pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:814/1162)

Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 166

tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim kremem budyniowym. Składniki na biszkopty ( po upieczeniu mają być wielkości rozłożonej  dłoni ) 3 duże i świeże jaja w temperaturze pokojowej 40 g mąki pszennej 50 g cukru, najlepiej(...)dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami 147

Rogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.  Robi się je naprawę szybko! Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem. Polecam!  (około 30 małych rogalików)   250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła  1 jajko  1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik(...)jajko do posmarowania cukier puder Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. (Można też zostawić na całą nic.) Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. (Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.) Każdy

Di gotuje
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 208

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę przesiewamy(...)mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem

Kuchnia domowa Ani
Puszyste naleśniki z mąki kokosowej (gluten free) 185

przepisy to już wiecie co nieco o mące kokosowej. Powtórzę się: mąka kokosowa jest mąką bezglutenową i posiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej, ale jednak można! Koniecznie spróbujcie! (4 sztuki(...)użyłam nierafinowanego z Olejowego Raju ) 1 szczypta soli (solidna) Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki

Di gotuje
Pyszne Ciastka Amerykanki 223

przepisem na pyszne ciastka Amerykanki, który otrzymałam od jednego z moich widzów na Youtube o nazwie „Merkawa 22”, jestem bardzo wdzięczna za przepis ponieważ ciastka są znakomite i bardzo pyszne. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze takich ciastek nie piekł . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 30 ciastek 420 g mąki pszennej(...)waniliowego 3/4 szklanki mleka (około 190 ml) na lukier: 5 łyżek gorącej wody około 250 g cukru pudru Link do filmu z przygotowania: Ciastka Amerykanki Przygotowanie: Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta do amoniaku dodaję około 2 łyżek mleka, mieszam i odstawiam na czas przygotowania ciasta. Do miski daję masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder, cukier waniliowy i całość miksuję

Uwaga Babcia Gotuje
Bezglutenowe placuszki jaglane 146

lekkie, bezglutenowe śniadanie.  Idealnie smakują podane z jogurtem, miodem i owocami.  Można również dodać odrobinę czekolady, orzechów... co tylko chcecie! Chociaż przyznam, że same w sobie są pyszne. ;) Enjoy! Składniki: z podanych składników wychodzi ok.15 placuszków 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej banan (najlepiej bardzo dojrzały) jajko +/- 1,5 szklanki mleka łyżeczka ksylitolu (cukru brzozowego(...)czasu, aż kasza wchłonie płyn. Zajmie to ok. 15-20 minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. W blenderze zmiksować kaszę dodając banana, jajko,sodę, ksylitol i mleko. ,,Ciasto" przelać do miski, następnie zagęścić mąką ziemniaczaną. Jeśli będzie zbyt gęste - dodać mleka/wody.  Smażyć na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.  Uwaga! To chyba jakaś niepisana zasada, ale pierwsza

Kuchnia Ellie
Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 128

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag . Składniki: 40 g świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania(...)Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasteczka czekoladowe paleo (z foremek) 175

zboża, gluten, utwardzone tłuszcze roślinne i mnóstwo innych chemicznych składników. Całe szczęście jest alternatywa – i to bez zbóż, glutenu, cukru, nabiału i orzechów – ciasteczka czekoladowe paleo są pyszne, a ich wycinanie z foremek jest świetną zabawą dla dzieci . Jak zrobić takie pyszności? Czekoladowe ciasteczka paleo z foremek – bezglutenowe, bez orzechów, cukru i nabiału, przepis: gorzka czekolada(...)olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej , następnie trzeba je nieco ostudzić, żeby nie wyszła jajecznica po wbiciu jajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy

PaleoSMAK
szybki i prosty chleb orkiszowy 136

idealnie. chrupiący. przepis na jeden chlebek w formie "keksówce" 500 gram mąki orkiszowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 400 ml ciepłej

na gazie
Słodkie drożdżówki z burakiem 100

Drożdżówki z burakiem…tak, na słodko :) Puszyste, różowe, pachnące i po prostu pyszne. Polecam na śniadanie! 300 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju   2 małe upieczone do miękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki twarożku(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem

Mienta blog
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 132

Pyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest(...)styk, jeśli lubisz bardzo dużą ilość nadzienia zwiększ ilość grzybów. Paszteciki w w większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka  Składniki na farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik Bożonarodzeniowy 473

blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki:   mąka  pszenna 300 g jaja masło cukier miód płynny 200 g śmietana 18% 3 łyżki soda 2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka imbir mielony pół(...)wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce

Różowa kuchnia
Bułeczki dyniowe 134

Pyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem.                                               Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli(...)cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę.  Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasteczka M&Ms 162

Witajcie :) Zapraszam na pyszne ciasteczka  w piegi . Przepis wzięłam z książki Anny Starmach " Pyszne na Słodko " którą wygrałam w konkursie . Przepisy są fajne i godne polecenia :) Do ciasteczek użyłam  Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku . Podałam je na porcelanie  Bogucice z kolekcji Hartre  Składniki : 150 g miękkiego masła 300 g  mąki tradycyjnej z Młyna(...)Wykonanie : Do miski przełóż masło ,cukier, cukier waniliowy, jajko utrzyj dobrze mikserem .Następnie dodaj mąkę z sodą. Wyrób ciasto.Odstaw do lodówki na 5 minut . Rozwałkuj ciasto dość grubo , wycinaj ciasteczka , układaj na każdym po kilka lentynek . Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut mają być lekko złote. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 150

Bułeczki drożdżowe z kruszonką... Idealne do popołudniowej kawki, można zajadać z dżemikiem, konfiturką czy kremem czekoladowym. Pyszne i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. Oto przepis: 250 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 żółtko 400 g mąki 4 łyżki cukru pół łyżeczki soli 50 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 80 g mąki 50 g cukru 40 g masła Mleko lekko podgrzewamy(...)koniec dodajemy żółtko i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy resztę mleka i dodajemy masę drożdżową. Ugniatamy na kulę. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni, miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i wkładamy do nagrzanego pieca na 25 min. Składniki na kruszonkę ugniatamy. Następnie zagniatamy ciasto i formujemy kulki, możemy wkładać je do papilotek lub na zwykłej blaszce jedna

Pelusiowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania