pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:798/1162)

Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 206

upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie dodałam odrobinę cynamonowego akcentu...   Składniki: 150 g mąki pszennej,  jajko,  70g cukru,  100g całych migdałów ze skórką,  1/2 łyżeczki proszku(...)ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Z miłości do słodkości
Muffiny podwojnie czekoladowe z malinami 120

byly slodkie do popoludniowej kawy. W oryginalnym przepisie nie ma malin, postanowilam je dolozyc tak od siebie by wzbogacic smak. Mysle, ze bylo to dobre posuniecie. Muffinki okazaly sie pyszne, szczegolnie dobra byla stopiona w srodku czekolada. skladniki suche: 1/3 szklanki cukru + 2 lyzki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia skladnki mokre(...)jednej misce mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej mokre. Przelewamy mokre skladniki do suchych. Dorzucamy posiekana czekolade i maliny. Mieszamy tylko tyle by sie polaczyly skladniki. Ciasto przekladamy do foremek. Pieczemy okolo 20 minut. Smacznego

Przysmaki Karolki
Współpraca z HARVEST foods :) 191

najwyższej jakości składników, pochodzących prosto z natury, z regionalnych gospodarstw, są to między innymi: mąka pszenna pełnoziarnista, miód polski, jajeczka od kur z wolnego wybiegu, nierafinowany cukier trzcinowy, wiele pysznych dodatków typu: owoce suszone, orzechy, laska wanilii czy nawet ekologiczny koncentrat jabłkowy. Tak więc sami widzicie, że są to słodkości pełnowartościowe. Harvest foods oferuje klientowi ogromny zasób pełnoziarnistych ciasteczek, począwszy(...)dwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy

Zdrowie na języku :P
SKWORCU- pyszna współpraca 140

Dwa dni temu moi Drodzy ,dostałam paczkę. Paczkę w ramach współpracy.Paczkę pełną niespodzianek- gdyż każdy produkt , który się w niej znajdował , był dla mnie niespodzianką

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka kasztanowe 114

ciastek, to jakoś tak stało to masło w lodówce i na mnie patrzyło, więc się zlitowałam nad nim i zrobiłam ciacha. Pyszne wyszły (no, ale czy mi cokolwiek niepysznego wychodzi?), miękkie w środku a na zewnątrz delikatna skórka, czekolada została a jakże od ostatnich ciastek a skórki cytrusowe to już trochę dla bajeru bo ciacha są dla Niny do szkoły(...)chwili banana dodawaj stopniowo po jednej łyżce krem kasztanowy Hmm, mało zachęcający kolor ;-), no dobra, lecimy dalej, przesiej mąki wraz z sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie

greenscarf
Tort chałwowy 131

Mamy weekend więc jest coś słodkiego. Co prawda ten torcik powstał troszkę przypadkiem przez jedną osobę. Ta osoba wie o co chodzi, więc nie będę tutaj

Ewa w kuchni
Pancakes z owocami 118

moim ogródku, jak co roku, szaleje borówka amerykańska. Wprawdzie nie jest tak piękna i dorodna jak ta sklepowa, ale jest pyszna, aromatyczna i bez żadnych pestycydów. Tak więc owoc ten w trakcie wakacji często gości na naszym stole. Dziś pojawia się jako dodatek do puszystych amerykańskich placuszków, czyli pancakes(...)duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe brownie z batata (paleo, bez glutenu) 174

Poniedziałek … znowu jak co tydzień, ale dla tych, którzy po urlopach muszą wracać do pracy to jest TEN poniedziałek. Humor może nam poprawić jedynie słodkie paleo brownie z batata . Pyszne, miękkie, proste, a zarazem obłędnie czekoladowe! Czekolada pomaga zapomnieć o trudach powrotu do pracy. Można też poprawić sobie humor domowym bounty , ale po zrobieniu ich czwarty raz z rzędu stwierdziłem(...)spiżarce, więc nie pozostało mi nic innego tylko wziąć się do roboty. Dużym plusem jest to, że dzięki dużej zawartości węglowodanów mogę po treningu wsunąć kilka kawałków takiego ciasta i mieć czyste sumienie Składniki: 350 gram batatów tabliczka gorzkiej czekolady 2-4 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka mąki kokosowej 4 łyżki kakao 3 jajka 1 ½ łyżeczki sody

PaleoLife
Rwane bułeczki z poziomkami 114

zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ 500 żółtka 3 szt jajko 1 szt ksylitol zmielony 100 g mleko 1 szklanka masło 150 g Krok 1 Do misy wsypuje przesianą mąkę, wbijam ,żółtka i jajo. Do miseczki wlewam cieple mleko(...)wkruszam drożdże ,dodaje cukier i mieszam do rozpuszczenia.Dodaje rozpuszczone masło i przelewam wszystkie płynne składniki do naszej mąki z żółtkami.Mieszam dokładnie koło 15 minut .Kiedy ciasto odchodzi od reki znaczy , że jest już dobre. Krok 2 Ciasto jest idealne, zostawiam je w misce i przykrywam ściereczką.Godzina wystarczy na wyrośniecie. Krok 3 Ciasto wyrosło wyjmuje je z miski

Różowa kuchnia
LENIWE PIEROGI 149

najbardziej lubię. Do pieczenia i gotowania :) no i do pracy. Powróciła energia i chęć do życia, ale nie o tym tu będę pisać. Zapraszam na leniwe w malinach. Pyszne smaki z dzieciństwa, idealne na letni obiad. Szybkie i łatwe w przygotowaniu... SKŁADNIKI: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 1/2 szkl mąki 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko szczypta(...)rozdrobniony widelcem twaróg, cukier waniliowy i żółtko. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie zagnieść, w razie potrzeby podsypywać odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Z tak przygotowanego ciasta, uformować wałeczek, który lekko spłaszczyć i pokroić jak kopytka, czyli w romby. Pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia

Kuchnia w opałach
PLACKI Z JABŁKIEM 123

Proste placki z jabłkiem... smaki mojego dzieciństwa :) Pyszne, puszyste, nie za słodkie, obsypane cukrem pudrem. Takie właśnie są te placki. Polecam :) UWAGA!!! W smażeniu tych placków bardzo ważna jest temperatura oleju. Zbyt gorący spali placki i będą surowe w środku Składniki: * 3 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 i 1/2 szklanki mleka * 2 jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia * sól(...)jabłek Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, cukier, jajka, mleko, sól i proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem

Zrób to smacznie
PĄCZKI SERDUSZKA 107

luźną konsystencję ale nie powinno bardzo się klei ć . Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Większą foremką wykrawamy serduszka a mniejszą foremką wycinamy w środku mniejsze serduszka. Pączki serduszka pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)celu odsączenia z tłuszczu. Z przepisy wychodzi około 15 dużych serduszek i tyle samo małych. Ostudzone serduszka maczamy w gęstniejącej polewie, posypujemy posypkami i pozostawiamy do zastygnięcia. Pączusie są pyszne, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 124

około 10cm i długości około 40 Rozprowadzam na nich dowolny sos pomidorowy, dachówkowo układam salami następnie ser - najlepiej mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek(...)minut, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, ale kiedy skończy się czas pozostawicie 10 minut w stygnącym piekarniku. Staną się bardziej chrupiące. Studzę na kratce. Smakują bardzo pysznie cieplutkie, ale jedzone na wycieczce już całkiem wystudzone są także warte spróbowania. My się raczymy takimi specjałami. A ja i tak będę zawsze wspominać kanapki, które mama zabierała w podróż. Kiedy

I tu będę miała takie te
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 89

małe babeczki na 2 kęsy pięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser SKŁADNIKI Babeczki : z podanej porcji wyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki,  3 żółtka,  6 łyżek cukru,  150 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżeczka kakao,  1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka,  ¾ szkl. cukru,  ¾ szkl. mleka,  15 dag orzechów(...)czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji  WYKONANIE  Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek

słodki bratek
Kakaowe rogaliki z powidłami 179

dzisiejszej kawy polecam pyszne kakaowe rogaliki z powidłami. To doskonały deser dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 2 łyżki kakao, 4 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH , 1 tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty.  Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki. 3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania