pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:811/1162)

Dyniowa tarta na pochmurne poniedziałki i inne dni tygodnia 156

unosi kąciki ust w pysznym uśmiechu :) Pieprz lekko rozgrzewa. Delikatna słodycz dyni, groszku i podsmażonej cebulki wspaniale kontrastuje z korzennością gałki muszkatołowej. Kolejna tarta, która powstała na potrzebę wykorzystania pysznego, twardego i słonego sera bałkańskiego z owczego mleka. Jest dużo delikatniejsza w smaku od tej pierwszej , jednak równie dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem sera. Jeżeli nie macie sera bałkańskiego(...)zafundować sobie dyniowej pyszności w postaci tej znakomitej tarty! Delikatna i wyrazista zarazem na pewno zachwyci także Wasze podniebienia! Dyniowa tarta z groszkiem i cebulką na szpinakowym spodzie Potrzebujesz: Ciasto 120g zimnego masła/ margaryny 220g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 150g mrożonego szpinaku Farsz: 400g dynii 1 średnia cebula 3 łyżki zielonego groszku ( u mnie z puszki) 2 jaja

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Luksusowe pączki karnawałowe z mąki zaparzanej... 161

ciasto pięknie wyrosło wyłożyłam je na deskę i zagniotłam, żeby odpowietrzyć   Odkrawałam kawałki ciasta i rozwałkowałam na grubość około 1,5 cm. Wykrawałam krążki, nadziałam je konfiturą, sklejałam ciasto i formowałam okrągłe pączki. Układałam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawiłam do wyrośnięcia.     W szerokim rondlu rozgrzałam olej i smażyłam pączki z obu stron na rumiano. Przełożyłam(...)przepis na pączki luksusowe. Tak więc kolejna inspiracja posłużyła mi żeby wysmażyć następne pączki. Zachęcam Was do zrobienia tych smacznych pączków i życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również inne pyszne pączki, które znajdziecie na blogu: Pączki domowe Donaty - pączki z dziurką Włoskie pączki z amaretto Pączki kokosowe Amerykańskie pączki z prażonymi migdałami Oponki serowe Faworki   Dziękuję za odwiedziny na moim

Kuchnia u Krysi
Kotlety z bakłażana 193

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na bezmięsny obiad lub dość sytą przekąskę. Spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1 bakłażan 2 jajka bułka tarta sól, pieprz Dodatkowo: olej   Bakłażana umyć i pokroić w grubsze plastry. Całość przełożyć na rozgrzany olej (niewielką ilość), oprószyć solą, pieprzem i smażyć(...)skórkę i resztę rozdrobnić blenderem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Masę dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoty kolor

Di gotuje
Jak zrobić domowy pyszny lukier? Lukry - smakowe i kolorowe. 220

Bardzo prosty w zrobieniu, nie potrzeba wydawać pieniędzy i stać w kolejce w sklepie za kupnym (który często ma całą litanię składników;) Zróbcie go sami, a nie pożałujecie. Kolejna pyszna słodka sprawa z serii "wiem co jem". Lukier klasyczny: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka). Lukier cytrynowy/pomarańczowy: Szklanka przesianego cukru(...)Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek. Jak dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę wody, a drugą zastąpicie białkiem - lukier

Zasmakuj Kuchni
BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 117

pyszne,ciepłe bułeczki na śniadanie.Po prostu uwielbiam. Satysfakcja,że są upieczone własnoręcznie a nie kupione jest ogromna i zachęcam wszystkich do tego bo w gruncie rzeczy to wcale nie jest takie trudne.Tym razem bułeczki są orkiszowe w mnóstwem ziaren.Mówię Wam rewelacja. Składniki:   2 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych(...)drożdży 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki słonecznika 1 jajko do posmarowania bułeczek Do dużej miski wsypać mąkę,sól,suszone drożdże oraz ziarna.Powoli,cały czas mieszając,wlewać ciepłą wodę.Ciasto zagniatać,aż stanie się gładkie i elastyczne,przest anie się kleić do rąk(robotem trwa to tylko krótką chwilę). Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 175

drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół. Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz. CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki Zaczyn: *  4 łyżki mąki pszennej(...)cząber *  rozmaryn *  bazylia  oraz: *  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu *  1 łyżeczka soli Zalać  wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: *  500 g mąki pszennej chlebowej  (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) *  1/2 szklanki płatków owsianych *  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego *  zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Jak przeżyć Wielkanoc? 221

inne przysmaki. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedno ciasto weź każdego po połowie, a najlepiej ćwiartce. Jeżeli nie oprzesz się pokusie i zjesz kawałek, a nawet dwa ulubionego ciasta nie obwiniaj się. Wyrzuty sumienia mogą sprawić, że całkowicie porzucisz marzenia o pięknej sylwetce i rzucisz się w wir cukrowej otchłani. Nie myśl o tym, że nie możesz czegoś zjeść(...)kaloryczny, a po drugie po kilku kieliszkach łatwiej stracić kontrolę nad swoimi zachciankami. Od wtorku szybciutko wróć do dotychczasowych zdrowych nawyków i aktywności. Życzę Wam spokojnych, wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt:) Iwona Iwona dietetyk Nowy post Jak przeżyć Wielkanoc? pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Domowy chlebek pszenno - żytni. 202

przyznam się Wam że rzadko piekę chleb, sama nie wiem czemu , może przez to że piekarnię mam prawie pod domem :) Dzięki Młynomag mam zamiar to zmienić bo chleb wyszedł pyszny a dzieci się nim zajadały. Jak mi wyszedł oceńcie sami bo wiem że niektórzy pieką  dużo domowego chleba :) Zapraszam :) Składniki : 250 g mąki żytniej Młynomag(...)Wykonanie : Obydwie mąki wymieszać z solą i szczypiorkiem w dużej misce. W wodzie rozpuścić drożdże z 1łyżeczką cukru, dobrze rozmieszać i wlać do maki razem z oliwą. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Dobrze wygładzić, przykryć ściereczką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki pełne uroku 153

powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy pomocy łyżki ;-) Babeczki z budyniem i wisienką BABECZKI Z BUDYNIEM I WISIENKĄ Na 12 sztuk:    350 g mąki(...)łyżki cukru brązowego    12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię i chowamy do zamrażarki na około 30 minut. Budyń gotujemy wg wskazówek z opakowania (ale w mniejszej ilości mleka aby był gęściejszy niż zwykle). Wisienki odsączamy z zalewy. Ciasto

peggiwkuchni
Wspomnień czar... 145

Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny(...)czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
jagodowy tofucznik 201

Pyszny wegański sernik na spodzie amarantusowo-nerkowcowym.  Jednym słowem PYCHA! Sernik idealny dla bezglutenowców i wegan- jak i każdej innej osoby. Ze względu na swoje składniki, jest istną bombą witamin, białka roślinnego i wielu substancji odżywczych.  Dodatkowo prezentuje się nieziemsko i zachwyca pięknym kolorem(...)nasion chia 3 łyżki wody łyżka ksylitolu WYKONANIE: orzechy nerkowca mielimy w młynku, banana blendujemy  zmielone orzechy mieszamy ze zblendowanym bananem, amarantusem, nasionami chia i wodą- mamy spód ciasta do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia kładziemy pierwszą warstwę tofucznika  tofu blenudjemy razem z ksylitolem i jagodami- kładziemy jako kolejną warstwę całość pieczemy ok 20 min w 200 stopniach

healthy dreams
Poświąteczne zaległości: duńskie orzeszki z pieprzem w wersji de luxe 218

pistacje nadają niepowtarzalnego uroku. Może więc skusicie się na takie ciasteczka w karnawale...? Oczywiście, zamiast amoniaku możecie użyć sody; z jej dodatkiem robiłam je poprzednim razem - też są pyszne! Cytrusowe orzeszki z pieprzem i pistacjami Składniki: (na 200 sztuk) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu(...)cukru 2 jajka Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawami. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Dodać skórki cytrusów, pistacje i cukier, połączyć. Wbić jajka, zagnieść ciasto.  Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek grubości małego palca, a następnie pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebki pita z sałatką gyros 293

Przepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka. Pyszny, domowy fast-food. Składniki (na 6 chlebków): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab(...)Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 145

pszennej) 250 ml mleka sojowego 40 g świeżych drożdży szczypta soli łyżka cukru 50 ml oleju roślinnego farsz: (trochę mi zostało, ale sam w sobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu(...)truflowej (jeżeli macie) Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże Odstaw drożdże w ciepłe miejsce na 15 minut aby się obudziły Dodaj drożdże do mąki i wyrób gładkie ciasto, na koniec zagniatania dodaj olej (w razie gdyby ciasto było za suche spokojnie możesz dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość

greenscarf
Krokiety ruskie. 181

Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od aksamitnego, kremowego nadzienia ukrytego pod chrupiącą panierką. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo nam smakują, toteż polecam wszystkim ;) Składniki na krokiety ruskie: NALEŚNIKI: 800 ml mleka 300 g mąki pszennej 2 spore jajka szczypta(...)smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię (ważne jest by była naprawdę dobrze nagrzana), smarujemy olejem

Rozpustne gotowanie
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 183

jednak, w głębi świerkowego lasu, w jeszcze wilgotnym mchu żółte maślaczki :). Nazbierałyśmy nieduży koszyczek malutkich i średniaczków, takich aby nie obierać ze skórki. I co tutaj więcej pisać - miałyśmy pyszny piątkowy obiad !  Składniki: Na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 jajka, 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki soli Na nadzienie: około(...)smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Maślaki oczyścić z igieł, mchu oraz liści i dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Drobno pokroić. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ma przykryć grzyby), osolić. Gotować

Nie tylko w kuchni
STRUCLA SEROWA 371

PYSZNY,WILGOTNY,DROŻDŻOWY PLACEK Z SEREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ STRUCLA SEROWA SKŁADNIKI: 125 ml mleka 400 g mąki 30 g drożdży 2 jajka+2 żółtka sól 80g masła 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g skórki pomarańczowej 600g serka -twarożku (mój ulubiony) na lukier: łyżka soku z cytryny 50g cukru pudru 1,5 łyżki wrzątku PRZYGOTOWANIE: w ciepłym(...)mleku rozpuścić drożdże i 110 g cukru odstawić w ciepłe miejsce mąkę wymieszać ze szczyptą soli jedną łyżeczką cukru waniliowego,2 jajkami, rozczynem drożdżowym oraz roztopionym masłem,wyrobić ciasto(w razie potrzeby dosypać mąki)odstawić na ok 1 godz do wyrośnięcia. ser wymieszać z żółtkami,resztą  cukru i 1 łyż.cukru waniliowego,i skórką pomarańczową(zostawić sobie troszkę

Swojskie jedzonko
Ciasteczka w piegi wg A. Starmach 129

Ciasteczka te były pierwszymi, które spowodowały u mnie natychmiastową chęć wypróbowania przepisów z programu "Pyszne 25", który prowadzi jurorka Masterchefa, Ania Starmach. Są w sam raz na dzisiejszy dzień - bo w końcu przyszła Wiosna! Kolorowe, optymistyczne piegi oprócz słodyczy dają niebywałą radość. Ciasteczka są kruche i są doskonałe do popołudniowej, piątkowej kawki. Smacznego! :) Składniki: 150 g masła 150 g cukru(...)Wykonanie:   Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w przeźroczystą folię i wkładamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy

psgotujemy
Sernik kajmakowy 170

Kolejny sernik. Jednak te wypieki są moją słabością. Nawet będąc na diecie nie potrafię sobie odmówić kawałka pysznego, aromatycznego, słodziutkiego… nie, nie, dość. Wersja z kajmakiem i orzechami bardzo przypomina snikersa, więc przypadła do gustu mojemu mężowi, który (nie wiadomo dlaczego) nie bardzo lubi serniki (z drugiej strony to lepiej, więcej zostaje dla mnie:)) Polecam wszystkim miłośnikom słodziuchnych wypieków! Składniki(...)soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach

Cakes By Kejt
Limonkowy sernik na zimno 139

Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka maślane 135

Domowe ciasteczka maślane z cukrową posypką są naprawdę pyszne. Lekko kruche, a zarazem maślane w smaku. Wbrew pozorom przygotujecie je w niecałe 30 minut i z łatwo dostępnych składników. Oczywiście ekstrakt waniliowy możecie pominąć bądź zastąpić go podwójną ilością cukru waniliowego.  Składniki na 30 małych ciasteczek: 1/4 kostki miękkiego masła (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego brązowy cukier do obtaczania Do miski wsypać mąkę, zwykły cukier, cukier waniliowy oraz wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać (ciasto nie może się kruszyć). Ciasto podzielić na części i z każdej z niej uformować wałek. Następnie za pomocą dłoni każdy wałek podzielić

Ugotować
Mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną 205

Moje pierwsze w życiu ptysie / eklerki. Jak zwał tak zwał ;) Gwarantuje Wam, że jeszcze nie raz je zobaczycie na blogu. Pyszne i rozpływające się w buzi. Zniknęły w mgnieniu oka. Szczerze się przyznam, że trochę się ich "bałam" ale nie diabeł taki straszny, jak go malują. Nie ukrywam, że podczas nadziewania ptysiów, bita śmietaną z mascarpone, pomagał mi mój Mąż(...)prostu przeciąć wzdłuż i nałożyć bitą śmietanę. Nie stracą, ani na wyglądzie, ani na smaku. Polecam.   'mini ptysie / eklerki z bitą śmietaną' Składniki (na ok 30 mini ptysi): * ciasto: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 125g masła - 4 jajka * śmietana: - 1 szklanka śmietany kremówki - 1 szklanka mascarpone - cukier puder do smaku - 1 łyżka ekstraktu z wanilii W mleku rozpuścić

CookYourself
Zapraszam na śniadanie: Chałka 153

kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy stole z parującymi kubkami kawy nad śniadaniem. Do zrobienia chałki zabierałam się długo, bardzo długo. W końcu zrobiłam, wyszły pyszne po czym... zostały cichaczem zjedzone przez moich kochanych Rodzicieli, którzy przyjechali do nas z wizytą ;)   Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku - tam też jest cudnie opisane w jaki sposób(...)łyżki cukru waniliowego 5 średnich żółtek 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki Ze wszystkich składników zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, więc gdyby tak się zachowywało - można wyrabiać je dłużej podsypując po trochu mąką - do czasu aż przestanie się kleić. Uformować kule i włożyć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki z parówką i serem 174

pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem(...)tartej i kładziemy na rozgrzaną patelnie. Często obracamy żeby się nie przypaliło. Naleśnik jest gotowy gdy jest złoty z każdej strony. Naleśniki z parówkami i żółtym serem są naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki

Tanie przepisy studenckie
Pszenny chleb nocny 174

Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną(...)letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok

dom-agi.pl
Faworkowe Love 201

Jutro tłusty czwartek a ja mam dla Was kolejną propozycję na ten dzień;)  Tym razem pyszne faworki czy chrust jak kto woli. Faworki są bardzo dobre, niezwykle kruchutkie, leciutkie  i puszyste. Wyglądają uroczo ale niestety są bardzo kaloryczne i pracochłonne. Dlatego też, my jadamy je tylko w okresie ostatkowym, bo przecież wtedy można zaszaleć ;) Przepis pochodzi z zapisków(...)łyżeczka proszku do pieczenia kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia plus łyżka octu Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany, masła, proszku do pieczenia i octu zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Dokładnie wyrobić, bijąc wałkiem, aż pokażą się pęcherzyki powietrzne. Następnie ciasto cienko rozwałkować, pokroić w paski, a w środku każdego z nich zrobić przecięcie i przepleść ciasto. Smażyć na smalcu

Krakowskie smaki Ani
Scones 178

Zazwyczaj podawane są do popołudniowej herbaty bądź szklanki mleka. Często rodzynki zastępowane są suszoną żurawiną, ja postanowiłam dodać kawałki czekolady;) Ciasteczka są pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Pysznie smakują również solo. Wyglądem przypominają malutkie, puszyste biszkopciki. Serdecznie polecam;) Przepis pochodzi z dodatku do jednej z gazet. Składniki: 2 szklanki mąki  10 dag czekolady (użyłam Ritter Sport- biscuit(...)cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto, ma być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć szklanką ciastka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
Bułki na maślance 132

Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych drozdzy 1/3 szklanki cieplej wody 1 szklanka cieplej maslanki 2 lyzki miodu 3 lyzki roztopionego masla 1 duze jajko 2 lyzeczki soli 4 do 4 i 1/2 szklanki maki pszennej(...)minut. Do duzej miski wlac maslanke, maslo, jajko, sól i wode. Wsypac 1 i 1/2 szklanki maki i calosc dokladnie polaczyc. Nastepnie powoli dosypac reszte maki do czasu, az ciasto zacznie odchodzic od miski. Ciasto przelozyc na lekko oprószony maka blat i wyrabiac przez okolo 7-10 minut, az zrobi sie gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac

w mojej kuchni
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 189

wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych(...)odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). (źródło: http://www.olvita.pl/olej-jadalny.html )   Moja opinia: Muszę przyznać, że olej bardzo przypadł mi do gustu. Jak napisano w opisie, ma on pyszny smak i zapach kokosu. W temperaturze pokojowej przypomina raczej smalec niż olej, dlatego idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Zresztą, jak się dowiedziałam przeglądając internet, olej kokosowy ma wiele różnych zastosowań

e-PrzepisyKulinarne
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 177

Pyszna, prosta i niezawodna babka cytrynowa:) SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 4 jajka 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą) 1. Margarynę/masło rozpuścić(...)wystudzić. 2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder

Kto ugości moich gości?
Świąteczne drożdżowe ciasteczka. 299

Święta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem.  Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci(...)drożdży   cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimną posiekaną Kasię i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka jęczmienne kruche 132

Zjadłam dwa pączki jeden w pracy (pracuje w małej cukierni, był taki sobie. Nie lubię kupnych pączków), a drugi swój własny. Tak się bałam, że nie wyjdą, a wyszły pyszne. na dniach wrzucę posta. Może trochę spóźnionego, ale na pewno się pojawi. Przyda się na następny rok :).  A jak tam u was miną Tłusty Czwartek ?. Macie dość pączków(...)kremówki cukier waniliowy 3/4 kostki masła Wykonanie: Mąkę przesiać dodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka. Dokładnie zagnieść ciasto.  Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem.  Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec

Moje pyszne gotowanie
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 174

pudełeczku lub puszce. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly. Zmodyfikowałam dodatki - chociaż w oryginalnej pistacjowo-cytrynowej wersji też niedługo zrobię, bo brzmi pysznie, prawda...? Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE 125

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.  Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna. Składniki: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżki śmietany(...)drożdży 2 łyżki cukru kilka kropli aromatu cytrtynowego powidła śliwkowe Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek

Walijskie Pichcenie
GOFRY NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH! 178

insertCookd("14d181ae407181ddb00551a46e9b7ec0"); Gofry wg Michela Roux.... najlepsze z możliwych, bez dodatku proszku do pieczenia...Nawet moja stara gofrownica dała sobie z nimi radę. Chrupiące i pyszne. Przepis z MW. 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę(...)Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry

Malinowe Pocałunki
Placuszki z dyni z brzoskwiniami i sosem karmelowym 235

Pyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek.     SKŁADNIKI   1 szklanka puree z dyni(...)dyni miksujemy z jajkami i olejem.  Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli.  Połówki brzoskwiń kroimy w kostkę i wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.  Kładziemy ciasto na patelnię dużą łyżką i smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zarumienią.  Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka czekoladowe z melasą 201

Wyjątkowo łakome ciasteczka!. Przepyszne, miękkie, kruche z kawałkami pysznej mlecznej czekolady :). Zrobi je każdy, bo przepis i wykonanie banalne, więc do dzieła!. Świetnej jakości melasę z trzciny cukrowej, którą wykorzystałam do tych ciasteczek znajdziecie Tutaj , wysokiej jakości i bez konserwantów! Składniki: 22 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli 17 dag masła(...)waniliowy lub domowy cukier z laską wanilii tabliczka mlecznej czekolady 10 dag rodzynek   1-2 łyżki melasy Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły. Połączyć wszystkie składniki, zanieść ciasto i dać na ok. pół godziny do lodówki. Rozdrobnić czekoladę, odcedzić rodzynki, wmieszać do wystudzonego ciasta. Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko przygnieść i układać na foremkach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 289

farsz drobiowy, lub wieprzowy.  Nasza rodzina bardzo lubi te pyszne placuszki, ale robimy je dość rzadko, bo ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych pysznych placuszków. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 łyżek mąki jajko 400 g-owa pierś z kurczaka lub inne mięso 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie:  We wrzącej wodzie(...)bardziej gładką masę.   We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie się przylepiało do rąk, ale nie należy dodawać mąki.  Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy na oliwą posmarowanej ręce. Na środek łożymy łyżkę farszu, formujemy kartacz

Kuchnia Łukasza
Bułki z pieczarkami 188

Pyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki roztopionego masła  sól, pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać(...)mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, żółtka i masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy z ziarnami 193

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 193

piec jak takie domowe najlepsze..Bułeczki z dodatkiem mąki orkiszowej ..pycha...Autorka przepisu dodała, że najlepsze są gorące prosto z piekarnika...to fakt..ale następnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też na śniadanie...bo piekłam je późnym wieczorem..Ja swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek(...)łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być

Moje domowe kucharzenie
Jak dobrze zacząć dzień? 175

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego(...)Następnie masło i miód rozpuszczamy w rondlu, potem pozostawiamy chwilę do wystudzenia. Do dużej miski wlewamy drożdże, masło z miodem, dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp

Brzuszki Łakomczuszki
Nuggetsy w serowej panierce 414

Jeden z ostatnich weekendów spędziliśmy w domu, jak wiecie, jesteśmy tam częstymi gośćmi:) Tym razem, Tata Gabryś stał na straży naszych smaków i zaserwował nam obiad

Ania i Marcin gotują
najsmaczniejszy sernik z mlekiem z puszki... 881

wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki(...)gram, 2 łyżki kakao, 5 łyżek śmietany gęstej 18%, w kąpieli wodnej wszystko połączyć mieszając rózgą ciepłą polewą polać serniki, wygładzić nożem, posypać posypką kolorową - sernik jest wyborny, pyszny, najsmaczniejszy, smakował jako prezent.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gnocchi z masłem i cebulką. 160

Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne włoskie kluseczki Gnocchi. Można je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej koszalińskiej Młynów Stoisław   1 jajko 2 łyżeczki soli lub do smaku 3 łyżki masła(...)ziemniaków ściągamy skórkę   i przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy jajko, sól do smaku i mąkę, zagniatamy ciasto.Powinno być elastyczne, jeśli będzie Wam się kleiło dodajcie odrobinę mąki. Z ciasta formować rulonik grubości kciuka i odcinać centymetrowe kawałki formować owalną kluseczkę i widelcem odcisnąć rowki. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, wrzucać kluseczki, od wypłynięcia gotować  około

Sama słodycz i szczypta chili
ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 156

Witam Kochani :-) Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedne z najlepszych ciasteczek,jakie  kiedykolwiek robiłam :-) Wspaniałe, kruchutkie i bardzo pyszne, muszę przyznać,że trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-)  Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka(...)świeżych drożdży -2 dkg amoniaku -1,5 szklanki cukru -2 szklanki mąki pszennej tortowej -6 jajek -100g roztopionego masła lub margaryny *dodatkowo 2-3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta jest banalne :-) Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy drożdże-miksujemy. Dodajemy amoniak, mąkę,i roztopione masło lub margarynę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrniki. Wschodnie placuszki 178

Syrniki to przepyszne placuszki pochodzące zza wschodniej granicy. Są znane we wszystkich krajach byłych związku radzieckiego. I nie ma się czemu dziwić. Są pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu i tanie. Dodam jeszcze, że można je zjadać przez cały dzień – na śniadanie, obiad czy jako słodki deser. Chodźcie ze mną do kuchni i przygotujcie Waszym bliskim! Do przygotowania syrników(...)dekoracji olej do smażenia W misce mieszamy serek, cukier oraz jajka i małymi porcjami dodajemy mąkę. Całość mieszamy. Do mniejszej miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kulkę ciasta syrnikowego, po czym lekko spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż placuszki z obu stron będą rumiane. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka cantuccini z orzechami laskowymi 179

oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie,  pachnące pomarańczą    ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :)  Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam  Skworcu ) 250 g mąki pszennej(...)siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto.  Blat posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałek o średnicy około 2 cm, który rozpłaszczamy dłonią.  Wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem

Smak mojego domu
Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta 322

przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem zielonej pietruszki i sera feta . Dzisiaj zachęcam do "bogatszej" wersji drobiowych kotlecików. Połączenie kukurydzy, cebulki, zielonej pietruszki i sera feta jest naprawdę pyszne :) Poniższe kotleciki to pomysł na szybkie danie obiadowe, ponieważ przygotujecie je w niecałe 30 minut.  Składniki na porcję dla 4 osób:  0,5 kg piersi z kurczaka 1/4 kostki(...)masło klarowane do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę i mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić

Ugotować
Orkiszowo- migdałowe clafoutis z truskawkami 136

Polecam, szczególnie w sezonie kiedy dostępne są nasze pyszne, polskie truskawki! Na blogu jest również przepis na clafoutis  w wersji czekoladowej z czereśniami, które jest równie pyszne! Serdecznie zapraszam. Składniki (na 2-3 porcje): 50 gram mąki orkiszowej typ 2000 20 gram mąki migdałowej 3 jajka 100 ml mleka migdałowego szczypta soli 1 łyżka miodu 300 gram(...)migdałowym. Dodaję przesiane mąki, sól i proszek. Całość dokładnie mieszam. Duże, ceramiczne naczynie żaroodporne (średnica 24 cm) lub kilka mniejszym smaruję olejem kokosowym. Na dno formy wylewam przygotowane ciasto. Wsypuję pokrojone truskawki i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 40 minut, do zarumienienia. Podaję od razu udekorowane świeżymi owocami i posypane cukrem pudrem. Naturalne

Mango Papaja
Gofry kukurydziano-cynamonowe 266

Uwielbiam gofry:) A ty? W tym połączeniu są pyszne, lekkie i chrupiące.  Zapraszam po przepis:) SKŁADNIKI:   1 jajko   2 łyżeczki cukru ( ewentualnie 1 łyżeczka ksylitolu) 1 płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mleka 10 łyżek z górką mąki kukurydzianej 1 płaska łyżeczka nasion chia owoce ( u mnie(...)zmiksuj z cukrem, dodaj cynamon cały czas miksując. Dodaj olej. Stopniowo dodawaj na przemian mąkę i mleko, oraz proszek do pieczenia. Ja na swoją gofrownicę dawałam po 3 łyżki ciasta i piekłam około 3 minuty. Gotowe gofry wyłóż na talerz i posyp lekko brzegi cukrem pudrem, daj owoce i posyp nasionami chia.  Smacznego

Misz-masz by Domi
Grecka pizza. 166

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was pyszną alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy z tłustym, ciężkim żółtym serem, a mianowicie pizzę w greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne(...)orzeźwienia. Pizzę podałam oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli

Rozpustne gotowanie
Babeczki maślankowe 308

wyszukane, ot maślanka, cukier trzcinowy, mąka, masło. W połączeniu tych prostych składników jednak kryje się smak i to nie byle jaki. Nie chcę na siłę Was przekonywać jakie są pyszne, zaniosłam kilka do pracy, żeby sprawdzić czy tylko ja i mąż zachwycamy się ich smakiem. Efekt był zaskakujący, babeczki smakowały. To, co może i Wy się skusicie ?:) Składniki(...)cukier i masło – wyrobić jak na kruszonkę. Do niedużej miseczki odłożyć 2 łyżki( to nasza kruszonka )*. Dodać sodę, sól i maślankę – zmiksować. Przygotować 12 foremek i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posypać odłożoną kruszonką. Piec 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie chcecie piec babeczek z podanego przepisu można upiec ciasto. Czas pieczenia

Niebieski kubek z kawa
Bułki śniadaniowe 3698

Pysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku,  a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki  15 g drożdży  2/3 szklanki ciepłego mleka  1/2 szklanki wody  1 łyżeczka cukru  1 1/2 łyżeczki soli  2 łyżki masła  Przygotowanie(...)łyżkę mąki, wymieszać. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę, sól, mąkę i przestudzone masło. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formować w wałek i podzielić ciasto na 8 części

Malinowo w kuchni
Bananowe racuchy, Babka (Seinfeld) 191

Pyszny i zdrowy deser z bardzo małą zawartością cukru, ale delikatnie słodki dzięki bananom. Przepis od mojej siostry, Gosi. Dzięki :). Podawaj racuchy, np. z dżemem lub miodem. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ulubionego mleka 2 dojrzałe banany ½ szklanki mąki 1 jajo (można pominąć) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub zwykłego) kilka łyżek oleju Zalej(...)płatki owsiane wrzącym mlekiem i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj rozdrobnione banany, mąkę (jajo), proszek do pieczenia, cukier i olej. Dokładnie wymieszaj lub lekko zblenduj. Kładź jedną łyżkę ciasta na patelni i smaż placuszki na złoto z obu stron. The Dinner Party  (Season 5, Episode 13) The gang’s invited to a dinner party but they experience some

Qlinarnie i Qlinarnie
jednoporcjowy RAW bakaliowiec / śmietnikowiec 210

dodałam mąkę kokosową, chia szałwię i płatki owsiane, "chlapnęłam" mlekiem sojowym no i rano przywitało mnie takie pyszne śniadanko. Śmietnikowiec, owszem- zbiór wszystkich szafkowych resztek. Ale za to jaki pyszny śmietnikowiec! PS. ma ktoś sposób na zwalczenie skazy białkowej? Męczę się z nią od 2 tygodni i mam wrażenie, że chyba nie chce mnie ona opuścić :C SKŁADNIKI: łyżka mąki(...)POSIADAMY/ WYKONANIE: suszone owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z mąką, płatkami i nasionami chia całość zalewamy mlekiem sojowym, dokładnie mieszamy do formy wyłożonej folią spożywczą/aluminiowej formy przelewamy ciasto- odstawiamy na noc do lodówki

healthy dreams
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 150

zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj(...)przestygnięcia, co gwarantuje nie będzie procesem łatwym, gdyż łapsniecie ciacha jeszcze gorące- gdyż zapach czekolady, kakao unoszący się w powietrzu zadziała jak najlepszy kusiciel . Bez obaw, ciasteczka są pyszne, zdrowe i autor gwarantuje , że można je przechowywać około tygodnia- wątpię jednak, czy znajdzie się ktoś, komu przyjdzie na myśl je przechowywać! Ciasteczka Was nie rozczarują, są mięciutkie jak pierniczki, zdrowe

Z Kuchni Do Kuchni
PIERNICZKI KUJAWSKIE 186

wyszło ,prawdopodobnie źle lukier utarłam ( tak myślę) bo ciągle mi się zatykało ,i nie miałam już sił( na te kilka pierniczków) walczyć , więc tylko je posmarowałam lukrem i też pysznie Smakują  i jako tako wyglądają.Polecam je bardzo !.Zapraszam. 25 dag.mąki przesianej  25 dag.płynnego miodu (to mniej niż 3/4 szkl.miodu a więcej niż 1/2) 1 kieliszek(...)proszkiem do  pieczenia,Zagotować miód z masłem , lekko ostudzić.Wlać rum ,dodać przyprawy korzenne i dokładnie wymieszać.Ostudzony miód Łączymy z mąką , orzechami i zagnieść ciasto.Rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać foremkami pierniki.Potem ułożyć ciasteczka na wysmarowanej masłem blasze i piec 20 minut w 180 stopniach.Wystudzić i polukrować. Lukier: ************** 1 kurze białko 2 szkl.cukru pudru ********************** Lukier dobrze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI 176

razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach.  Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.  Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :)) Składniki: 1,5 szkl. mąki  pszennej 100g roztopionego masła  100g białego sera 1 całe jajko i 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku(...)mieszamy Lukier: cukier pu der łyżka soku z jagód Wykonanie: Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 320

Cześć! Przedstawiamy Wam pyszny quiche!  Jeśli nigdy nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Jest to rodzaj tarty wytrawnej z masą śmietanowo - jajeczną z różnymi dodatkami. My zrobiłyśmy w wersji włoskiej - z mozarellą, kurczkakiem i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii.  Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: 200 ml śmietany(...)mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.  Wlać śmietankę do miski

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Świnoujście i najlepsze desery! 135

cały tydzień była wymarzona, słoneczenie, cudownie!  Bez graniczeń czasowych, na totalnym luzie. Już w pierwszych dniach pobytu wyruszyłam na promendę, aby poszukać ciekawych kulinarnych miejsc, a przede wszystkich pysznych lodów, który w Katowicach niestety brak.  Jest takie miejsce na promenadzie w Świnoujściu, które zachwyciło mnie swoim włoskim i anielskim klimatem, obsługą zawsze uśmiechniętą i miłą!  Urocza kawiarenka(...)lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych, z bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany

Moja smaczna kuchnia
Eton Mess z malinami 199

jeżyny. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje jakieś 10 minut. Proporcje składników nie są tu najważniejsze, możecie pójść na totalny żywioł, a deser i tak wyjdzie piękny i pyszny!   Składniki: 2 szklanki malin 1/2 szklanki borówek amerykańskich 2 łyżki cukru z wanilią* 2 szklanki śmietany kremówki kilka bez Przygotowanie: Maliny posypujemy cukrem z wanilią i rozgniatamy widelcem. Możemy(...)bezami i owoce. Dekorujemy listkami mięty. * Jak przygotować cukier z wanilią? Dobrej jakości cukier waniliowy można bez problemu zrobić domowym sposobem. Jest niesamowicie aromatyczny. Można go używać do ciast, deserów, jak również do kawy czy kubka ciepłego mleka. Składniki: 1 szklanka cukru 1 laska wanilii Przygotowanie: Cukier wsypujemy do szczelnego pojemnika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, zeskrobujemy nasionka i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pappardelle z suszonymi pomidorami 176

makaronu nie należy do czynności ani szybkich ani lekkich... Co w zamian? Praca jest nieskomplikowana, a smak makaronu nieziemski. I jeszcze dwie torby papierowe (takie po cukrze, na przykład) pysznego makaronu w zapasie. ;) Składniki: 400 g mąki pszennej bardzo dobrej jakości, najlepiej z pszenicy durum lub tortowa pół na pół z semoliną 4 duże jajka płaska łyżka soli 2 łyżki(...)kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele i najlepiej po łyżce, ponieważ ciasto powinno być mocno zwarte. Wyrabiamy jeszcze chwilę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

Kuchnia Prezydentowej
Pita i pyszny "fast food"! 357

coś, co można wpakować w jakąś bułkę i zjeść ze smakiem trzymając cały posiłek w ręku.  Taki domowy "fast food". Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą pitę z wyjątkowo pysznym nadzieniem! Pitę zrobiłam z przepisu  Tatter  - polecam zrobić porcję do wykorzystania na raz - np. z połowy porcji, bo zrobiona tego samego dnia jest najlepsza. Natomiast jeśli chodzi(...)soli, 280 g letniej wody, 4 łyżki oliwy z oliwek Mąkę należy wymieszać z drożdżami, dodać sól, wodę i oliwę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych części, z każdej uformować kulę.  Kulki ciasta należy układać na omączonym

Plate of Joy
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 244

najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika' Składniki: - 500g(...)ziaren słonecznika Do miski wsypać mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb

CookYourself
Chrust czyli faworki + film 142

Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust - ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału. składniki na talerz chrustu 2 szklanki mąki 3 żółtka 6 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)oleju cukier puder to posypania faworków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski

Smakowite Dania
PIZZA Z SALAMI 212

Plany obiadowe miałam inne, miała byc golonka, pyszna, smaczna...Ech....Synowie plany zmienili na pizzę, czyli to co lubią najbardziej. Także zaprasza pizzę z salami podano   Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 2 kulki średniej mozzarelli 1 cebula czerwona kilka kostek(...)wsypać cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3  łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrośnięcia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na  okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Na pizze wykładam połowę mozzarelli, połowę fasoli, połowę kukurydzy. Układam plastry salami,  z niektórych

Z Majeczką w kuchni
kopytka 390

który rolujemy do średnicy ok 2 cm. 8. Za pomocą noża, troszkę spłaszczamy nasz wałek, po czym kroimy go na skośne kawałki.  9. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. 10. Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wody ma być tyle, by nasze kopytka w niej swobodnie pływały.  11. Do gotującej wody wkładamy nasze kopytka(...)niego wodę.  14. Okraszamy roztopionym masłem, podsmażoną cebulk ą  lub cebulk ą  z boczkiem, jak również z sosem np grzybowym, pieczarkowym czy gulaszem.  Bardzo pyszne są kopytka odsmażane. Na patelnie nalewamy trochę oleju lub rozpuszczamy na niej masło. Na rozpuszczony i nagrzany tłuszcz kładziemy nasze kopytka. Smażymy na brązowy kolor (tak jak lubimy, bardziej lub mniej

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierniczki w czekoladzie 187

lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie(...)można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy

Luźna Kuchnia
Donaty - amerykańskie pączki z dziurką 196

Wprawdzie Tłusty Czwartek za nami, ale na ostatki można jeszcze przygotować coś pysznego. Polecam donaty - pyszne pączki z lukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa(...)letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 197

figi, ale po prostu nie mogłam się oprzeć... Na samo wspomnienie ślinianki zaczynają pracować intensywniej, mmm ... Niemniej, gofry z tego przepisu polecam, bo z każdym innym dodatkiem też są pyszne. Skusicie się? Gofry z bitą śmietaną i figami Składniki: (na 8-10 gofrów) 200 g mąki pszennej 65 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 143

pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do przygotowania.Ciasto zarabiamy wieczorem, a rano pieczemy buleczki.Sa pyszne,mieciutkie i bardzo puszyste.Swietne do konfitur,dzemow. Skladniki na 12 buleczek: 500g maki pszennej 550 1 czubata lyzka maki gryczanej(lub ziemniaczanej) 210 ml mleka 25 ml wody rozanej 1 lyzeczka(...)razem z woda rozana.Wszystkie skladniki wymieszac w misie robota,az do uzyskania gladkiego,nie lepiacego sie ciasta.Mise przykrycfolia s pozywcza i umiescic na noc w lodowce. Rano wyjac przygotowane ciasto z lodowki i pozostawiamy do ocieplenia 20-30 minut. Wyrzucic ciasto na blat i wyrobic.Uformowac dlugi walek i odciac 12 rownych kawalkow. Z kazdego kawalka zrobic rulonik,potem zawinac petelke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysty omlet biszkoptowy z jagodami - pyszny 174

swiecie jaki znam i taki wlasnie zapamietalam z dziecinstwa.Nie byl posypywany jagodami ,ale z jagodami upieczony.Cudownie wilgotny przez wyplywajacy sok z jagod przy krojeniu kazdego nastepnego kesa omletu.Wspanialy,cudowny pyszny,po prostu kwintensencja lata.Jesli nie jedliscie jagod w ten sposob przygotowanych koniecznie sprobujcie.Ten prosty omlet Was zachwyci. Skladniki na 1-osobowy omlet na patelnie 20-22 cm 2 jajka(...)bialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane zmniejszyc obroty miksera i wmieszac zoltka na najmniejszych obrotach i bardzo krotko wmieszac make z cukrem goraca patelnie wysmarowac maslem wylozyc ciasto na patelnie,wyrownac lopatka i smazyc na srednim ogniu.Po chwili wylozyc jagody na omlet i przykryc  patelnie pokrywka.Smazyc kilka minut,az omlet sie zetnie,a spod zrumieni.Gora

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 207

smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się o jego zdrowotnych właściwościach. Tarta ze szparagami wyszła pyszna… zapraszam Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym Spód (forma o rozmiarze 20×30 cm): 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy

UgotujmyTo.pl
Jabłuszka w ślimaczkach 125

dotrwam... Bo póki co ciśnienie mi skacze ostro przynajmniej ze trzy razy dziennie.  Ale dobrze. Nie będę tu jadu wypuszczać, i daruję sobie dalsze uzewnętrznianie . Przejdę do czegoś pysznego, co przygotowałam z myślą o Gosinych dzieciach.  Za niedługo idę na kawkę (C. idzie na degustację wina, będę go musiała później odebrać, a nie zdążę wrócić do domu, więc(...)nadzieniem jabłkowym bazując na  tym przepisie . Z wytrawnych przekształciłam bułeczki w słodkie i muszę powiedzieć, że idea była jak najbardziej słuszna. Mięciutkie jabłuszka wspaniale wkomponowały się w drożdżowe ciasto, przyprawy nadały niesamowitego aromatu, a cudnie skarmelizowany cukier lekko się ciągnie, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe. Szklanka mleka, i jesteśmy w raju. A przynajmniej ja byłam.  Można użyć też

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pszenne placki z jalapeno i chili 214

Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili...   Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych z zalewy(...)robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.  Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać.  Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości

Gospodyni Miejska
Babeczki czekoladowe z malinami 193

muszę coś upiec. Dla odpoczynku psychicznego, spokoju ducha i pokrzepieniu ciała. Chwilkę pomyślałam na co bym miała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut  + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej(...)całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy dokładnie ręcznie. Na końcu delikatnie dodajemy maliny. Do formy

Kolizje Smaków