pyszne ciasto - 17418 przepisów (strona:827/1162)

ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 139

musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version(...)have the salmon and cherry tomatoes too. The fish isn’t ‚gotta to be’ in the tart – it’ll taste as good in vegetarian version! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki razowej 2 całe jajka 2 żółtka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków

Martyna Cooks
Krokiety pizza 170

Miałam pieczarki i nie wiedziałam za bardzo co z nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie  u Ilonki ..polecam..pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju(...)łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek,  wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać.Usmażyć naleśniki. Oczyszczone i umyte pieczarki, cebulę , kiełbasę i szynkę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni

Moje domowe kucharzenie
Babeczki pikowane z mąką kokosową 120

nadal pozostają świeże. Ozdobiłam je masą cukrową, ale można użyć dowolnego kremu lub bitej śmietany.  Część została bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ moja rodzina stwierdziła, że pomimo iż są pyszne - to szkoda ich jeść.  (około 6 sztuk) 75g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko (duże lub 2 małe) 2 łyżki mleka  60g maki pszennej 40g mąki kokosowej kilka(...)wlać mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z kilkoma kroplami dowolnego aromatu. (Miksować do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować dekoracje z masy

Di gotuje
Ciasteczka pomarańczowe 120

Kaliny. Został nieco przeze mnie zmodyfikowany, ponieważ wolę w ciastkach proszek do pieczenia zamiast sody i dodałam więcej skórki przez co ciastka są podwójnie pomarańczowe. Ciastka są naprawdę pyszne, a jeśli uda wam się zachować chociaż kilka sztuk na następny dzień zobaczycie, że robią się miękkie i  przypominają pomarańczowe magdalenki. CIASTECZKA POMARAŃCZOWE Składniki: (na 26-28 ciastek(...)Spytacie o jajka??? Nie, nie dodajemy do nich jajek :) ) Przygotowanie: Wszystkie składniki suche łączymy w misce. Dodajemy  masło i miód oraz skórkę pomarańczową otartą i kandyzowaną. Wyrabiamy ciasto, powinno być dość lepkie. Z ciasta w dłoni ulepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam do tego łyżki nakładania do lodów.  Ciastka

Bon appetit mon amie
Miniaturki kokosowe z ryżu jaśminowego 168

digotuje.blogspot.com  W zamierzeniu miały być ciasteczka z blogu: Planeta Smaku . Jednakże podmieniając składnik - musiałam zmodyfikować przepis. Nie spodziewałam się, że te malutkie cudeńka będą takie pyszne. Są miękkie (jakby placuszek, wilgotna kokosanka), z chrupiącym kokosem i obłędnym aromatem. Idealnie nadają na smaczną przekąskę, a nawet i śniadanie. U mnie zniknęły w ekspresowym tempie i na stałe wpiszą się(...)płynie) 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem) na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Ciasto umieścić w szprycy do kremu i wyciskać niewielkie porcje - na blachę wysłaną papierem do pieczenia. (Ciasto można też wykładać za pomocą łyżeczki. Jest dość lepkie.) Piec (do zarumienienia

Di gotuje
Bułki maślane z czosnkiem 131

Aromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odstające od ręki. Miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją

Apetyczna babeczka
Babeczki dyniowo-pomarańczowe z powidłami 120

najlepszym lekarstwem na zły humor są rozgrzewające pyszności. Mamy sezon na dynię, więc zachęcam do przygotowania większej ilości puree i zamrożenia - w każdej chwili można przygotować z niego coś pysznego. Po inspiracje zapraszam do  TEJ zakładki.  Składniki: 300 g puree z dyni 100 ml mleka (może być sojowe,kozie) 100 g masła 1 pomarańcza, sparzona 2 jajka(...)jajka i zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki. Połączyć suche i mokre składniki i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Rozłożyć masę pomiędzy silikonowe lub papierowe foremki nakładając po 1 łyżce ciasta. Na środek każdej babeczki nałożyć 1/2 łyżeczki powideł. Przykryć resztą ciasta. Piec 20-30 minut

