pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:36/63)

Pulpety z papryką i pieczarkami 133

sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata(...)Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy

Smak mojego domu
Kotleciki pół-drobiowe 388

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy

Buniabaje w kuchni
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 182

połączeniu z mięsem  zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;) Spróbujcie :) Składniki:       0,5kg piersi z indyka 100g kaszy jaglanej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1 jajko

ChilliJemy
Pulpeciki mięsno - brokułowe 167

Żeby nie znudziły nam się za bardzo mięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:)  Składniki:    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,  brokuł,  jajko,  500ml drobiowego bulionu,  sól, pieprz ziołowy,  1/2 łyżeczki majeranku

Z miłości do słodkości
Pulpety w sosie pomidorowym 120

mielonego mięsa 1 cebula 2 spore ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy(...)niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem

Marder&Marder Manufacture
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 171

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi(...)saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu. Skład pulpetów zależy od regionu, czasem zawierają mortadelę, beszamel, albo siekane salami. Mięso powinno być drobno zmielone, surowe

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 291

udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie(...)ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. Kiedy pulpety się gotują przygotowuję sos. Pieczarki czyszczę, kroję w grubsze plasterki. W rondelku rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym 120

mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :) Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. SKŁADNIKI: Pulpeciki : 400g mięsa mielonego z indyka 100g ryżu (tj. jedna torebka(...)mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek sól i biały pieprz do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 1/2 szklanki gęstej śmietany  Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce. Pulpeciki

Moja Książka Kucharska
PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 101

posiekanego kopru * 2 łyżki mąki * 1 szklanka gęstej śmietany 30% * sól do smaku Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą, całym jajkiem i namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Wyrobić dobrze na gładką masę. Z mięsa formować małe klopsiki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującej

Zrób to smacznie
Pulpeciki w młodej kapuście 597

kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól

https:KKuchniaMniam
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 162

smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula(...)cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto z każdej strony. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną

Obiad gotowy
Pulpety w sosie curry 191

teraz częściej będę je przygotowywać.Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI:500 g- mięso wieprzowo-wołowebułka kajzerka - sztjajko - sztcebula - 1 sztsól i pieprzmąka do obtaczania pulpetówSOS CURRY2 szkl wody5 łyżek sosu currywegetapieprzsól1,5 łyżki mąki2 łyżki koperkuPRZYGOTOWANIE:Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć .Cebulę obrać,  pokroić drobno w kosteczkęMięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól(...)pieprz oraz cebulę.Wyrobić dobrze  masę mięsną.Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować.Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować.Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 374

ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy(...)patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy

WojnaNaSmaki.pl