pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:3/63)

Pulpety z dynią 163

dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy  Sos: 2 marchewki 1 pietruszka(...)dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na kilka minut i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niej mięso, obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ulepić pulpety.    Marchewki, pietruszkę, cebulę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucić

Simply Food
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 351

Treściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki.    Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już(...)pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis. Składniki na pulpety:   500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową

Niespełnione zdolności kulinarne
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW 160

śmietankę.  Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia(...)kapusty WYKONANIE Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach. Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, startą cebulę i czosnek. Doprawiamy solą (ok 1 łyżeczki) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (1/2 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Łyżeczką nabieramy porcje masy i zwilżonymi dłońmi formujemy

cool and minty
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami 137

bulionu drobiowego 2 duże marchewki 1/2 kg pieczarek 1 zupa pieczarkowa 100 g serka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew(...)zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pulpety w białym sosie chrzanowym 184

liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą

kulinarnyJa
Zapiekane pulpeciki z kaszą z grzybami i marchewką w ziołach 184

marchewki nie może prawidło wchłonąć się z przewodu pokarmowego bez cennego tłuszczu. Wybrałam #OlejWielkopolski bo znam go i używam w swojej kuchni #OlejKonwenanse  Pulpety: 700 gram mielonego mięsa ( u mnie indyk udziec) pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka czubata mąki z lnu lub ziemniaczanej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki(...)łyżki tartego parmezanu cebula biała 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz sól do smaku Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych  lub passaty pomidorowej 2 łyżki

AZgotuj!
Pulpety indycze w sosie koperkowym 114

indycze w sosie koperkowym. Danie szybkie, nieskomplikowane, lekkie. Jestem zdania, że nie potrzeba ogromnej ilości składników, ani wymyślnych przypraw, żeby przygotować smaczne i zdrowe danie. PULPETY: 30 dag mielonego mięsa z indyka małe jajko mała kajzerka mała cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS: 1/2 litra bulionu drobiowego najlepiej domowego, ale w ostateczności może być(...)kopiaste łyżki posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz WYKONANIE: Cebulę obrałam i starłam do miski na tarce z drobnymi oczkami. Dodałam do niej zmielone mięso, jajko, pokrojoną w drobniusieńką kosteczkę czerstwą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam ręką i utoczyłam z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotowałam w rondelku

Kuchenne zapiski Edyty
Super prosta iracka zupa z soczewicy 149

charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com . Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 cebule drobno posiekane 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek) Szklanka bułki tartej ze świeżego

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa w słoiku na wynos z pulpetami i z parmezanem 174

pomidorowy Łowicz bulion warzywny 2 litry 1 łyżeczka masła 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula  czosnek oliwa ok pół łyżeczki  kopru włoskiego  Pulpety: 500 gram mielonego mięsa indyczego z udźca 1 łyżeczka słodkiej papryki 100 gram tartego parmezanu lub pecorino  ząbek czosnku sól do smaku pół łyżeczki papryczki chili ( u mnie

AZgotuj!
Domowa harissa, mieszanka przypraw i pikantna pasta 209

puszek, lub jako mieszankę przypraw w proszku. Niżej znajdziecie nasze propozycje pasty harissy z pieczoną papryką i oliwą oraz harissy w proszku - znakomitej przyprawy do mięsa mielonego (koft, kibehu, pulpetów, kotletów itp.). Poeksperymentujcie z dodatkami i stwórzcie własną wersję harissy. Ostrość pasty możecie wyregulować dodając mniej lub więcej oliwy, bo to w tłuszczach rozpuszcza się kapsaicyna, związek

SzczyptaSmaQ
Pulpeciki w sosie pomidorowym 132

pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku

psgotujemy
Zupa z kalarepy z pulpecikami 138

kalarepy. 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości kalarepy 1 łyżka soli pieprz 2 l wody pęczek świeżego koperku 50 ml śmietany do zupy (bez laktozy) Pulpety: 50 dkg mięsa mielonego(...)indyka 1 łyżeczka soli pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Zupa z kalarepy z pulpecikami Jak przygotować zupę z kalarepy z pulpetami. Do miski włożyć mięso mielone, jajko, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsa formować małe kulki. Do garnka wlać wodę, wodać pokrojone w kostkę ziemniaki

mecooks
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 147

mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem chciałam Was zaprosić pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przygotowałam je zmieszanego wieprzowego i wołowego mięsa. Do sosu dodałam białego wytrawnego wina, przez co zyskał dodatkowego smaku. Mięso możemy podać  z kaszą(...)gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków. Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej zmielonego w domu) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól 2 czerwone cebule 200 g małych pieczarek 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietany natka pietruszki olej do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety w sosie pieczarkowym 414

mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają(...)mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę, przyprawy i lekko odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać mięso. W dłoniach zwilżonych zimną wodą uformować około 18 średniej wielkości pulpetów. W garnku rozgrzać masło klarowane z olejem dodać obtoczone w mące pulpety i usmażyć

Ala piecze i gotuje