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki 117

powinno być rzadkie - ale nie jak woda -bardziej coś o konsystencji śmietany lub jogurtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki, ciasto będzie gotowe do smażenia naleśników.  Wracając do naszego farszu - czy tam nadzienia do naleśników. Żurawinę siekamy w drobne kawałeczki, wsypujemy do miski i zalewamy sokiem z całej limonki. Będzie(...)cytryny i dusimy około 2-3 minut pod przykryciem. Na sam koniec, dodajemy posiekane liście mięty, mieszamy i wyłączamy gaz.  Tak przygotowane nadzienie, może spokojnie spocząć na pysznym naleśniku i zostać podane, naszym smakoszom. Smacznego

Kuba Gotuje
(Nie)banalne naleśniki 2187

gęstnieje! Mieszamy rózgą lub w blenderze i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz. Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty ser – tarty lub w plastrach Rozdrobnione liście sałaty lub rukoli Pokrojone pomidory lub pomidorki koktailowe Sól(...)przyrumienić, bo robią się gorzkie Suszony majeranek Mielimy w blenderze do ulubionej konsystencji. Ja staram się nie mielić zbyt drobno. Pakujemy w sakiewki. Podajemy lekko podsmażone. Wegetariańskie są pyszne z sosem chilli – takim jak do sajgonek. Mięsne wolę z ketchupem. Moim absolutnym faworytem jest hit mojego dzieciństwa – Słodka Ania! Nie znam lepszego. Źródło: K&M Delikatesy

Patchwork
Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi 133

kupiła. Książka jest pięknie wydana i jest w niej wiele wspaniałych przepisów, które stopniowo razem z mamą będę próbowała. Na dobry początek poszły proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi. Składniki : 170 g mąki tortowej 1 łyżeczka sody 140 g masła  30 g kakao  1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego (używamy(...)Przygotowanie: Masło ucieramy z trzcinowym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do dobrze utartego masła dodajemy przesianą mąkę tortową, sodę, kakao i jajko. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, starte obydwie czekolady i suszoną żurawinę, oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów układałam kulki. Ciasto delikatnie spłaszczyłam drewnianą

Lili w kuchni
Nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi 176

dostępnych składników powstały te oto małe słodkości - nadziane ciasteczka migdałowo-orzechowe z płatkami pełnoziarnistymi. Spróbujcie, zapraszam. ... ciasteczka może i nie są "najurodziwsze", ale za to są pyszne. Idealnie się sprawdziły jako towarzysz do popołudniowej herbatki. Składniki: (na blaszkę ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej + opcjonalnie troszkę do wyrabiania 1 łyżka mąki krupczatki 200 g miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki(...)Orzech i migdały umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Do miski wkładamy miękkie masło (nie z lodówki). Dodajemy całe jajko, mąki, cukier puder i rozdrobnione orzechy i migdały. Zagniatamy ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto będzie lekko lepkie, ale powinno odchodzić od ręki (jeśli tak nie jest dodajemy odrobinę mąki pszennej). Na koniec dodajemy pokruszone płatki i znów

Słodkie okruszki
Cukiniowe placuszki 159

Pyszne, chrupiące, vege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2   jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek  czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)marchewkę. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem.  Mąkę, jajka i jogurt wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niej warzywa. Masę nakładaj za pomocą łyżki, smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i świeżym

Wielki apetyt
Tarta z owocami lasu 136

mój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła(...)jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze

Kulinarne Inspiracje
Babka z ajerkoniakiem 134

Babkę tę piekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:) Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:) Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej; 2 szklanki cukru kryształu; 25 dkg margaryny (używam "Kasię"); 15 łyżek oleju; 10 łyżek adwokata; 6 jajek; 2 cukry waniliowe; 2 łyżeczki(...)wymieszać z żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą), piec w temperaturze 180 o C: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut

In my kitchen
Jagodzianki 130

Witam po przerwie :) Nadciągam z pysznymi jagodziankami - domowe bułeczki z jagodami  najlepsze! No to co do lasu na jagody i robimy ;) Ps. Pozdrawiam wakacyjnie z Ustronia Morskiego :) Składniki: mąka 2 szklanki drożdże 5 dag mleko 200 ml cukier 15 dag masło 15 dag jagody 1/2 litra cukier jajko 1 szt żółtko jaja(...)mąkę tak aby zaczyn był dosyć gęsty, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy żółtka, drożdże i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszaną z łyżeczką cukru.         Formujemy bułeczki i zostawiamy aby chwilę wyrosły. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem

W kuchennej krainie