealne na śniadanko,upiekłam je do smalczyku z mięskiem i warzywami(przepis na smalczyk znajdziecie tutaj )-pyszne było...... z tej porcji wyszło mi 6 sporych bagietek-polecam serdecznie Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru 35 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 4,5 szkl.mąki mleko do posmarowania czarnuszka,sezam Przygotowanie: do garnka(...)misy miksera dodajemy pokruszone drożdże i sól,wlewamy szkl. wody i dodajemy szklankę mąki,mieszamy na średnich obrotach końcówką w kształcie haka,stopniowo dosypujemy mąki aż wsypiemy całą.ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia, ciasto dzielimy na 6 części formujemy podłużne bagietki ,układamy na oprószonej mąką blaszce i zostawiamy jeszcze na pół godzinki pod przykryciem
Swojskie jedzonkoOprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj . Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku(...)proszkiem do pieczenia przesiewamy. 2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem. 3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko. 4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka
NA MOIM TALERZUposmaruj ciasto ponownie sokiem i natychmiast zawiń całość w folie aluminiową, i nie nie można tego pominąć, ani nie można foli niczym zastąpić, i tak całość, czyli gorące jeszcze ciasto w tortownicy. Pozostaw w tej foli aż całkowicie wystygnie, po czym wyjmij z formy i przełóż do puszki, ale żeby nie było, to pokaże Ci jakie jest piękne(...)mało świąteczna, ale po zwiedzeniu wszystkich możliwych sklepów, gdzie mogłabym taką ewentualnie kupić (czyli całych 5) zrezygnowana wróciwszy do domu znalazłam dokładnie 18 cm w czeluściach swojej spiżarni Będzie pysznie
greenscarfWiadomo, że najlepszym lekarstwem na długie jesienne wieczory jest… czekolada :) dlatego w ten weekend mam dla Was dwie czekoladowe propozycje. Pierwsza z nich to proste babeczki z pysznym kremem czekoladowym i dekoracją z ulubionych pralinek – ja wybrałam Ferrero ;) Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem 250 g serka mascarpone 1 tabliczka czekolady + pralinki Ferrero do dekoracji Suche składniki(...)temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej
Ciastkozercyszkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Dodatkowo: 150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne Thompson Jumbo od Skworcu ) 70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać(...)zmiksować ze sobą. Dodać suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą ale nie jest to konieczne) oraz rodzynki i połączyć wszystko ze sobą (ręcznie lub mikserem). 3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki (do ok 3/4 wysokości). Piec do suchego patyczka ok 20 min w 180*C. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać dokładnie z serkiem
Kto ugości moich gości?Szybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)wody 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 łyżeczki soli Mąkę wymieszać ze solą, wlać gorącą wodę i oliwę lub olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zagnieść rękoma elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części i każdą rozwałkować na cieniutki placek. Patelnie rozgrzać i piec placki z obydwu stron
Maślane ciasteczkoPrzepis od Agnieszki i tak jak autorka pisze w chlebie nie czuć tej owsianki gdyż w tajemniczy sposób znika. Nie polecam pieczenia z połowy porcji bo chleb jest pyszny i szybko znika. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 1i1/4 łyżeczki drożdży instant Owsianka: 150 g płatków owsianych 450 g wrzącej wody 2 łyżki masła 2i1/4 łyżeczki soli morskiej 1i1/2(...)dodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować
Ala piecze i gotujepomysł upieczenia takich oto ciasteczek :) nie miałam dla nich nazwy ale gdy dzieci przyszły ze szkoły i je zobaczyły mówią o wyglądają jak oczy kosmity :) Ciasteczka są kruchutkie i pyszne , podałam je na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin - http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-platin Składniki : 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 cukry(...)waniliowy i jajko. Wszystkie składniki wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść formując wałek. Wałek podzielić na 3 części , do jednej dodać kakao i zagnieść. ciasto zawinąć w folię i włożyć każde osobno do lodówki na około 15 minut. Z jednej części ciasta zrobić dwa wałeczki . Z ciemnej części ciasta również 2 wałeczki. Biały wałeczek układamy
Sama słodycz i szczypta chilikształcie dinozaurów ... taki must have jak ma się trzylatka uwielbiającego dinozaury... Od razu wyszukałam przepis na szybkie kruche ciastka z dodatkiem zalegającego w szufladzie marcepanu. Ciastka wyszły pyszne i zajadała się cała rodzinka:) Przepis znalazłam na blogu czas na małe co nie co ... przyznaję, że autorka ma świetne foremki z elementem do wyciskania - zazdroszczę:) Składniki(...)cukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut* Rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykrawać ciastka. Warto posypać ciasto mąką żeby foremki do niego nie przywierały
