najbardziej lubię. Do pieczenia i gotowania :) no i do pracy. Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać. Zapraszam na leniwe w malinach. Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu... SKŁADNIKI: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1/2 szkl mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko szczypta(...)rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia
Kuchnia w opałachProste placki z jabłkiem... smaki mojego dzieciństwa :) Pyszne, puszyste, nie za słodkie, obsypane cukrem pudrem. Takie właśnie są te placki. Polecam :) UWAGA!!! W smażeniu tych placków bardzo ważna jest temperatura oleju. Zbyt gorący spali placki i będą surowe w środku Składniki: * 3 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 i 1/2 szklanki mleka * 2 jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * sól(...)jabłek Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem
Zrób to smacznieluźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć . Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)celu odsączenia z tłuszczu. Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych. Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pączusie są pyszne, polecam
Kulinarne Fantazje Marioliokoło 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie ser - najlepiej mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek(...)minut, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, ale kiedy skończy się czas pozostawicie 10 minut w stygnącym piekarniku. Staną się bardziej chrupiące. Studzę na kratce. Smakują bardzo pysznie cieplutkie, ale jedzone na wycieczce już całkiem wystudzone są także warte spróbowania. My się raczymy takimi specjałami. A ja i tak będę zawsze wspominać kanapki, które mama zabierała w podróż. Kiedy
I tu będę miała takie temałe babeczki na 2 kęsy pięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser SKŁADNIKI Babeczki : z podanej porcji wyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów(...)czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek
słodki bratekdzisiejszej kawy polecam pyszne kakaowe rogaliki z powidłami. To doskonały deser dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH , 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasisobotnie śniadanie polecam pyszne drożdżowe ślimaczki z powidłami węgierkowymi. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 200g mąki, 15g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 100ml mleka, 1 małe jajko, 1,5 łyżki masła, szczypta soli, 1/2 słoiczka powideł węgierkowych DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę(...)mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon
Tradycyjna kuchnia Kasipyszny,pachnący,z chrupiącą skórką.....polecam na śniadanko.... Składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju jedna średnia posiekana biała cebula 2 łyżki prażonej cebulki 1 łyżeczka cukru żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy(...)oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,lekko spłaszczamy i odstawiamy przykryciem jeszcze na ok pół godzinki, po tym czasie
Swojskie jedzonkoracji, że czas na dietę, dlaczego nie jest to czas na muffinki ? Zwłaszcza ,że są z pysznym zdrowym musli ? Dlaczego nie :) Składniki 100 g musli 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 100 ml jogurtu 50 g miodu dodatkowo: foremki (około 12 sztuk) papilotek do muffinek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę należy wymieszać(...)należy wymieszać płynne składniki: mleko, jogurt, miód. Następnie płynną część łączymy z sypką mieszając tak długo aż uznamy ,że obie masy się połączyły w jedno. Foremki napełniamy w 2/3 ciastem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut i mamy musli muffinki
W Moim Magicznym DomuWitam serdecznie Propozycja na pyszne i pięknie pachnące bułeczki z suszonymi pomidorami . Idealnie pasują do dań do których podaje się pieczywo i dodatkowo że są bardzo smaczne ładnie prezentują się na stole . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 bułeczek 400 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 200 ml letniej wody 60 g suszonych pomidorów 20 g drożdży świeżych 2 łyżki(...)oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Link do filmu z przygotowania : Bułeczki z suszonymi pomidorami https://www.youtube.com/watch?v=OMEcJR2Mh6w Przygotowanie : Ciasto na bułeczki z suszonymi pomidorami możemy przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama . Ja tym razem ciasto przygotowałam ręcznie . Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam
Uwaga Babcia Piecze Chlebmojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo
moj przepis naKolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem(...)ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do mąki dodać przygotowane drożdże , olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno
Z Kuchni Do Kuchnicałą ofertą firmy zapraszam tutaj - klik . Kolejny czarodziejski słoiczek, którego mogłam spróbować to truskawella - czy może być coś lepszego od polskich truskawek zanurzonych w czekoladzie? Okazały się tak pyszne, że mogłabym je wyjeść łyżeczką ze słoiczka, ale plan był inny, wykorzystać je do kruchych maślano razowych ciasteczek. Jeszcze tylko zwrócę Waszą uwagę na skład i przechodzę do przepisu. Skład: truskawki(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka
Cynamonowe szczęścieKochani ostatnio w kuchni Lidla odbyły się warsztaty, której główną tematyką były przetwory. Warsztaty prowadził Paweł Małecki, który jest nie tylko świetnym cukiernikiem ale i mentorem
Niezły MłynekPyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks
cucinare