Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl W dzisiejszym przepisie postanowiłam połączyć mięso mielone z zdrową i lekkostrawną kaszą jaglaną. Z tego połączenia powstały
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na dzisiejszy obiad polecam wam makaron spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie jest w miarę szybkie
Marta GotujePyszne, lekkie pulpety zrobione z fajnego, chudego mięsa ... do tego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚 Dla mnie nie ma nic lepszego 😋
Walijskie Pichcenieprzedstawiam przepis na pulpety z kaszą, mięsem i papryką przygotowane na parze. W smaku bardzo ciekawe połączenie. Polecam podawać z sosem. Pulpety z kaszy jaglanej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, 200 g kaszy jaglanej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej, łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz, jajko. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie(...)studzimy. Papryki kroimy na drobną kostkę. Do kaszy dodajemy mięso, paprykę, natkę pietruszki, przyprawy i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy pulpety i nakładamy je na naczynie, w którym będziemy gotować na parze. Gotujemy pod przykryciem 35-40 minut. Smacznego
paapilotkaadelikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa z indyka 3 płaskie łyżki bułki tartej ok. 1/2 szklanki mleka cebula, drobniutko posiekana, zeszklona na maśle całe jajko + białko
Moja Książka Kucharskakażdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food(...)Polka Składniki (na 4 osoby): 25 kg mielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka
Jem więc Jestemangielskiego; 1 liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej(...)dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamięsa mielonego, 1-2 łyżki kaszy manny 1 jajko, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie. Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy(...)sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną
Walijskie Pichceniegram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki 2 marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory, miksujemy. Ponownie wrzucamy do gotujących pulpetów. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyjesień już tak źle na mnie wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów
Domowa Kuchnia u Mamyjesień już tak źle na mnie wpływa, że nie mam koncepcji ani pomysłu na obiady .. :/ Ostatnio zrobiłam makaron spaghetti z pulpetami . Prosto a przede wszystkim szybko :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( akurat miałam zmieloną łopatkę ) 1 pudełko passaty pomidorowej 1 paczka makaronu spaghetti ( ja użyłam Lubella) 1 jajko 1 szklanka ( do obtoczenia pulpetów
Domowa Kuchnia u Mamyskór i następnie mielę lub siekam. Gdy chcę mieć pulpety to gotuję je w bulionie, a gdy chcę mięć kotlety to smażę. Dodaję do mięsa z kurczaka różne dodatki, aby urozmaicić ich smak. Tym razem przygotowałam kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą. Składniki na kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą, ok. 12 sztuk: 600 g mięsa drobiowego z ćwiartek(...)kurczaka bez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌 Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Polecam! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów(...)mięsa dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, przepuszczony przez praskę czosnek, jajka i odciśniętą (wcześniej namoczoną) bułkę. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Obsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Wyciągamy na talerz. Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na olej od smażenia pulpetów
Walijskie Pichcenieprzynajmniej część z Was wie, uwielbiam mielone. Mielone zjem chyba w każdej postaci. Dość często też gości ono na moim stole. Z ciekawością wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo(...)stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki
blog.moje-pasje.infocebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody. Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam
wesoła kuchnia