pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:7/63)

Młoda kapusta z pulpecikami 152

ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :) Pulpety: 400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 2 jajka sól pieprz świeżo mielony łyżeczka czosnku granulowanego bułka 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty(...)oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć

Smakołyki Asi
Pulpety w sosie z jarmużem 185

Składniki: ok 60-70 dkg szynki wieprzowej 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka mąka sos: 30-40 dkg pieczarek 1

czarrna od kuchni
Pulpety pieczone z warzywami 232

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka

czarrna od kuchni
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 132

Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki ostrej musztardy  3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki  sól, pieprz, papryka słodka  olej 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą(...)pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy pulpety, dusimy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie grzybowym 157

Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy(...)litrem bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut

Szefowa kuchni
Pulpeciki w sosie curry 125

pulpecików z sosem curry. Taka kompozycja jest niezwykle smaczna i aromatyczna i jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml mleka 30g maki 1 łyżka przyprawy curry w proszku 1 łyżeczka soli pieprz 2 jajka 2 liście laurowe(...)jabłka Jak przygotować pulpeciki w sosie curry? Przygotowanie pulpecików: W dużej misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać, po czym wyrabiać mięso przez około 5 minut aż będzie lekkie i "puszyste". W większym garnku zagotować wodę

Codzienne Gotowanie
Pulpety mięsno-brokułowe w zielonym sosie z żółtym serem 115

ząbki czosnku pół łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka ostrej papryki w proszku świeżo mielony czarny pieprz sól łyżeczka soku z cytryny Mięso przekładamy do miski. Brokuł kroimy na połowę. Jedną dzielimy na "drzewka" i gotujemy do miękkości w bulionie, drugą zaś siekamy jak najdrobniej i wrzucamy do mięsa, po czym wszystko dobrze ze sobą łączymy. Do masy mięsno-brokułowej wsypujemy(...)czosnku. Dolewamy także odrobinę (3-4 łyżki) bulionu i wyrabiamy rękoma, by smaki się połączyły. Można odstawić masę na kilka chwil do lodówki. Po tym czasie lepimy z mięsa niewielkie pulpety. Gdy druga część brokuła będzie już miękka, wyjmujemy ją z bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej. Odkładamy do mniejszego garnuszka i miksujemy blenderem na papkę. W bulionie, w którym

Kuchenna Kontrrewolucya
Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym 272

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy *** *** Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładamy do mięsa i wszystko dokładnie razem mieszamy *** *** Ręce delikatnie smarujemy olejem i formujemy z masy mięsnej zgrabne kuleczki(...)mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną

Blog z Apetytem
Kofta korma z czerwoną soczewicą 127

Orientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą   Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym, zawiesistym sosie z czerwonej soczewicy, pomidorów i aromatycznych przypraw. Zamiast soczewicy można użyć też łuskanej ciecierzycy, ale wówczas przygotowanie tego pysznego, rozgrzewającego dania zajmie znacznie więcej czasu. Przepis na kofta korma(...)Nasza kofta korma z czerwoną soczewicą smakuje niczym potrawa z królewskiego stołu - dlatego w nazwie znalazło się słowo "shahi" (królewski) Co to jest kofta Kofta to rodzaj pulpetów z mięsa mielonego lub warzyw bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, na subkontynencie indyjskim oraz w krajach Kaukazu, na Bałkanach i w Azji Środkowej. Zazwyczaj koftę przygotowuje się z jagnięciny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PULPECIKI W SOSIE PIECZARKOWYM 173

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 40 dag m ielonego, średnia cebula, 1/2 małej cebuli

JejKuchnia
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 83

smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz(...)wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz

Kuchnia MagdaLeny
DROBIOWE PULPETY W SOSIE SEROWYM (GORGONZOLA) 95

smaku pulpety z kurczaka idealnie komponują się z kontrastującym, mocno wyrazistym i ostrym sosem. Danie świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, makaronem czy kopytkami. Składniki: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz(...)wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz

Kuchnia MagdaLeny
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 106

porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone – idealne! 129

Lubię wracać do prostych polskich dań, lubię również trzymać się składu wg starych polskich receptur. Oto przepis wg mojej ulubionej Kuchni Polskiej z 1957 roku. Kotleciki

Mój pomysł na
w sosie szpinakowym pulpety drobiowe... 96

smaku, śmietana 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, wywar 4 szklanki Mielone dokładnie wyrobić ręką z jajkami, bułką tartą, kaszą manną, przyprawą do mięsa mielonego. Formować małe okrągłe pulpety, obtaczać w mące i kłaść na wrzącą wodę, gotować po wypłynięciu z 10 minut na mniejszym ogniu bez przykrycia, ugotowane wyjąć na talerz. Na maśle zeszklić pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA BROKUŁOWA - prosty przepis 107

serkiem. Nie może także zabraknąć posiekanych, pachnących ziół takich jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Zupa brokułowa, niepowtarzalny smak uzyska jeśli dodamy do niej tymianek, pulpety z mięsa mielonego albo uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika czy dyni. Smak zupy z brokułów można wzbogacić dodając do niej ugotowany makaron lub ryż jaśminowy. Jak zrobić zupę brokułową - wypróbowany

Moja Książka Kucharska
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 91

można przygotować pieczone ziemniaki z czosnkiem. Przygotowanie takiego obiadu idzie szybko, jednak trzeba dać trochę czasu na upieczenie ziemniaków. W między czasie można przygotować np. pulpety z mięsa mielonego lub po prostu pilnować piekarnika ;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! Składniki 1 kg ziemniaków w […] Artykuł Pieczone ziemniaki z czosnkiem pochodzi z serwisu

Pink Envelope
Brokuły w mielonym 740

Składniki: 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 brokuł 1 jajko 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka jarzynki sól, pieprz słodka papryka mąka

czarrna od kuchni
Pulpeciki z fasolką 195

Składniki: 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1 jajko 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie

czarrna od kuchni
SPAGHETTI Z MINI PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 135

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20

JejKuchnia
Pulpety w sosie 155

Pulpeciki w sosie , prosto, szybko i smacznie. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] marchewka 1/2 szkl. śmietany listek

Moje domowe kucharzenie
Meksykańska zupa z wołowymi pulpetami 117

ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno

kulinarne odsłony pati
Mielone z cukinią w sosie keczupowym 143

Średnie Przystępne Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Składniki na 800g mięsa: 800g mięsa mielonego 1 średnia cukinia 1 jajko 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 litra bulionu warzywnego 3 łyżki keczupu(u mnie pikantny) 1 łyżeczka […] Artykuł

PysiaGotuje.pl
Pulpeciki w zalewie 193

Przepis pochodzi ze strony Sio-smutki! Monika od kuchni, polecam 🙂 Składniki: 500 g mięsa mielonego z karkówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryki

czarrna od kuchni
Sos koperkowy – przepyszny! 136

koperkowy przygotowałam do pulpetów z mięsa mielonego. To była odmiana od sosu pomidorowego i sosu serowego. Do sosu dodałam odrobinę cukru, co sprawiło, że sos był nietypowy i bardzo smaczny – dodam też, że sos ten przygotowałam sama – nie szukałam ściągawki w przepisach książkowych czy też w internecie. Oto mój ekspryment. Składniki na:... Read More

Magiczny Garnek
Mielone kotleciki indycze z fetą 133

Kreatywne kotleciki z niespodzianką – w środku nadzienie z sera feta. Kotlety czy pulpetymięsa mielonego zawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku

To co kocham
Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie 303

Syty, smaczny obiad Składniki 250 g mięsa mielonego 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka, chili świeże zioła

czarrna od kuchni
Szaszłyki z pulpecikami z mięsa mielonego 169

Mięso mielone również nadaje się do szaszłyków Składniki, do kupienia w Almie 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej kilka gałązek oregano gałązka mięty szczypiorek 3-4

czarrna od kuchni
Pulpeciki w sosie z brukselką 191

Mięso i jarzynka w jednym daniu Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz

czarrna od kuchni
Klopsiki z kaszą 197

  Danie obiadowe przygotowywane przez moją Mamę, tanie i syte :) Składniki 0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko

czarrna od kuchni
Zapiekane pulpeciki 220

Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :) Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1

czarrna od kuchni