Lubię robić pulpety, są szybkie w przygotowaniu, lekkie i pyszne. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Dziś polecam pulpety z indyka z marchewką , natką pietruszki oraz serem . SKŁADNIKI NA 16 sztuk: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula np. Czerwona 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Przyprawy:sól
Gotowanie Patkipomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości pulpety. W średnik garnku zagotowujemy wodę na ryż. W drugim garnku zagotowujemy 1/2 pojemności wody. Do gotującej się wody na ryż wsypujemy
Klasyka GotowaniaKlopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy
Pyry na Gazbulionu warzywnego 1 pęczek koperku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ziemniaki obieramy. Paprykę kroimy w słupki. Dymki kroimy wzdłuż na pół. Ser kroimy na plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę
R'n'G Kitchensito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety. Sos curry. Na oliwie zeszklić
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: Pulpety: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 garść płatków owsianych 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka maggi sól, pieprz, słodka papryka Sos: 400 g miąższu z dyni 1 marchew 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 łyżki masła łyżka oleju sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaka gotujemy(...)marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichadanie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki, 1 korzeń natki pietruszki, kawałek selera, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 0,5 kajzerki, sól, pieprz, woda do gotowania pulpetów Wykonanie: Kajzerkę moczymy w wodzie. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajko
Passion of Cookingstrasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki(...)łyżki mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką
dom-agi.plkulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku bułka tarta lub sucha kasza manna do zagęszczenia masy na pulpety mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia woda Sposób wykonania
Kuchnia domowa AniJeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi
Buniabaje w kuchnitrzy dni. Z 500 g mięsa wyszło 10 sztuk. 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Do mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę oraz marchewkę startą(...)pieprzu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki + trochę wody na dnie kubka Wodę gotujemy z grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Dodajemy podsmażone z każdej strony pulpety i gotujemy to ok 30 minut. Następnie dodajemy musztardę oraz mąkę roztrzepaną z wodą w kubku i całość mieszamy, tak aby zagęścić sos. Podajemy z ziemniakami lub kaszą
Emskie Smakiobtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać suszony majeranek, soli, pieprzu i zmiażdżone ząbki czosnku.2. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do mięsa. Całość wymieszać, najlepiej dłonią. Formować pulpety zwilżonymi dłońmi, obtoczyć w mące.3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pulpety ze wszystkich stron.4
Kuchnia domowa AniDelikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. Idealne do odgrzania na drugi dzień
Oryginalny smakPulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam. SKŁADNIKI: 500 ml mięsa mielonego z indyka 2 cukinie 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki majeranku. Natką pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię
Gotowanie PatkiSycąca zupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy
Kuchnia MagdaLeny