porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie
Niedzielny kucharzLubię wracać do prostych polskich dań, lubię również trzymać się składu wg starych polskich receptur. Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki
Mój pomysł nasmaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz. Na maśle zeszklić pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubięserkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany
Moja Książka Kucharskamożna przygotować pieczone ziemniaki z czosnkiem. Przygotowanie takiego obiadu idzie szybko, jednak trzeba dać trochę czasu na upieczenie ziemniaków. W między czasie można przygotować np. pulpety z mięsa mielonego lub po prostu pilnować piekarnika ;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! Składniki 1 kg ziemniaków w […] Artykuł Pieczone ziemniaki z czosnkiem pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeSkładniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 brokuł 1 jajko 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka jarzynki sól, pieprz słodka papryka mąka
czarrna od kuchniSkładniki: 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1 jajko 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie
czarrna od kuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20
JejKuchniaPulpeciki w sosie , prosto, szybko i smacznie. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] marchewka 1/2 szkl. śmietany listek
Moje domowe kucharzenieziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno
kulinarne odsłony patiŚrednie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia cukinia 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 litra bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu(u mnie pikantny) 1 łyżeczka […] Artykuł
PysiaGotuje.plPrzepis pochodzi ze strony Sio-smutki! Monika od kuchni, polecam 🙂 Składniki: 500 g mięsa mielonego z karkówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryki
czarrna od kuchnikoperkowy przygotowałam do pulpetów z mięsa mielonego. To była odmiana od sosu pomidorowego i sosu serowego. Do sosu dodałam odrobinę cukru, co sprawiło, że sos był nietypowy i bardzo smaczny – dodam też, że sos ten przygotowałam sama – nie szukałam ściągawki w przepisach książkowych czy też w internecie. Oto mój ekspryment. Składniki na:... Read More
Magiczny GarnekKreatywne kotleciki z niespodzianką – w środku nadzienie z sera feta. Kotlety czy pulpety z mięsa mielonego zawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku
To co kochamSyty, smaczny obiad Składniki 250 g mięsa mielonego 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka, chili świeże zioła
czarrna od kuchniMięso mielone również nadaje się do szaszłyków Składniki, do kupienia w Almie 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej kilka gałązek oregano gałązka mięty szczypiorek 3-4
czarrna od kuchniMięso i jarzynka w jednym daniu Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz
czarrna od kuchniDanie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :) Składniki 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko
czarrna od kuchniGdy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :) Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1
czarrna od kuchniKolejna wersja pulpetów z mięsa mielonego, tym razem po grecku. Dodatek serka sałatkowego i oliwek ze szczyptą cynamonu odmieni zwykłe mielone w bardziej wyrafinowany posiłek i pozwoli odkryć nowe smaki. Danie idealnie sprawdzi się kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, ale chcemy zjeść coś konkretnego:) Przepis z małymi zmianami pochodzi z lidlowej książki
Milion Smakówostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy Przygotowanie Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut
e-PrzepisyKulinarnemielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów(...)przepisem na opakowaniu. Mięso z indyka oczyszczamy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli kupiliśmy mięso już zmielone – dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę (zyska na smaku, jeśli podsmaży się ją na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, ale nie jest to warunek konieczny). Dodajemy do mięsa jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną. Przyprawiamy masę słodką papryką oraz
Poezja smakusmaki w naszych daniach. Wszyscy chyba doskonale znamy nasze ukochane i tradycyjne kotlety mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami(...)mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego i aromatycznego spaghetti po bolońsku ? Do klasyków gatunku należą też oczywiście gołąbki. W zależności od regionu Polski i upodobań kulinarnych farsz do nich przygotowujemy, albo tylko z samego mielonego mięsa, albo mięso mieszamy z kaszą czy też ryżem. Jak widzicie mielone mięso daje
Kulinarne przygody Gatityjeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :) I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . Do tego puszysta otoczka ryżu ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej? Składniki:Na pulpety: 500g mielonego mięsa z indyka(...)bulionu sól pieprz cukier cebula olej woreczek ryżu ew. łyżka ukwaszonej śmietany Wykonanie:Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę
Walijskie Pichceniekaszką manną ). Ostatnio mam ,, ciągotki" do otrębów. Nie wpływają na smak potrawy a nadają jej delikatności .A na pewno są zdrowe. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 3 łyżki otrębów żytnich 1/2 miąższu bułki ( ja daję świeżą) 1/4 szklanki mleka sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi(...)łyżki mąki 1 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 pęczka kopru sok z cytryny do smaku szczypta soli szczypta cukru Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko , bułkę , otręby. Wyrobić doprawiając solę, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części
Buniabaje w kuchniwarzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła
e-PrzepisyKulinarnekoperek - przyjemnie zabarwia on wtedy całe danie. Choć z koperkiem suszonym i zamrożonym w pojemniczkach na zimę, też smakuje wybornie :) Składniki na co najmniej 6 porcji: PULPETY: 1 kg mięsa mielonego - można połączyć wieprzowe z wołowym 2 cebule - duże 4 ząbki czosnku olej - do smażenia 2 jajka - duże, wielkości L 1 czerstwa bułka - duża, wrocławska(...)szkl mleka - do namoczenia bułki 3-4 łyżki kaszy manny - dodać jeli masa mięsna na pulpety wyjdzie za rzadka 2-3 łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek świeżego koperku - duży
Grunt to przepis!warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę(...)bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę, jeśli będzie zbyt luźna, dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Bulion i mleko przelewamy do garnka, zagotowujemy. Wrzucamy pulpety i gotujemy je około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła
e-PrzepisyKulinarnesmaku mąka pszenna (do obtaczania pulpetów) oliwa lub olej rzepakowy do smażenia ok. 500-600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) do gotowania pulpetów (ewentualnie zwykła, osolona woda) Składniki na sos brokułowy do pulpetów: ugotowane wcześniej brokuły (te, które nie zostały wykorzystane do nadziania pulpetów) wywar z gotowania pulpetów – ok. 400 ml 100 ml śmietanki(...)większej miski wrzucić mięso mielone z indyka, dodać wcześniej podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, jajko, zioła prowansalskie, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiać przez parę minut aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Podzielić mięso na 8 części, każdą część spłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć różyczkę brokuła, a następnie zlepić całość, formując pulpety. Następnie każdy
Kulinarne PrzebojePulpety robię bardzo często... Jest to stosunkowo prosta forma przetworzenia mięsa mielonego, którą można podrasować różnistymi sosami. Dzisiaj podaję przepis na pulpety w sosie koperkowym. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego - lub każdej innej mieszanki mięsa mielonego:-) 1 mała cebulka 1 jajo 2-3 łyżki bułki tartej - u mnie bezglutenowa(...)mięsa dodać bułkę, jajo, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyrobić, tak by masa mięsna nie kleiła się do ręki. Zrobić równej wielkości kulki mięsne. Formując je należy kulkę energicznie przerzucać z ręki do ręki, tak aby wyklepać z pulpeta powietrze. Wtedy nie będą rozpadały się w trakcie smażenia. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pulpety
Ze smakiem bez glutenupulpety: 50 dag mięsa mielonego z udźca indyka 1 jajko 2 łyżki zimnej wody Łyżka cebulki liofilizowanej Sól Pieprz Na sos: 30 dag prawdziwków lub podgrzybków Masło 2 listki laurowe 4 ziela ang. Pieprz Sól Łyżka mielonej suszonej włoszczyzny Skrobia kukurydziana Śmietana Natka pietruszki Mięso na pulpety przyprawiam, wbijam jajko, wyrabiam masę
Takie tam pichceniewiele innych przepisów na kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora zapiekanego z mięsem mielonym, który nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie wygląda. Jeżeli przygotujecie danie z podanych przeze mnie przepisów to proszę podzielcie się swoją opinia w komentarzach za co bardzo dziękuję. Pulpety 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 kajzerki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 1 jajko
O kuchni z uczuciempomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować. Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki/łopatki 1/2 główki młodej kapusty (0,4 kg - waga przed usunięciem głąba) 1 młoda marchewka 1 średniej wielkości cebula 3/4 szklanki (suchej(...)Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso przełożyć do miski. Cebulę i marchewkę obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kapusty odciąć głąb i również zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego przełożyć starte warzywa (marchewkę, cebulę oraz kapustę), wbić jajka, wsypać kaszkę manną
Ugotować