pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:16/63)

Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 151

rozmrożeniu okazało się, że w jednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy(...)było pysznie :)Składniki:około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego,2 średnie czerwone papryki,średnia cebula,3-4 łyżki zimnej wody,sól, grubo mielony pieprz,3 łyżki oleju,6-7 ziaren ziela angielskiego,3 średnie listki laurowe,1 średnia marchewka,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.Paprykę opłukać, osuszyć i upiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 154

Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroić i wszystkie składniki ze sobą połączyć , aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku pieprzem(...)momencie gdy por z wodą się zagotuje , wrzucić 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser się roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodać usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki

Różne smaki w kuchni
Pulpety z jarmużem w pomidorach 208

Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 1/2 cebuli 1/2 pęczku jarmużu 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko mąka vegeta do mięs 4 większe pomidory 1/2 szklanki sosu

czarrna od kuchni
Pulpety podwójnie grzybowe 183

Składniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrego ajvaru Podravka 1 łyżeczka vegety do mięs Podravka

czarrna od kuchni
Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie (wg Jamiego Olivera) 179

danie może być świetną alternatywą dla makaronu po bolońsku – jest makaron, jest mięso mielone i jest sos pomidorowy;) Całość jednak smakuje nieco inaczej;) Klopsiki bardzo nam przypadły do gustu – lubimy je za ich ziołowy smak. Do tego bardzo dobrze się je lepi i smaży. Sos pomidorowy warto podlać wodą spod gotowania makaronu, gdyż wychodzi dosyć gęsty. Całość(...)klopsików, potem robiłam sos pomidorowy i jednocześnie gotowałam makaron. Całość zajęła mi nieco ponad godzinę czasu, choć muszę nadmienić, że nie spieszyłam się też jakoś specjalnie;) Pulpety: 700-800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 12 krakersów 1 duże jajko 4 gałązki świeżego rozmarynu 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka oregano pieprz czarny sól morska Sos pomidorowy

Smaki Na Talerzu
BURGER Z INDYKA Z BURAKAMI 269

pieprz odrobina oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE : Pieczarki posiekać i przesmażyć na oleju. Kiedy będą gotowe, przełożyć do miseczki i zacząć smażyć na tej samej patelni mięso mielone uformowane w dość płaskie pulpety i przyprawione przyprawą do indyka, słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć kilka minut z dwóch stron. Poziom wypieczenia według upodobań Bułki przekroić w pół. Włożyć

kuchniabellissima.wordpress.com
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 134

Składniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2.  Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól

Cook&Love
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 135

sól do smaku. Zagotowujemy. Gdy sos będzie już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą:  500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży(...)miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso wielkości mandarynki, rozpłaszczamy je, a na środku układamy ser, zawijamy boki i zlepiamy. Następnie rolujemy puplecika. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść

Cooking Monster
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 131

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 140

cebula jajko 3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego 400ml krojonych pomidorów sól, pieprz, bazylia 200g makaronu pełnoziarnistego 2 cukinie 2 duże marchewki Mięso przełożyć do dużej miski. Cebulę posiekać drobno (można blenderem w pojemniku do rozdrabniania), dodać do mięsa razem z jajkiem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać dokładnie dosypując świeżo mielone siemię lniane do osiągnięcia odpowiedniej(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (może być suszona). Z mięsnej masy formować niewielkie kulki i wrzucać je do pomidorów. Z podanych produktów powinno wyjść 28 niewielkich pulpetów. Kotlety przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy pulpety się gotują, przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente

Dietolog
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 133

funkcjonowania naszego organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie!  Składniki (na 2 - 3 porcje): Pulpety drobiowe z tuńczykiem: 300 gram mielonego mięsa z indyka  150 gram tuńczyka  3-4 łyżki mąki jaglanej  1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek  sól i pieprz(...)łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy szczypta kurkumy łyżka soku z cytryny  łyżka musztardy  sól i pieprz  oliwa z oliwek  Mielony drób wymieszaj z tuńczykiem, jajkiem, mąką, posiekanymi ziołami o dopraw. Uformuj pulpety, które ułóż na blaszce do pieczenia. Podpiecz pulpeciki przez 20 minut, następnie każdy z nich owiń szynką parmeńską i dodatkowo zgrilluj

Mango Papaja
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 106

który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją.  Na 4/5 porcji  Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku(...)łyżki śmietanki słodkiej pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej. Masło do smażenia Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut. W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety. Formujemy  zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego,przekładamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu ok.15/20 minut

Andzia Pichci
PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 205

Kolejna odsłona moich ulubionych pulpetów.  Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz(...)olej Wykonanie:  Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno

Walijskie Pichcenie
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 129

Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Cebulkę drobno pokroic i wszystkie składniki ze soba połączyc , aby powstała jednolita masa. Doprawic do smaku pieprzem(...)momencie gdy por z wodą sie zagotuje , wrzucic 2 kostki serka topionego. Gotujemy tyle , żeby ser sie roztopił. Na koniec blenderujemy wszystko na gładki krem. Do kremu dodac usmażone pulpety . Sosik z pulpetami wylewamy na 'gnocchi' i dekorujemy natka pietruszki

Słodkości i nie tylko
Paprykowe pulpety 129

mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o  smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma  pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki(...)łyżeczki papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy 30 minut

Smaki Ewy