pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:12/63)

Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 135

mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula 1 główka kalafiora 500g brokuła 200 ml kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz olej 1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody

Szefowa kuchni
Muffiny jęczmienne z wołowym klopsikiem i sosem kukurydzianym 111

resztę składników roboczych. Trzymajcie kciuki, bo do wygrania super garnki, komplet obiadowy i kawowy... początek urządzania mojej nowej kuchni (jeśli wygram, a chciałabym bardzo:)). Składniki: Pulpety: 500g wołowego mięsa mielonego 20g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)czarnuszki sól i pieprz do smaku Sos kukurydziany: 10 łyżek kukurydzy z puszki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 4 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Pulpety: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jęczmienną, koncentrat i przyprawy oraz bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę, o takiej konsystencji, aby dało się formować

Kolorowy Przepisownik
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 140

mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć

O kuchni z uczuciem
Pulpety w sosie koperkowo-miodowo-musztardowym 131

smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami. Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos: 1 pęczek koperku 3 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 200 ml śmietanki(...)sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra  1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety

Szefowa kuchni
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym. 95

mięsa mielonego z indyka 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Mięso mielone mieszamy z bułką tartą i jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać cebulę). Pomidory przelewamy do miski, cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - dokładamy do miski. Doprawiamy obficie każdą z przypraw i miksujemy na sos.  Z mięsa formujemy(...)kuleczki i przekładamy na patelnie wysmarowaną oliwą. troszkę obsmażamy z każdej strony(delikatnie), przelewamy sos do pulpetów i gotujemy około 20/25 minut na małym ogniu, żeby pulpety się nie rozpadły. Podajemy z ziemniakami,kaszą,ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Moje-pitraszenie
Młoda kapusta z pulpetami 1868

bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej  kapusty 2   marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania(...)Wykonanie: Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą

O kuchni z uczuciem
Pulpety z niespodzianką 144

Pulpety z niespodzianką   Składniki: mięso mielone - 500 g bułka tarta -3 łyżki cebula - 1 szt jajka 4 szt sól i pieprz mąka do obtaczania 3 łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe śmietana- 200 ml pieczarki - 300 g masło 1,5 łyżki do smażenia koperek świeży - 0,5 pęczka kapusta pekińska pokrojona -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka(...)ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem

Kuchnia Danusi
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 165

dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę! PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM (8-10 sztuk) składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżeczki pesto z bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne) łyżka bułki tartej składniki na sos: 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku(...)posiekanego pęczka pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz do smaku olej do smażenia 2 kulki sera mozzarella (odsączonego z zalewy) Sposób przygotowania: Składniki na pulpety łączę ze sobą. Ugniatam w gładką masę i formuję 8-10 kuleczek równej wielkości. Układam je w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewam piekarnik do 180 st. Celsjusza (przy termoobiegu

W kuchni Karmel-itki
Mięsny keks z mozarellą 80

kombinować z mięsem mielonym, robić z niego rolady, placki, wszelkiego rodzaju koszyczki czy łódeczki i nawet „keksy”. Jeśli lubicie potrawy z mięsa mielonego, ale znudziły Wam się kotlety, pulpety i klopsiki, to śmiało możecie korzystać z tego przepisu, który, mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie

Smaki Armine
Pulpety z indyka z brukselką w sosie porowo paprykowym 117

Lekkie, dietetyczne jesienne pulpety z indyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka  1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy(...)przekładam mięso mielone, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, majeranek, czosnek sprasowany. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Wszystko dokładnie mieszam i wyrabiam. Brukselkę nacinam na krzyż od ogonka i gotuję około 5 minut z dodatkiem soli i cukru. Ma być aldente, przelewam zimną wodą. Biorę łyżkę mięsa w środek wkładam brukselkę i formuję pulpety

wesoła kuchnia
Pulpeciki z pędami bambusa 183

mężczyzną ze względu na delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu(...)łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka *Makaron lub ryż jako dodatek do dania Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od przygotowania pulpetów. W misce umieszczamy mięso mielone, doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną w wodzie kromkę chleba. Formujemy kulki. Jeśli nasze pulpety będą przygotowywane na parze to układamy w misce od parownika

Kolizje Smaków
Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 139

wprawią nas w lepszy nastrój pod koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki(...)kostka ekologicznego bulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno pokrojona do posypania pulpetów na talerzu Wykonanie: W misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, rękoma przez kilka minut. Jeśli mamy więcej czasu, wyrobioną masę na pulpety

KulinarneImpresje.pl
Pulpety w sosie pomidorowo paprykowym 1992

sieci Intermarche? Kupiłam wtedy trochę za dużo papryki i mielonego mięsa. Zostało też trochę kaszki kuskus. A ponieważ przy okazji wizyty w sklepie kupiłam sporo innych rzeczy, między innymi krojone pomidory w kartoniku, postanowiłam te produkty wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. I tak powstał przepis na pulpety w sosie pomidorowo paprykowym. Polecam, bo smaczne! A przy okazji(...)wziąć w nim udział. Zachęcam, bo nagrody świetne :)  Do wygrania aż 200 bonów, każdy wartości 300 zł! składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/4 szklanki kaszy kuskus 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne pęczek pietruszki, posiekanej szczypta soli morskiej

Stare Gary
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 200

półtorej godziny, do dwóch. W tym czasie przygotowujemy mięso na pulpety. Natkę pietruszki płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i również dobrze rozdrabniamy. Mielona łopatkę przekładamy do plastikowej lub szklanej miski i mieszamy z połową posiekanej natki i 1/3 pokrojonej czerwonej cebuli. Dodajemy do niej również 1 łyżeczkę świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz łyżeczkę soli(...)wybrałam brokuły, ponieważ średnio mi pasowały. ;) Cytryny wyjmujemy po około 5 minutach gotowania, zaś całość do miękkości warzyw, to jest około kwadransa. Po tym czasie z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące, a następnie wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze około dziesięciu minut. Zupę podajemy w głębokich talerzach, posypaną natką pietruszki. Pysznie i wiosennie

Kuchenna Kontrrewolucya