pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:11/63)

Pulpety w sosie pomidorowym. 192

dorośli również z chęcią je jemy.  Składniki: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 jajko,  bułka tarta,  niecałe pół szklanki mleka, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mąka, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, posypać bułką tartą i polać po tej bułce mlekiem(...)zmiękła. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszać. Uformować z mięsa kulki i obtoczyć mąką. Zagotować osoloną wodę (można dodać kostkę rosołową). Do wody włożyć uformowane pulpety. Dodać listek laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego o popieprzyć. Gotować na średnim ogniu ok.25min. ( w zależności od wielkości pulpetów). Dodać przecier pomidorowy (bądź pomidory z puszki zmiksowane). Gdy się zagotuje

W kuchni u Moniki
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 177

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe. Mięso mielone z dodatkiem szpinaku w połączeniu z sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z warzywną mieszanką. Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego(...)solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40. 3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut. 4. W tym czasie robimy

Szefowa kuchni
Pulpety z warzywami 210

Pulpety z warzywami mogą przybrać różną postać i smak, w zależności od rodzaju mięsa mielonego jakie użyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą(...)łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore marchewki pietruszka  papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety

Szefowa kuchni
PULPETY Z INDYKA W SOSIE KOPERKOWYM 142

www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI:   Pulpety 400 g mięsa mielonego np. z indyka 6 łyżek płatków owsianych 1 kulka sera mozzarella 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Wywar 2 l wody 2 marchewki 1 łodyga selera 1 kostka rosołowa(...)liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka mąki 1 pęczek kopru PRZYGOTOWANIE:  Składniki pulpetów dokładnie łącze ze sobą. Formuję pulpety wielkości małej pięści. Na patelni rozgrzewamy olej ,pulpety obtaczamy w mące. Smażę na rumiano tak by pory w mięsie się zamknęły (wystarczy po 1-2 minuty). Międzyczasie do garnka o grubym dnie wlewam wodę, dodaję warzywa

Gotowanie Patki
Pulpety w sosie chrzanowym 146

Składniki: Pulpety: 50 dag mięsa mielonego 1 sucha kajzerka + mleko do namoczenia 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej sól, pieprz majeranek Sos: 2 szklanki wody chrzan tarty ze słoiczka - ilość wedle uznania sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki cukru Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać(...)posiekać, zrumienić na patelni. Do mięsa mielonego dodać cebulkę, namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę, jajko, bułkę tartą lub kaszę manną, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wymieszać i uformować dowolnej wielkości pulpety. 2. W rondlu rozgrzać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie, na gotującą się wodę powoli wkładać pulpety i gotować na wolnym ogniu. Można

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] 127

Duża patelnia pysznych pulpetów w sosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego(...)sera, nie będzie tak ładnego kolorku), 400 ml mleka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Zrób tak: do mięsa dodaj jedną drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wyrób. Z masy formuj średniej wielkości pulpety – będzie łatwiej, jeśli zwilżysz dłonie wodą. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, zdejmij i odstaw. Teraz

Kulinarna Polska
Pulpety gotowane na parze 143

domowy rosół z kury . Ponadto możecie też przygotować sobie kurczaka w ananasach z sosem barbecue . Zobacz mój film z przygotowania pulpetów Składniki – Pulpety gotowane na parze 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko pół cebuli pół szklanki bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki pieprzu półtorej łyżeczki soli 💡💡💡 Tu możesz dostać wszystkie(...)gotowane na parze Nasz przepis zaczynamy od mięsa. Polecam oczywiście użyć mięsa mielonego z łopatki wieprzowej. Jednak możecie ją zastąpić też na przykład mielonym z filetu z kurczaka. Do naszego mięsa wbijamy surowe jajko, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dodajemy też pół szklanki bułki tartej, pieprz, sól, czy paprykę. Do mięsa dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę. Całość

Kuchennyviral.pl
ROSÓŁ Z PULPETAMI 135

cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz  Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół(...)przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody

KuchcikoweLove
Spaghetti z soczystymi pulpecikami, czyli gotuję z Okrasą i Lidlem ;) 215

jeśli w rodzinie jest tatuś i dwóch nastolatków, porcja może okazać się niewystarczająca. No chyba, że lubicie pożerać sam makaron z sosem:)  Składniki na pulpety: - 500 g mięsa mielonego z łopatki [moje nie było z łopatki;)] - 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii - 110 g suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon - 1 jajko - odrobina oliwy z oliwek(...)Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy je z mięsem mielonym i posiekaną bazylią. Dodajemy musztardę, jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki.  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz.  3. Na tej samej patelni

Kraina Tysiąca Smaków
Spaghetti z marchewki i cukinii z pulpecikami w sosie pomidorowym 274

mięsa mielonego z indyka 2 gałązki natki pietruszki Cebula Ząbek czosnku Jajko Bułka pszenna Szklanka mleka Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sos: Puszka pomidorów Garść świeżej bazylii Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Makaron Marchewka Cukinia Łyżeczka oliwy Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona(...)odrobiną oleju i podsmażamy cebulkę na złoty kolor. W misce umieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Smażymy pulpety na złoty kolor z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos. Puszkę

Kolizje Smaków
Pulpety bałkańskie z sałatką 214

nigdy (poza pieczeniem ciast) nie słucham do końca przepisu, efekt końcowy jest zawsze niespodzianką. Wczoraj przygotowałam, a dziś prezentuję Wam pulpety bałkańskie z serem feta podane z sałatką. Potrzebne nam: - 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (w oryginalnym przepisie wołowe, ale niestety, nie miałam pod ręką.) - 1 jajko - 2 czubate łyżki bułki tartej - papryka słodka i ostra(...)jogurtu naturalnego typ grecki - 1 łyżka majonezu - sól - 3 ząbki czosnku Przygotowanie:  Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić

W poszukiwaniu inspiracji
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 117

odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera(...)laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada

W kuchni Karmel-itki
Pulpety z indyka 154

porcji) 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka (najlepiej mielić samodzielnie) 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki świeżego tymianku 1.5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1/4 szklanki oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Składniki sosu pomidorowego(...)kostkę. Wrzucić do dużej, metalowej miski. Dodać mielone mięso z indyka. Wsypać bułkę tartą, tymianek, sól, wędzoną paprykę, natkę pietruszki i jajo. Wymieszać wszystko dłońmi. Podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować po 4 kule. Otrzymamy 16 klopsów. 2 duże szalotki 2 ząbki czosnku 800 g mielonego mięsa z udźca z indyka 1/3 szklanki bułki

Moja Delicja
Pulpety w sosie grzybowym 319

gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 średnia bułka ( miąższ  bez skórki - ja biorę kawałek długiej bułki) 1/3 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony(...)być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 łyżka masła kurkowego * 1,5 łyżki mąki 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki maggi w płynie do smaku Grzyby zalać szklanką letniej wody i zostawić namoczone na minimum godzinę. Ugotować w wodzie

Buniabaje w kuchni
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 181

śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część

Fabryka pomysłów