I znowu kruche ciasteczka. Ostatnio miałam ciasteczkowy okres :D. A takie ciasteczka można zapakować na drugie śniadanie dzieciaką i będą zachwycone. Fajnie jest też, dać je
Moje pyszne gotowaniePyszne, wilgotne serniczki lub jak kto woli - placuszki serowe. Przygotowałam je na odmianę, aby troszkę odpocząć od codziennych omletów. Dodatek mąki kokosowej sprawia, że placuszki przyjemnie pachną i mają niezwykle wilgotną strukturę... Dla przełamania smaku podałam kiwi, które równoważy słodycz batonika białkowego :) Składniki: 100 g twarożku 1 jajko 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżeczka otrębów owsianych 1 łyżeczka mąki(...)pełnoziarnistej np żyniej szczypta proszku do pieczenia Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażyć ok 5 minut z każdej strony. Podawać z jogurtem naturalnym, plasterkami kiwi i kawałkami batonika białkowego. Smacznego
Chocolate Muffin BlogUwielbiam owsiane ciasteczka i mogla bym je jeść codziennie, są zdrowe a przede wszystkim pyszne, mięciutkie i delikatne. Do ciasteczek użyłam płatków owsianych Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki płatków owsianych Młyny Stoisław 1 szklanka płatków jaglanych 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń(...)miski wsypujemy wszystkie składniki oraz masło, jajka roztrzepujemy i również dodajemy do płatków, wszystko dobrze wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce moczymy w wodzie, nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy ciasteczko wielkości orzech włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia troszkę się spłaszczą. Pieczemy w temperaturze 189 stopni około 15 minut, na rumiano. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidnia. Szybkie w przygotowaniu, zaspokoiły głód i poprawiły nastrój. Jak, to mawiają niektórzy, po prostu niebo na talerzu. A po kefirowo maślankowych placuszkach z suszonymi jabłkami przyszedł czas na pyszne winogrona… To był idealny wieczór Składniki: (na 2 mniejsze porcje) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kefiru około 1/3 szklanki maślanki jabłko suszone bez skórki (u mnie(...)mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 5 minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą
Słodkie okruszkiprzelać do miski z mąką. Dodać oba cukry, masło, sodę oraz jajka. Całość dokładnie zagnieść i połączyć z wiórkami kokosowymi. (Masa powinna być gładka i nielepiąca się do dłoni.) Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Wszystkie ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około(...)zamkniętym pojemniku. (*) Jeśli ciasteczka wyjdą za twarde - do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć skórkę od jabłka. Wtedy zmiękną pod wpływem wilgoci. Choć przyznam, że twarde też są pyszne, ale szkoda zębów
Di gotujeplacki :) Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne i przyjemnie słodkie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, sycące i zdrowe :) Składniki: 50 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 50 ml mleka kokosowego(...)składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą. Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę. Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan
Zdrowie na języku :PKolejne placuchy, mi to się chyba one nigdy nie znudzą ;) Tym razem wymieszałam serek homogenizowany, kakao i kilka innych rzeczy, wyszło pysznie. Dlatego zapraszam Was na czekoladową rozpustę ;) Ps. Taka mała prośba, kliknijcie czasem w reklamy ;) Was to nic nie kosztuje, a mi pozwala rozwijać bloga :) Dziękuję :) Składniki (porcja dla 2 osób): serek homogenizowany naturalny 150g (możecie użyć np waniliowego(...)żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną konfiturą
Cynamonowe szczęściewszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych do złapania, z czekoladą i kremem mlecznym. Gdy tylko zaczęłam ścierać marchewkę małe stworki zaczęły z zaciekawieniem zaglądać do kuchni(...)stworków wyłaniają się małe uśmiechnięte buźki, uśmiechy są tym mocniejsze i mocniejszy jest zapach dochodzący z piekarnika, oczywiście pierwsze babeczki zjedzone bez kremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru
dom-agi.plżyczyć radosnych, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Optymizmu i siły płynącej z odradzającego się życia. Pomału zaczynam świętowanie, ale jeszcze chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną babkę Wielkanocną. składniki: 300 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 8 łyżek oliwy 5 jajek 250 g cukru pudru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miękkie masło, żółtka i miksować. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet , olej ,olejek waniliowy i wyrabiać. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części: do jednej dodać łyżkę mąki do drugiej kakao, do trzeciej mak Wyłożyć do wysmarowanej masłem foremki z kominem, najpierw ciasto białe, potem z kakao, na końcu makowe
