Pyszne klopsiki wieprzowe w gęstym sosie koperkowym, z dużą ilością śmietany. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Można podawać je z ziemniakami, kluskami bądź
Czekoladowa muffinkasmak podana z mięsnymi pulpetami. Danie przygotowuje się szybko i znika w takim samym tempie. Pulpety w potrawce ala leczo SKŁADNIKI : mięsne pulpety: 300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz potrawka: 3 papryki czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 ogórki kiszone 250 ml wody
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPulpety mielone, ale trochę inaczej. Tradycyjne mięso wieprzowe zastępujemy tu indyczym, a smażenie duszeniem w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem warzyw. Jest to moja wersja przepisu Nigelli Lawson
Milion Smakóww sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie, polecam Składniki: 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) pół czerwonej cebuli 1 jajko M 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej(...)bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej
Słodkie okruszkipodawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana 2 łyżeczki mąki sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze(...)gotować przez co najmniej 30 minut aż warzywa zmiękną. Bułkę zamoczyć w wodzie i zostawić aż zmięknie. Cebulę bardzo drobno posiekać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, jajka i doprawić solą i pieprzem. Mięso dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki
Mama GotujePieczone pulpeciki w sosie koperkowym Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas(...)domownicy je uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję je z gotowym sosem. Jednak wersja w sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1. Mięso
Fabryka pomysłóww aksamitnym sosie Składniki: 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca) 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 700 ml wrzątku szczypta oregano 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i papryki
R'n'G KitchenZapraszam na kolejne pyszne danie z mięsa mielonego. Potrawa z której najbardziej zadowolone będą nasze dzieci. Dodatek sosu pomidorowego sprawia, że pulpety smakują(...)wspaniale zarówno z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI : 0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka 3 łyżki bułki tartej łyżka kaszy manny ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego mały ząbek czosnku pieprz SOS : 0,5 słoika przecieru pomidorowego
Pani na deserDość gadania, teraz robimy pulpety :D Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego z piersi indyka * 1 jajko * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2-3 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1/2 szklanki śmietany * 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu * pęczek kopru * mąka Do mięsa mielonego wbiłam jajko, przecisnęłam przez praskę czosnek, wsypałam odrobinę bułki(...)formowałam kulki i obtaczałam je w mące. Gotowe wykładałam na rozgrzane na patelni masło. Podsmażyłam z każdej strony i podlałam wodą. To była niewielka ilość. Podlałam do 1/3 wielkości pulpetów. Przykryłam pokrywką i gotowałam tak ok 15 minut. W między czasie przekręcałam pulpety, żeby dobrze się obgotowały. Na koniec roztrzepałam 1/2 łyżki mąki z wodą i zagęściłam
Pieprzyć z FantazjąPulpety w sosie koperkowym Składniki: mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe cebula - 1 szt tłuszcz jajko - 1 szt bułka tarta - 5 łyżek sól i pieprz mąka do obtoczenia Sos koperkowy : koperek - 1 pęczek śmietana 36 %- 1 szkl wywar jarzynowy - 600 ml Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz(...)bułkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące. Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować. Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Następnie dodać śmietankę i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku
Kuchnia Danusimięsa mielonego z szynki 70 g jarmużu 1 białko jaja kurzego 2 łyżki kaszy manny 1 ząbek czosnku 2 szczypty imbiru sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Umyty jarmuż gotujemy na parze przez 5 minut, następnie go rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobniutko. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy białko, przeciśnięty(...)czosnek oraz kaszę mannę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jarmuż. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Z masy formujemy niewielkie pulpety które układamy w naczyniu do gotowania na parze - gotujmy przez około 15-20 minut. U nas pulpeciki podane z duszonymi pomidorami z ziołami i ugotowanym jarmużem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka
Gaździnka warzyletnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny z groszkiem podzieliłam na połowę i jedną część upiekłam jak tradycyjne kotlety mielone, a z drugą część przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie. Składniki dla 4-6 osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag zielonego groszku Poltino , 1/2 opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko(...)namoczenia - 1 jajko - bułka tarta - suszony majeranek - olej - sól - pieprz Do wersji pulpetów: - woda - śmietana - mąka 1. Groszek przesypujemy na płaski talerz pół godziny wcześniej żeby złapał temperaturę pokojową. 2. Chleb moczymy w mleku, następnie lekko odciskamy i rozgniatamy w dłoniach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy dłonią, jeśli masa jest za luźna dodajemy
Apetyczna babeczkamleka kokosowego 500 g szpinaku baby 500 ml bulionu drobiowego 1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone sok z limonki do smaku na pulpety 9 szt 200 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 3 łyżeczki bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić
Stare Garypodsmażyć pora. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć(...)obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. Mięso przed wymieszaniem i panierowanie kotletów mielonych Smażenie kotletów mielonych
Ugotować