Mała rzecz, a cieszy ;) Pyszne, barrrrrdzo czekoladowe tartaletki z wykorzystaniem ciasteczek oreo. (u mnie na zdjęciu biedronkowa podróbka popularnych ciasteczek ;) Deser jest bardzo prosty i nie wymaga pieczenia, także każdy przygotuje go na pewno bezproblemowo :) Z przepisu wychodzi 6 tartaletek. Foremka o średnicy 6,5cm u dołu i 9cm u góry. Składniki: Spód: opakowanie (175g) ciasteczek oreo 60g roztopionego(...)masła Masa: 200g śmietanki 36% 200g czekolady mlecznej 100g masła Dodatkowo: kilka ciasteczek do dekoracji Ciasteczka razem z nadzieniem mielimy w malakserze. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Foremki wyklejamy ciastem i wkładamy do lodówki, żeby się mocno schłodziło. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i czekoladę. Mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciepłą masę wlewamy do foremek
Czerwona PorzeczkaWYKONANIE: Pyszne lekkie placuszki(...)Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s. .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia
w mojej kuchniDziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła(...)jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujedodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne. I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie mi na słowo - są tego warte. Ślimaczki z koperkiem i pepperoni Składniki: (na 12 sztuk) 450 g mąki pszennej(...)masła 1 łyżeczka oliwy skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo: 1 jajko 15 g ziaren dyni Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pepperoni pokroić w niedużą kostkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka są pyszne, i jestem pewna, że każdemu zasmakują. A znalazłam je na blogu Małpa w kuchni . Kakaowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi Składniki: (na 20-25 sztuk) 215 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie
Pożeraczka, czyli raz adobrzelitra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym tłuszczem piec około 25 minut w 200C(...)rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam muffiny ! Nie tylko ze względu na bardzo prosty przepis, ale też dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku(...)truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut
Kulinarne przygody Gatityjuż kiedyś był na blogu, ale ze względów technicznych musiałam go usunąć. Teraz ponawiam przepis i ponownie zachęcam do przygotowania tych bagietek:) Mają wspaniały korzenny aromat i smak... Są pyszne zarówno z samym masełkiem jak i ulubionymi dodatkami, ale równie smaczne są bez żadnych dodatków:) Składniki: 500g mąki pszennej, 15g świeżych drożdży, czubata łyżeczka soli, łyżka przyprawy(...)drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą, czosnkiem, przyprawą do piernika oraz resztą cukru. Dodać zaczyn oraz 1,5 szkl. przegotowanej letniej wody. Zagnieść sprężyste ciasto, uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części i uformować 3 podłużne bagietki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć
Z miłości do słodkościDelikatny i pyszny tort tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla początkujących. Składniki: Biszkopt jajka 5 szt cukier 5 łyżek mąka pszenna 5 łyżek proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem kremówka 0,5 l mascarpone 500 g cukier waniliowy 3 łyżeczki cukier(...)puder 1 szk Do nasączenia espresso podwójne spirytus 3 łyżki Dodatkowo kakao rurki waflowe Przygotowanie: Biszkopt - białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem
Ala piecze i gotujelewej - przełożyć go przez środkowy wałek, następnie pierwszy z prawej też przełożyć przez środkowy wałek, tak jakbyśmy zaplatali warkocz (zdj. 2) - plecionkę tworzyć, aż zostaną nam niewielkie kawałki ciasta z każdego wałka, skleić je razem i lekko wcisnąć pod spód chałki (zdj. 3 i 4) - w ten sam sposób wykonać pozostałe dwie chałki -gotowe chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem(...)stopni przez 30-35 minut do zrumienienia - upieczone chałki powinny wydawać głuchy odgłos, gdy stukamy w ich spód Takie chałki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, są pyszne i delikatne, więc nie warto sobie odmawiać tej przyjemności. Nie musimy jednak zjadać ich od razu, ostudzone i przechowywane w woreczku będą smakować wybornie również na drugi dzień po upieczeniu, oczywiście
Smakołyki Berenikijogurtowe - robię jej trzeci raz w przeciągu dwóch tygodni. Pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje wypieki . Wypróbujcie, a nie pożałujecie. Moje dzieci uwielbiają te bułeczki pachnące jogurtem i masłem. Pyszne z konfiturą lub miodem lub po prostu z tym, na co macie ochotę. Składniki: 500 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej typ 650) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli(...)oryginalnym przepisie jest sezam) Ważne: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki zagnieść (podczas wyrabiania nie podsypywać mąką) i postawić do wyrośnięcia o 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie formować bułeczki - urywam kawałek ciasta spłaszczam i zawijam do środka, następnie kładę zwiniętą stroną na blaszkę w odstępie 1 cm jedna od drugiej - po upieczeniu
Delicious TitbitsPierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką
Kuchnia na wzgórzuKochani, dziś u mnie ekspresowe i niezwykle pyszne sycylijskie ciasteczka migdałowe. Wypiek , który podaje się tam w sytuacjach świątecznych z amaretto lub innym słodkim sycylijskim likierem! Gwarantuje Wam , że ciastka zrobicie raz...i będzie to Waszym stałym punktem! Tu nie ma co nie wyjść! 4 składniki i ciastko gotowe! Wyobraźcie sobie, że zanim ciastko trafi na stół Sycylijczyka, przechodzi dość(...)tyle samo na obtaczanie ciastek 1 łyżka miodu migdały do dekoracji lub np.wiśnie kandyzowane,lemon curd,dowolne konfitury Wszystkie składniki zmiksuj na gęstą plastyczną masę, nie martw się, ciasto będzie się lepiło niemiłosiernie do ścianek. Nie dodawaj żadnej mąki, tak ma być! Wyłóż masę do naczynia , przykryj je i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Przygotuj cukier puder
Z Kuchni Do Kuchnizmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka wyjadana z drożdżowego ciasta. Jak kawałek ziemi, który jest opowieścią - szumiącym ogrodem pełnym tajemnic i niespodzianek. Być sobą. Wciąż się tego uczę. Im więcej umiem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Moje(...)już o kolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka proszku
KUCHARNIADziś propozycja śniadaniowa :-) Bardzo szybkie, pyszne i lekkie placuszki, które tym razem proponuję Wam z czereśniami, ale równie dobrze będą smakowały z każdymi innymi owocami. Niewątpliwa zaleta? Placki są bezglutenowe :-) Jeśli nie jesteście zwolennikami mąki kukurydzianej możecie ją zastąpić inną, ale na początek dajcie szansę mojej wersji ;-) SKŁADNIKI 6 łyżek mąki kukurydzianej 150 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki(...)syropu klonowego 1 łyżeczka sody czereśnie dodatkowo: 2 - 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Wszystkie składniki (oprócz czereśni) miksujemy razem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wlewamy po łyżce ciasta na każdy placek. Smażymy aż brzegi placuszków zaczną odstawać od dna patelni, a następnie na każdym placku układamy kawałki wydrylowanych czereśni i przekładamy na drugą stronę; smażymy na złoty kolor
Czary - gary w kuchni