noteskulinarnyfigaCzas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki razowej żytniej Mlynomag 220 g mąki luksusowej Młynonag słonecznik 1.1/2 szklanki łuskany,uprażony wcześniej 40 g świeżych drożdży łyżka soli (płaska wystarczy) 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Przesiewam obydwie mąki i wsypuje(...)misy, dodaje sól . Drożdże rozrabiam w szklance ciepłej wody z cukrem i wlewam do mąki. Słonecznik prażę na suchej patelni i ostygnięty dodaje do mąki. Wyrabiam ciasto koło 10 minut. Zostawiam wyrobione ciasto do wyrośnięcia ( wyrastało 2 godziny, miałam troszkę chłodno w domu). Ciasto pięknie wyrosło, jeszcze raz je wyrobiłam. Formę żaroodporną obsypałam mąką i przełożyłam ciasto chlebowe, nacięłam
Różowa kuchniaGoście, Goście... A jak są Goście muszą być pyszne ciasteczka;) Dostałam i testowałam pyszne ciasteczka imbirowe i nadszedł czas na własne testy;) Korzystałam z najbardziej kompetentnej pomocy w postaci Synka - to On powybierał foremki:) Dlatego były i gwiazdki świąteczne... Renifera oszczędziłam ;) Ciasteczka imbirowe Składniki: 25 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)pieczenia 1 jajko cukier waniliowy 2 łyżeczki miodu (może być sztuczny;) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier i jajko - siekamy. Do składników dodajemy pozostałe składniki i zgniatamy ciasto. Cienko rozwałkujemy i wycinamy dowolne kształty, czyli co kto lubi;) Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. I już możemy jeść;) Smacznego
Lawendowe NieboPyszne, nie tylko na początek dnia – domowe maślankowe bułeczki z sezamem : -) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40 g drożdży - 1/2 szklanki maślanki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki(...)przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze i ponownie zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy
Zainspirowana w kuchniprzymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam! Składniki(...)oliwy 1 łyżeczka miodu/cukru 1,5 łyżeczki drożdży instant 2-3 łyżki startego parmezanu Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, by je odgazować i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 równej wielkości kawałków formując je w kulki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około(...)zimnego masła 35g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 małe jajko Szczypta soli Składniki umieszczamy na kuchennym blacie. Następnie masło wraz z jajkiem kroimy nożem. Wyrabiamy ciasto ręcznie do połączenia składników. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce
Kolizje Smakówziół. Praktykując ten przepis zawsze robię większą ilość pierogów, ponieważ idą jak świeże bułeczki, a w połączeniu z jogurtem naturalnym i dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według uznania) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich 4 szklanki mąki(...)przestudzić. Mięso oddzielić od kości, marchewkę przeciąć na pół. Cebule obrać, drobno posiekać i delikatnie podsmażyć do miękkości. Wszystkie składniki włożyć do wysokiej miski i zblendować. Doprawić do smaku. Ciasto ugnieść (zagniatać ok 15 minut) i rozwałkować. Wyciąć koła szklanką i nałożyć farsz. Uformować pierogi, tak aby farsz nie mógł z nich wyciec podczas gotowania.Gotować przez ok 5 minut
ChilliJemykilku dni męczy mnie jesienna chandra. A na chandrę najlepszy jest baaardzo słodki deser ;) Same gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl(...)złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asisłuchawki nie kto inny tylko Mama ale jakoś się udało... I przyznam, że tu miłe zaskoczenie bo burak to już teraz u mnie nie tylko ćwikła ale i inne pyszne dania - on jest genialny! Nie dojść, że zdrowy to jeszcze ten jego słodkawy smaczek... pychotka! A w połączeniu z octem balsamicznym to już niebo w gębie! Dzięki dziewczyny za nowe(...)Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Mini quiche z burakiem ćwikłowym, kozim serem i orzechami składniki na 5 sztuk: Ciasto: 200 g mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na pyszne krokiety z farszem z pieczarek, pora, sera żółtego i parówek. Najbardziej smakują mi podane z czerwonym barszczem. Składniki (na ok 14 krokietów): 2 szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: 450 g pieczarek por 4-5 cienkich parówek 200 g sera żółtego sól, pieprz Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki(...)naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła, przyprawiamy
e-PrzepisyKulinarnewyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK: - 4 łyżki masła(...)dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIPyszne placuszki drobiowe z majonezem Placuszki drobiowe Składniki: filet drobiowy z kurczaka-1 podwójny mąka pszenna -3 łyżki jajka -2 szt majonez 2 łyżki czubate sól i pieprz wegeta tłuszcz Sposób przygotowania: Filety drobiowe pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie do mięsa dodać majonez, mąkę, żółtka, wegetę, sól(...)pieprz, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy mięsnej, delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz, łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia DanusiUwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie(...)dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówchleb orkiszowy O zaletach mąki orkiszowej, eksperci w dziedzinie żywienia, napisali już tyle, że mnie pozostaje tylko skromnie milczeć, wziąć się do roboty i upiec bochenek pysznego chleba sposób wypieku jednego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej 1 szklanki mąki pszennej razowej(...)łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody
Miód i pieprzCześć ! Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki pomidorowe na które natknęłam się na blogu filozofia smaku . składniki 4 pomidory pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę lub posiekanego) pół czerwonej cebuli (posiekanej drobno) pół pęczka pietruszki 5 listków świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy(...)wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego
Cukier&PuderPyszna przekąska dla osób dbających o linię. Idealne na syte śniadanie. Jedna pizzerinka ma około 170 kcal. Składniki (na 6 pizzerinek): 4 jajka po 4 kopiaste łyżki otrębów pszennych i owsianych 4 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia Ponadto: sos pomidorowy (2 łyżki koncentratu, łyżka wody, łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól, pieprz(...)plasterków szynki mozzarella (light) kilka pieczarek Przygotowanie Składniki na pizzerinki mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Ciasto dzielimy na sześć kulek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut. Następnie rozsmarowujemy na nich sos i układamy dodatki. Zapiekamy jeszcze
e-PrzepisyKulinarnekawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna i tę pyszną babkę zrobiła ;) 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł(...)powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy
Marder&Marder Manufacturerzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków ½ średniej cebuli 1 - 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej sól pieprz Przygotowanie(...)cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Mama GotujeDziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl migdały tarte 2- jajka 1- łyżeczka proszku do pieczenia 6- łyżek oleju Rapso(...)pieczenia i tartymi migdałami. Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie wkręcić do ciasta. Wysmarować tłuszczem gofrownicę, nakładać ciasto łyżką do rozgrzanej gofrownicy. Piec na złoty kolor. Gofry podawać z sosem adwokatowym. Zapraszam również na stronę Świadome Odżywianie . (function
Kuchnia Danusiskrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka bądź kawy zbożowej... Chałka drożdżowa SKŁADNIKI: Przepis na 2 chałki 500 g mąki 8 g drożdży suchych 50 g masła 100 ml mleka 1 łyżeczka soli 3 łyżki(...)roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół. Każdą połówkę ciasta z kolei dzielimy na 3 części, z których
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiowocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła lub margaryny Szczypta soli Składniki(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej
Na słodko lub wytrawniejedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek (tak znowu mi wyłączyli prąd(...)wyniku pewnych nieprzewidzianych sytuacji (gdy po przecięciu wszystko Ci nagle zaczyna wypływać ze środka) najlepszym sposobem na uratowanie sytuacji, było upieczenie tego w ten sposób. Nie żałuje, bo ciasto wyszło bardzo dobre :) Powstał też obłędnie czekoladowy sernik, w sam raz do kawy. :) No i na zakończenie ciasto snikers(bez pieczenia). Z dużą ilością czekolady, masła orzechowego i karmelu. ^^ (jestem dumna
More food, love and dreamsBazą dla tej chałki jest przepis , który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :) Składniki: 550 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 1 jajko 25 g drożdży 1 cukier migdałowy 1 szklanka mleka 2 łyżki masła szczypta soli garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: jajko(...)przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto podwoi swoją
Kuchnia domowa Ani