cucinaretrzeba było jakoś je wykorzystać, nie mogąc znaleźć przepisu na babeczki bananowe z zeszytach z przepisami, które mam w domu postanowiłam poszukać w internecie i o to jaki pyszny przepis znalazłam. Przepis ten pochodzi z bloga : http://zaciszekuchenne.blogspot.com Składniki: suche: 1,5 szklanki mąki, pół łyżeczki sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół tabliczki gorzkiej czekolady, mokre : 2 jajka(...)składniki, dodając na końcu czekoladę. W drugiej, nieco większej misce wymieszać mokre składniki. Dodać do nich rozgniecione widelcem banany. Połączyć suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Piec w temp.180 stopni ok.20 -25 min. Kiedy ostygną oprószyć cukrem pudrem
Motylkowa KuchniaGofry to przekąska na słodko, którą jesteście w stanie przygotować z łatwo dostępnych składników i już w ciągu 30 minut możecie delektować się ich pysznym smakiem, Gofry z poniższego przepisu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Przed podaniem polecam posypać je cukrem pudrem i podawać z sezonowymi owocami. Składniki na 6-8 gofrów: 1,5 szklanki mąki(...)szczypta soli Mąkę, proszek, cukier puder i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Następnie wbić jajka, wlać mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą miksera. Przygotowane ciasto odstawić na 10-15 minut (ciasto powinno kilka minut odpocząć). Rozgrzać gofrownicę. Przed pieczeniem posmarować ją odrobiną oleju. Na gofrownicę wylać ciasto i smażyć około 3 minuty. Usmażone gofry przełożyć
Ugotowaćopublikowanie. Ale co ma wisieć nie utonie, a co czeka to się doczeka. Czy jakoś takoś... Pamiętam, że te pierożki były pyszne. Zresztą wszystko co z dynią to pyszne, to oczywiste. Nie mogę teraz zbyt dużo pisać, bo kot mi leży na kolanach i gryzie w palce, przeszkadza pisać. No serio, ona (kocica znaczy się) często to robi. Pisać(...)Dobra, przejdźmy do przepisu. A tak na marginesie to Madzia mnie znowu opieprzy, że głupoty na blogu wypisuję. No trudno, nie jestem zbyt inteligentny to i głupoty wypisuję :) Potrzebujemy: ciasto na ravioli z TEGO przepisu 80 g bryndzy pół dyni hokkaido 2 ząbki czosnku sól morska pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu albo grana padano
Marder&Marder Manufactureuwielbiam muffiny. Po pierwsze za ich szybkie przygotowanie - wystarczy kilka chwil by wyczarować coś słodkiego. Po drugie za ich wielowariantowość - cokolwiek byśmy do nich nie dodali - zawsze będą pyszne. No i po trzecie za banalność wykonania - wystarczy parę obrotów łyżką i nawet osoby mające dwie lewe ręce w kuchni sobie z nimi poradzą ;) Po czwarte.... mogłabym tak jeszcze kilka(...)migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;) Porcja na 12 sztuk Kruszonka: 5 dag masła 7,5 dag mąki 4 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Ciasto - składniki suche: 5 dag cukru 5 dag cukru brązowego 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru szczypta soli Ciasto - składniki mokre: 2 jajka
My simple kitchentort oraz duża ilość nie wykorzystanego biszkoptu, z którego zrobiłam ciastka przełożone pozostałą masą i bajaderki . Tort ze względu na masę jogurtową trochę się skrzywił, ale i tak był pyszny i robił wrażenie. Składniki: - Na 1 biszkopt: 10 jajek ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej 2 ½ szklanki cukru pudru 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 ½ łyżeczki octu - Masa jogurtowa(...)łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody cukier puder - Masa maślana: zasmażka: - 4 łyżki margaryny - 4 łyżki mąki - 1 szklanka mleka 2 paczki masła 2 szklanki cukru pudru - Dodatkowo: barwniki do ciasta kakao mocna herbata na poncz wódka lub rum do ponczu (opcjonalnie) sok z cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty (2 w formie 30x20 cm i 1 w formie
Mama Gotujechodziła za mną ta babka i chodziła, aż wreszcie doczekała się na swoją kolej i jest; piegowata babka, czyli babka z dodatkiem maku. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna :) Prawdziwa rozkosz :) Polecam!!! Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku cukier puder Wykonanie: Masło ucieram(...)masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego patyczka. Upieczoną wyjmuję, odstawiam do wystygnięcia, następnie przekładam na deseczkę i posypuję cukrem pudrem
Ciasteczkowy PotwórTakie imprezy wymagają słodkości. Najlepiej kolorowych, jak te ciasteczka, które Chłopcy osobiście dekorowali. Takie wspólne pieczenie ma w sobie pewną magię. Może przez to ciastka są takie pyszne, a potem w magiczny sposób znikają. Jeśli macie ochotę przekonajcie się sami. ;) Składniki na ok. 30 ciastek: 200 g masła miękkiego 120-150 g cukru pudru 320 g mąki pszennej(...)kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko, sól, ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać w 2 partiach mąkę z kakao, zagnieść ciasto. Jeżeli jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka
Pełny talerzDzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki razowej - 1 jajko - 20g drożdży - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki mleka - 2 łyżki oleju - 2 łyżki ketchupu - 100g sera -100g szynki - odrobina maku lub sezamu - sól, pieprz, oregano i cukier do smaku Wykonanie: Zarabiamy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajko widelcem. Na stolnicy(...)mąkę w środku robimy dziurkę i wlewamy jajko ja nie wlałam całego zostawiłam trochę na dnie na posmarowanie na wierzch bułeczek. Dodajemy sól pieprz i cukier zarabiamy. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte dodajemy drożdże i ponownie wyrabiamy. Wyrobioną masę obsypujemy trochę mąką przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30min. Takie ciasto dzielimy na pół i wałkujemy
Tanio szybko zdrowomiłości do pancakes'ów. W każdą sobotę nabieram ochoty na nowe, szybkie placuszki z pysznymi dodatkami. Są jedną z moich ulubionych propozycji na weekendowe śniadania - błyskawiczne i tak proste, że nawet początkujący dadzą sobie z nimi radę :) Dziś zapraszam na jaglane placuszki, podane z jogurtem naturalnym, bananem, polane gorącą gorzką czekoladą... wystarczająco zachęceni? Składniki : 3 łyżki mąki jaglanej(...)wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : banan, jogurt naturalny, roztopiona gorzka czekolada Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogprzepis. Jak to u mnie, jak jest coś słodkiego to musi być i pyszna kawa. Tym razem była to kawa Vaspiata Matino . Jeśli i Wy lubicie napić się pysznej kawy to możecie zamówić w sklepie internetowym RichMont. Składniki: Biszkopt 3 duże jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kopiasta kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy(...)łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie
Ala piecze i gotujeteż garść siemienia lnianego, a następnym razem chodzi mi po głowie dodanie do niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant(...)drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych
UgotujmyTo.plDziś na kolację polecam przygotować pyszne muffinki z jabłkami. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Doskonale smakują ze szklaną ciepłego mleka lub kakao. Na kolację idealne. SKŁADNIKI: 2 jajka, 2/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru kryształu, 1/2 łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, szczypta cynamonu, 2 jabłka(...)mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiktóry przepis przypadł najbardziej do gustu? 1. Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Zdecydowanie jest to moja ulubiona pizza. Łączy w sobie najlepsze włoskie składniki. Przygotowana na cienkim cieście na drożdżowym zaczynie. Przepyszna! 2. Pizza z brukselką i szynką Przepis dla niebojących się eksperymentowania. Brukselka to nietypowy składnik na pizzy, ale w połączeniu z serem, cebulą i szynką tworzy(...)różni się nie dodawaniem sera. Tu w wersji z oliwkową tapenadą, pieczoną papryką, anchois i rukolą. Na mięciutkim, grubszym spodzie. 4. Pizza po prowansalsku - Pissaladiere W Prowansji przygotowuje się pyszny placek z duszoną cebulą, anchois i czarnymi oliwkami, który ja nazywam połączeniem pizzy i cebularza. W tym przepisie znajdziecie również przepis na szybki spód do pizzy bez konieczności robienia zaczynu
Chilli Czosnek i Oliwasię jeszcze wtedy, że naleśniki bez jajka nie mogą się udać, po prostu nie ma takiej opcji.. Okazało się, że - TAK, MOŻNA ZROBIĆ NALEŚNIKI BEZ JAJEK - I TO PYSZNE i ELASTYCZNE! :)) I wiecie co? Nie zawracałam sobie w ogóle głowy szukaniem tajnych i sprawdzonych przepisów ani żadnymi próbami zastępowania czymś-tam tego nieszczęsnego jajka. Pierwsze wegańskie naleśniki zrobiłam(...)sposób na WEGAŃSKIE NALEŚNIKI to: - 2 miarki mąki - 1 miarka mleka roślinnego (u mnie najczęściej sojowe) - 1 miarka wody - I tyle :) Wymieszać porządnie na gładkie, lejące się ciasto - jak to ciasto naleśnikowe - i smażyć na średnim ogniu na 2 patelniach równocześnie, żeby móc jak najszybciej dobrać się do nich :) Ja przed pierwszym naleśnikiem wlewam na patelnię kroplę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru(...)łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki octu ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha
Ze smakiem i z pasjądługi i szeroki prawie (?) wszyscy kochają tradycyjne ptysie na słodko ale… wytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem(...)kremowego serka 1 łyżka chrzanu sok z połowy cytryny 3 łyżki kwaśnej śmietany skórka otarta z 1 cytryny kilka gałązek koperku świeżego pieprz czarny ( świeżo mielony) Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach
UgotujmyTo.plMuffiny jagodowe... Pachnące latem i słodką śmietanką. Piegowate, aksamitne i bardzo wilgotne. Pyszne wspomnienie letnich wypraw do lasu. Chętni do degustacji? Zapraszam! Składniki: 300 g mąki pszennej; 250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 125 ml cukru; 2 jaja; 85 ml oleju 125 g jagód świeżych lub mrożonych(...)przygotowania: Wszystkie składniki muffinek, za wyjątkiem jagód, dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Jagody, niezależnie od tego czy świeże czy mrożone, dokładnie oprószyć mąką. Zapobiega to opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia. Dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto nakładać do formy na muffinki wypełnionej papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około
Gospodyni MiejskaGdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne..., że trudno im się oprzeć. Zostałam obdarowana przez Smak-kuchni.pl pięknymi wykrawaczami w kształcie ludzika i przyznam, że zabawa w kuchni była świetna. Moje dzieci bardzo zadowolone z nowej foremki, wyrywały ja sobie z rąk(...)obdarować nimi znajomych. Z początku zastanawiałam się czy powinnam je ozdobić i polukrować, ale po wyjęciu z piekarnika jedno głośnie orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego
Apetyczna babeczkaChociaż jestem na diecie bezglutenowej od kilkunastu lat, nadal pamiętam je doskonale. Wspomnienie tego smaku łączącego kokos, migdały i białą czekoladę zmusiło mnie do upieczenia podobnych bezglutenowych ciasteczek. Wyszły pyszne i na pewno zrobię je jeszcze w przyszłości. Zwłaszcza, że własnie przyszło mi na myśl aby upiec je w formie do "orzechów" - wtedy można by pokusić się o wersję nadziewaną(...)inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy 3 krople całe migdały i wiórki kokosowe
głodny alergiknieco słodkości w deszczowy dzień :) W ostatnich dniach wypróbowałyśmy nowy przepis znaleziony w Internecie na pyszny kawowy torcik z bananami. Fajny ciemny biszkopt nasączony kawą, pyszny, delikatny krem z bananami, a całość wykończona czekoladową polewą. Smakowitości! Składniki: Biszkopt: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 4 jajka 50g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 ½ łyżki kakao(...)kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 120 ml wrzątku Dodatkowo: 3 banany Poncz: 150 ml mocnej kawy Polewa: 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 10 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie ciasta zaczynamy od biszkoptu. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy wodę i olej. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy do osobnej miski, dodajemy do niej kakao
Kolizje SmakówPyszne, tradycyjne kruche ciasteczka, które uwielbia chyba każdy. Nie trzeba myślę nikogo zachęcać do ich skosztowania J Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą Składnik: 100 g zimnego masła 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka gęstej śmietany marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Mąkę(...)przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kosteczkę masło i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem. Wyrabiamyciasto do połączenia się składników. Jeśli ciasto będzie ciężko się zagniatać, można dodać łyżkę śmietany.Sekretem jest aby wyrobić je jak najszybciej, bez zbędnego zagniatania. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut
Mania Gotowaniaodrobina oliwy (sł) 2. szczypta imbiru (o) 3. szczypta soli i zimna woda (sn) 4. mąka orkiszowa i otręby orkiszowe (k) 5. szczypta kurkumy (g) 6. pokrojony banan (sł) Ciasto wlewałam na rozgrzaną patelnię tworząc z niego 3 placuszki i po zmniejszeniu ognia powolutku smażyłam najpierw z jednej, a po chwili z drugiej strony. Przełożyłam na talerz, posypałam daktylami(...)kilku dni non stop ochotę na takie placuszki :) ugotujmy 2012/03/21 16:57:48 placuszki na śniadanie są super! sylwiam7 2012/03/21 17:47:24 I znów pyszne i zdrowe jedzenie, przyprawione slonecznymi promieniami :) slyvvia 2012/03/21 18:59:54 Kocham takie śniadanka :D ren-ya 2012/03/21 20:11:34 Żałuję, że nie mieszkam blisko Ciebie - chętnie wykupiłabym u Ciebie pełen karnet
Zdrowa Kuchnia SowyZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso(...)Żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa. Przed podaniem oprószyć cukrem
Ala piecze i gotujePyszne racuchy z dodatkiem ananasa z puszki. Usmażone na patelni Neoflam . Do smażenia użyłam bardzo małą ilość oleju dzięki wyjątkowej patelni. Racuchy są bardzo puszyste z chrupiącą skórką i rewelacyjnie smakują z dodatkiem ananasa. Składniki: 16 g drożdży suszonych instant sól szczypta 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szkl letniego mleka 1 jajko ananas w puszce olej(...)smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym
Ala piecze i gotuje