pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:36/63)

PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 127

posiekanego kopru * 2 łyżki mąki * 1 szklanka gęstej śmietany 30% * sól do smaku Wykonanie: Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, przyprawą, całym jajkiem i namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Wyrobić dobrze na gładką masę. Z mięsa formować małe klopsiki. Każdego pulpeta obtoczyć w mące. W garnku zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Do gotującej

Zrób to smacznie
Pulpeciki w młodej kapuście 652

kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól

https:KKuchniaMniam
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 188

smaczny i dość szybki obiad, proponuję pulpety z indyka w pomidorowym sosie. Delikatne mięso, esencjonalny sos - to danie świetnie pasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula(...)cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć w mące, obsmażyć na złoto z każdej strony. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną

Obiad gotowy
Pulpety w sosie curry 223

teraz częściej będę je przygotowywać.Pulpety w sosie curry  SKŁADNIKI:500 g- mięso wieprzowo-wołowebułka kajzerka - sztjajko - sztcebula - 1 sztsól i pieprzmąka do obtaczania pulpetówSOS CURRY2 szkl wody5 łyżek sosu currywegetapieprzsól1,5 łyżki mąki2 łyżki koperkuPRZYGOTOWANIE:Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć .Cebulę obrać,  pokroić drobno w kosteczkęMięso mielone przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól(...)pieprz oraz cebulę.Wyrobić dobrze  masę mięsną.Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące. Wodę wlać do garnka, zagotować.Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu.Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować.Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać do pulpetów , mieszając doprowadzić

Kuchnia Danusi
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 406

ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy(...)patelnię z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy do zeszklenia i dorzucamy do mięs ze skwarkami. Na tę samą patelnię wylewamy przecier pomidorowy, można też użyć passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, doprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi, mielonym kminem rzymskim, słodką i ostrą mieloną papryką i miodem. Redukujemy

WojnaNaSmaki.pl
Drobiowe pulpety z piekarnika 375

Uwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy.No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi

pieprzny smaczek
Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami 163

Pulpety wołowe dyszone razem z  warzywami, podane z makaronem to przepis  na  pyszny, szybki i sycący obiad. Ja użyłam  makaronu razowego w kształcie muszelek,  który świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego  2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów(...)angielskiego zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Jedną mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony

magiczna kuchnia Kasi
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 188

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę

Szczęśliwa kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 219

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej 208

piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Sos pomidorowy(...)miękkości w osolonej wodzie. Mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej

Bullio
Pulpety w sosie pieczarkowo-porowym z makaronem 252

pora. Bardzo smaczny i treściwy obiad. Polecam! Składniki: 350 g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 cebula 1 niewielki por 150 g pieczarek pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 200 g makaronu 100 ml śmietany kremówki 100 ml gęstego jogurtu naturalnego(...)smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki   *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę i lekko

Blog z Apetytem
10 niezbędnych gadżetów w kuchni do 30 zł bez których nie wyobrażam sobie pracy 114

uniwersalne. Oprócz swojej podstawowej funkcji, kapitalnie sprawdza się jako urządzenie do robienia pulpetów. Gałkownicę wykorzystuję również do formowania kokosanek PRZEKONAJ SIĘ TU (link) . Ogólnie ten gadżet świetnie sprawdza się jako urządzenie do porcjowania różnych mas. Odmierzysz nią porcję ciasta, mięsa mielonego czy masy na placki. Warto się w nią zaopatrzyć

kuron.com.pl
Gołąbki inaczej 436

Taki rodzaj dania nazywamy rożnie: pulpety a la gołąbki , gołąbki meksykańskie. Jak zwał, tak zwał- smak bardzo podobny do oryginalnych gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam. SKŁADNIKI 1 kg g mielonego mięsa z szynki 2 woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka  przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju

W kuchennym oknie Ewy
IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 144

pulpety: 1 kg mielonego z łopatki  3 łyżki bułki tartej 1 jajko  sól pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu   2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy(...)każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Robimy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę, ocet i cukier. Czekamy aż się zagotuje. W tym czasie przygotowujemy słoiki. Wrzucamy do każdego usmażone pulpety, do 3/4 wysokości oraz pieprz, ziele, liść laurowy i  2 papryczki. Zalewamy całość octem i wrzucamy na wierzch cebulkę. Zamykamy. Ja używam słoików zamykanych na klamrę ale mogą

KuchcikoweLove
pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku... 183

Składniki: 3/4 kg mielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny

W Mojej Kuchni Lubię