czosnku (posiekać) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY: 750 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 posiekana natka pietruszki szczypta soli himalajskiej Do misy multicookera przerzucić cebulę
ClauditteMissCookingzwykłego sosu nie dodała czegoś ekstra. Jedni do mięsa dodają podsmażona cebulę inni surową jeszcze inni wogóle nie dodają a dodają ją do sosu. Ja z racji tego że mi się spieszyło postawiłam na najszybszą wersję z minimalną ilością zabrudzonych naczyń :) Składniki Na pulpety 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej (Lidl) 1 jajko 1 czerstwa bułka(...)żeby smaki się przegryzły Bułkę odsączamy, do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę jedno całe jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso się nie klei dodajemy bułki tartej i wyrabiamy. Przy pomocy dużej łyżki nabieramy mięso i formujemy kulki. Użycie łyżki ułatwi nam otrzymanie równej wielkości kulek. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety z obu stron żeby się lekko przyrumieniły
Piekielna Kuchnia Patisosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki
Czerwień i błękitmielone, ale miałam ochotę na coś wyrazistego, ostrego, np. sosik chrzanowy, więc padło na pulpety, moim zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego(...)mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą
My simple kitchen: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru słodka i ostra papryka mielona Kapustę poszatkować(...)dość drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, dokładnie wyrobić i uformować w nieduże pulpety. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę (aby się nie zważyła najpierw
Simply Fooddodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki 1,5 litra bulionu drobiowego(...)Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni, następnie przekładamy do pulpetów. Całość gotujemy jeszcze kilka minut (około 10-15). Z pulpetów odlewamy szklankę bulionu. Mieszamy z wodą, śmietaną i mąką. Ponownie wlewamy do mięsa. Mieszamy i czekamy aż sos delikatnie zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami
VioletoweKucharzenieznajdziecie więcej przepisów na to smaczne warzywo. Szczególnie polecam kalafior faszerowany mięsem mielonym . Mega! Jeśli ktoś z Was skorzysta z mojego przepisu to proszę o podzielenie się opinią w komentarzu. Składniki 1 średni kalafior Kalafiora ugotować w posolonej wodzie na półtwardo. Pulpety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka(...)łyżeczki oregano sól pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella Pomidory wraz ze śmietaną zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać. Do naczynia żaroodpornego powkładać różyczki kalafiora, a pomiędzy nimi obsmażone pulpety. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut, a następnie posypać startym serem i piec ponownie do rozpuszczenia się sera. kalafior zapiekany
O kuchni z uczuciemtakie na dwa kęsy zatopione w sosie z kawałkami pomidorów, aż kuszą żeby zrobić je ponownie :) Składniki na 2-3 porcje: (inspiracja: " Ósmy kolor tęczy ") Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko kilka łyżek bułki tartej (tyle aby móc ulepić zgrabne kulki z mięsa) przyprawa do mięsa mielonego Sos pomidorowy
Simply Foodrazem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne. Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego
Smakołyki Asimięsa mielonego -1 cebula -1 jajko -2 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) * -bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone(...)przyprawy. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy. Serek topiony kroimy wzdłuż na pół, a następnie w kostki (około 1 x 1 cm ). Kawałek serka odkładamy do sosu. Mięso dzielimy na 12 części. Każdą kulkę mięsa spłaszczamy, w środek wkładamy kostkę sera, formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy delikatnie w bułce tartej i smażymy na patelni do zrumienia. Podsmażone kotlety przekładamy do garnka, zalewamy
Marta Gotujepół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki natki pietruszki (suszonej lub świeżej) ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka
e-PrzepisyKulinarnetowarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)rondelku. 4. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki. 5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem *Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki ! SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniapodobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę szybko. Od pewnego czasu zmagam się z remontem, z tego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu. Składniki: 500 gram mięsa mielonego z szynki(...)obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety. Do bułki tartej dodajemy mleko ( tak aby bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne ) a następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety. Jeżeli mięso będzie się
Smaki Ewyużyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka(...)dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko oraz przyprawy. Dodajemy namoczoną bułkę ( lekko odciśniętą). Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy
cool and mintysmaczna. Dodatkowym atutem jest fakt, że pulpeciki świetnie nadają się do odgrzewania nawet następnego dnia .... Pulpety w sosie pomidorowo - cebulowym SKŁADNIKI: pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 4 - 5 łyżek kaszy manny sól i pieprz sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów(...)bulionu sól i pieprz papryka słodka i ostra do smaku PRZYGOTOWANIE: Pulpety: do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, sól pieprz i kasze mannę - wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy niewielkie pulpety. Przekładamy na deskę i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Sos: Cebule i czosnek obieramy, siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki