SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM 208Cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać mięso mielone, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować małe kulki. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron podajemy z pulpetami i sosem. Wpis powstał ze współpracy
Kuchnia w oparach
Pulpeciki w sosie pomidorowym 169sosie pomidorowym Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą bądź kaszę mannę. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć
Smaki Natalii
Pomysł na Lunch Boxa #9 - Pulpety z Kaszą Jaglaną 230przepisu na Lunch Boxa . Tym razem Pulpety z Kaszą. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - POMYSŁ NA LUNCH BOXA #9 - ✔ 300 g Kaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko
Sylwetka Od Kuchni
Szaszłyki greckie 182jednym patyku. :-) 500 g mięsa mielonego 1 cukinia 2 duże cebule 1 kiełbasa parę oliwek czarnych oraz zielonych sól pieprz papryka słodka 2 ząbki czosnku bułka tarta 1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów
Szefowa kuchni
Placuszki indycze z ryżem i pieczarkami 223środku :) Składniki: ( na 12 placuszków) 450 g pieczarek 500 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka ryżu 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 jajko łyżka masła 5 łyżek bułki tartej olej łyżka masła sól pieprz czosnek granulowany imbir mielony papryka słodka mielona Przygotowanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy je na łyżce(...)ostygnięcia. Łączymy mielone mięso z indyka, z pieczarkami i ryżem. Do masy na placki dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, imbirem mielonym i słodką papryką. Następnie dodajemy 5 łyżek bułki tartej i wszystko ze sobą wyrabiamy. Masę odmierzamy łyżką i formujemy z niej pulpety. Następnie spłaszczamy je dłońmi, tworząc
Taste Therapy
Pulpeciki szpinakowe w sosie koperkowym 211przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu
VioletoweKucharzenie
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 340sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki łyżeczka koncentratu pomidorowego olej roślinny do smażenia pęczek pietruszki do dekoracji Kapustę pekińską siekam dość drobno. Obieram cebulę, czosnek i również siekam. Dodaję wszystko do mięsa, wrzucam przyprawy, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety. Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju
W kuchni Karmel-itki
Domowe sajgonki 245Jest to taka moja wiedza pomieszana z tym, co przeczytałam w Internecie. Nie wzorowałam się na żadnym konkretnym przepisie. Składniki na dużych 9 sztuk: ok. 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała marchewka mały Por – biała część 50g makaronu ryżowego 9 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 3 liście kapusty pekińskiej mała cebula(...)pokroić na paseczki (sparzyć). Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, cebulę, pora, startą marchewkę, kapustę pekińską i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ewentualnie papryką w proszku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć odpowiednio (patrz zdjęcie) Smażyć na głębokim
Fabryka pomysłów
Zupa porowa z klopsikami 223pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy
R'n'G Kitchen
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 187gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu
wesoła kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 176opcjonalnie) Sól, pieprz, czosnek granulowany, można też wsypac mieszanke do mielonego, jak kto woli:) Pół kostki bulionowej Cebulę drobno siekamy ( ja użyłam do tego robota), płatki owsiane mielimy ( jeśli używamy płatków blyskawicznych nie trzeba tego robić) Mięso, cebulę, płatki mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem(...)masa nadal nie nadaje sie do formowania można dodac łyżkę bulki tartej. W garnku gotujemy wodę z kostką bulionową, ilość potrzebna do przykrycia pulpetów. Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do bulionu, dusimy pod przykryciem. Po 15 minutach wyciagamy pulpety, jogurt mieszamy z koperkiem i pieprzem, dolewamy
Mamuśka wraca do formy
Pulpety w sosie koperkowym 202mięsa dodajemy pokrojoną przesmażoną (przestudzoną ) cebulę, przyprawy oraz jajka i bułkę tartą Dokładnie wyrabiamy wpierw widelcem, a potem najlepiej mokrymi rękoma Do garnuszka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, sól i kilka ziaren pieprzu ziarnistego Do wrzącej wody wkładamy stopniowo uformowane pulpety, pozwalamy pogotować się im kilka minut ( nie dłużej niż 5 min ) Zestawiamy z ognia ( pulpety można wyjąć(...)energicznie mieszamy, wsypujemy drobno pokrojony koperek- mieszamy do połączenia składników Przygotowany sos przekładamy do garnuszka w którym gotowaliśmy pulpety (garnuszek stawiamy na ogniu ) i mieszamy podczas gotowania, by nie zrobiła się "klucha" Doprawiamy kilkoma kroplami maggi, pieprzem mielonym, ewentualnie solą do smaku Dokładamy odłożone pulpety, jeśli trzeba podgrzewamy, gotowe :) Składniki na sos: pęczek koperku około 2 łyżek
Proste Potrawy
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 252Pyszne i zdrowe danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić
Moja Delicja
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 205przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone
Kuchcik gotuje
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 221międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek, namoczone i odciśnięte kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki
MamaOskarka