czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę(...)zalewą i na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi kremowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem , bazylią , oregano i szczyptą cukru. Gorącym polewamy pulpety i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące! Pycha
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 litry wywaru z rosołu (może być bulion ) 10 pieczarek startych na tarce o grubych oczkach 2 serki topione o smaku pieczarkowym 20 dag mielonego
kgwjanczewopieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą zwarta. Uformować pulpety. 3. Pulpety obsmażyć na oleju z każdej strony. 4. W międzyczasie obrane pieczarki pokroić w plasterki, dusić
Kuchnia domowa Anikoperku z natką -3g. 2 łyżki mielonego drobiowego mięsa -60g. 1białko-30g. 1 łyżka bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku-12 g. 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony - 100g. sałatka ulubiona - 100g. sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać(...)białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety i gotujemy je w bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem i sałatką.Smacznego!. Jeśli jest taka potrzeba zaklepać mają ziemniaczaną roztopioną z odrobiną wody :) (1 łyżeczka mąki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKlopsiki, pulpeciki chyba wszyscy je lubimy :) Wersja odmienna od tej tradycyjnej a to za sprawą aromatycznych przypraw takich jak kumin czy oregano.Więc jeżeli lubicie eksperymentować
Andzia PichciDischi volanti po włosku a u nas... muszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście
Miksturownikoboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki, a nie obgotowane pulpety. ugotowany makaron spaghetti (lub każdy inny) klopsiki: na ok. 20 sztuk 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej (namoczona w takiej samej(...)bułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
bistro mamaMięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery nie może mieć konsystencji mięsa na pulpety, czyli byćspoiste i zwięzłe. Powinno być kruche po usmażeniu, zatem nie można go długo wyrabiać. Krok 2 Uformuj z mięsa cztery(...)większy niż średnica bułki, w której będzie hamburger. Krok 3 Posól i popieprz dobrze mięso z obydwu stron. Następnie z jednej strony posmaruj każdy krążek łyżką musztardy, rozprowadzając po całej powierzchni. Krok 4 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Patelnia musi być mocno rozgrzana, żeby mięso w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast zaczęło się smażyć. Wyłóż na patelnię hamburgery stroną posmarowaną
Niedzielny kucharzkaszy gryczanej prażonej extra, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 białe cebule, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, chili świeżo mielona do smaku, sól do smaku 2 żółtka, p ęczek koperku, ponadto: mąka pszenna do obtoczenia, masło. Przygotowanie: Polędwiczki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem sojowym i pastą pomidorową. Odstawiamy(...)rzepakowym, doprawiamy solą do smaku. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso z pomidorami miksujemy lub mielimy. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy kaszę, polędwiczki, cebulę, koperek i pieprz młotkowany. Całość mieszamy. Żółtka dokładnie roztrzepujemy, wlewamy do mięsa z kaszą, doprawiamy solą, chili i całość jeszcze raz mieszamy. Za pomocą dużej łyżki nabieramy masę
Moniki SmakołykiSkładniki sosu: olej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka pomidorów pół łyżeczki cukru sól pieprz duża garść siekanej bazylii 1 kulka mozzarelli Wykonanie: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie pulpety. Pulpety podsmażamy na oleju. Dążymy do uzyskania ładnego, złoto - brązowego koloru. W środku mogą być jeszcze surowe. Podsmażone pulpety odkładamy
Smak mojego domuobrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać na jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować 5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać
Świat SmakuPrzepisy na diecie Ketogenicznej Klopsiki to chyba jedno z najbardziej ulubionych dań do zrobienia. Robi się je bardzo szybko i prosto. Zapraszam wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki
Keto - Meto PrzepisyPyszne, aromatyczne pulpeciki z papryką w sosie pomidorowym. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, bo całość nam zajmie tylko 25 minut. Do tego
magiczna kuchnia Kasipieprz do smaku mąka Makaron: 300 g makaronu penne por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki (30%) ser żółty sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron(...)pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Całość chwilę gotujemy, aż śmietana zgęstnieje. Na patelnię dodajemy makaron ugotowany al dente i pulpety. Całość przysmażamy jeszcze minutę. Potrawę można posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym Artykuł Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneZupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał
Buniabaje w kuchni