pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:47/63)

Pieczone klopsiki w ziołowym sosie pomidorowym z awokado i pieczonymi batatami 93

No to "popłynęłam" po tym daniu, kwintesencja smaków i aromatów, oczy cieszą się kolorami a dusza zapachem, brzuch woła więcej i więcej. Zróbcie, to

Moje Małe Czarowanie
Klopsy w Sosie Pomidorowym 97

łyżeczki) olej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej WYKONANIE: 1. Kajzerkę rozmoczyć w mleku. 2. Do miski włożyć mięso, rozmoczoną bułkę, natkę pietruszki, jajko, doprawić solą i pieprzem. 3. Z mięsa kulać małe pulpety, oprószać bułką zmieszaną z mąką, usmażyć na oleju. 3. W garnku zagotować wodę, dodać bazylię i majeranek, dodać koncentrat pomidorowy. Gotować przez jakiś

Dziś Ja gotuje
Pulpeciki z groszkiem 144

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki(...)przypiekła  - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć

W królestwie smaków Beaty
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 130

cebula 3 ząbki czosnku tarty parmezan- obowiązkowo Bazylię posiekać  i  dodać do mięsa. Następnie dodać  łyżeczkę musztardy, doprawić  pieprzem i solą. Wbić jajko i wyrabiać mięso na gładką, jednolitą masę. Wysmarować ręce oliwą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety

MarciochaKucharzy
Klopsiki w porach 143

Miały być klopsiki , a do tego ziemniaki i surówka z pora..ale tak sobie pomyślałam  że pójdę na łatwiznę hihi i zamiast surówki z pora

Moje domowe kucharzenie
Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 150

Dla odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to

Zielona Kuchnia
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 138

leciałam po kapustę i przygotowywałam dodatkowe liście, ale potem okazywało się, że ich było za dużo. I tak można by w kółko :D A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów.Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości(...)Składniki sosu:3 łyżki masła,5 większych pomidorów,2 marchewki,1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,2 listki laurowe,2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,ostra mielona papryka - do smaku,mąka do obtoczenia pulpetów.Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki z indyczego udźca 110

oleju kokosowym na złoto. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski wrzucić mięso, przestudzoną cebulę, jajko oraz lekko odsączoną bułkę. Wszystko wymieszać ze sobą i dokładnie zagnieść. Masę przyprawić do smaku pieprzem i papryką (wg uznania słodką lub pikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej

MamaOskarka
Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek 419

Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam. Smaczne

Buniabaje w kuchni
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI 148

Piękny Jaś   (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól, pieprz * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 łyżka bułki tartej * sól, pieprz * mąka do obtoczenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać(...)wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.  W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę i kiedy warzywa w zupie będą prawie miękkie dodać pulpeciki

Zrób to smacznie
ZAPIEKANE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 136

Pomidory, pomidory, pomidory... Co by dzisiaj do nich dodać?? Już wiem!! :)) Zapraszam!!! 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) jajko 1 mała cebula sól pieprz papryka suszona kaszka kukurydziana oliwa Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Przestudzoną dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i dwoma łyżkami kaszki kukurydzianej - oczywiście zamiast kaszki można dodać bułkę tartą. Teraz(...)pozostaje nam zająć się smakiem - doprawiamy naszą mięsną masę ulubionymi przyprawami - u mnie sól, pieprz, papryka słodka i ostra. Wszystko ze sobą łączymy i formujemy nasze pulpety. Gotowe układamy w formie albo naczyniu żaroodpornym. Zalewamy pomidorami z puszki - ja swoje połączyłam ze świeżo posiekaną bazylią. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ziemniaczkami

BezglutenowaIzabela
Pulpety w sosie szczawiowym 163

łopatki 2 garście szczawiu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 listki laurowe pół bułki kajzerki namoczonej w mleku sól,pieprz 2 łyżki mąki pszennej Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki(...)pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami

Monia miesza i gotuje
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 180

bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4  porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej(...)śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić, wywar i 1/3 grzybów odstawić.  Pozostałe grzyby, przeznaczone do pulpetów, drobno posiekać, można w blenderze. Klopsy : Do miski  włożyć w szystkie składniki  na klopsy - mięso, posiekane grzyby, jajka, startą cebulę, pietruszkę, tartą bułkę, sól pieprz. Dokładnie wymieszać

Stare Gary
PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. 161

średnie białe cebule proporcje zalewy: szklanka octu 2,5 szklanki wody liść laurowy 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 5 łyżek cukru 1-2 łyżki soli Z mięsa mielonego, bez żadnych dodatkowych składników, toczę malutkie kuleczki. Cebulę kroję w cienkie piórka. Z pozostałych składników gotuję zalewę. Kiedy zacznie bulgotać, wrzucam  cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu(...)ugotowane. Po wystudzeniu przelewam do słoika i zakręcam. Nie zagotowuję. Tak przygotowane pulpeciki można trzymać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie. Można je również spasteryzować.  Uwaga! Kiedy w słoiku pulpety chwilę odstoją i ostygną, na wierzchu wytrąci się smalczyk. To normalny objaw, ponieważ podczas gotowania tłuszcz z kotlecików dostał się do zalewy, a że jest to tłuszcz zwierzęcy, stężeje

W kuchni Karmel-itki
Kotlety z selera z żółtym serem 249

znalazło się tam coś dla wegetarian. I tak – mimo że od zawsze mięsożerna – zostałam wierną fanką kotletów z selera. Do wyboru z potraw nie zawierających w sobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś w panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc to „ze serem(...)woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były „ze selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny.   Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety

Karo in the Kitchen