pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:37/63)

Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 236

mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 2 małe papryczki chili 1 cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 308

wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry smak chrzanu. Świetnie pasują do deptanych ziemniaków, kasz, a także makaronów. Po takie pulpeciki sięgają chętnie nie tylko dorośli. Przekonasz do nich także swojego młodocianego niejadka. Składniki: Na klopsy: 500 g filetów z ulubionej ryby(...)Filety z ryby osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym. Siekam w drobną kosteczkę (lub mielę maszynką do mięsa). Cebulkę i natkę pietruszki również siekam drobno. Wszystkie składniki łączę ze sobą i wyrabiam na gładką masę. Formułuję kuleczki i gotuję w przygotowanym bulionie przez ok. 10 minut od wypłynięcia. (Pulpety można wcześniej przesmażyć na patelni.) 3. Pulpety, listka laurowego i ziele

Ale Proste
Domowy sznycel z frytkami 187

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone z mozzarellą 265

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 241

łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie bardziej delikatne. Formować pulpeciki wielkości piłeczki do ping

olalacooking
kotlety z wątróbką 173

smażymy  kilka minut i potem kroimy w małą kostkę, żeby połączyć z mielonym mięsem i przyprawami... Potem dzielimy na porcje i formujemy ....tak przygotowane wykładamy na blachę... pieczemy 25-30 min w 200 st.C ... możemy tez usmażyć  na patelni lub ugotować pulpety :)   Smacznego

chleba naszego
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 184

mąką rozrobioną ze śmietaną. Dopraw do smaku. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju.Pulpeciki rzucić do sosu i pogrzać. Podawać z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól(...)sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól

Pasja Smaku
Klopsiki w sosie pomidorowym z ciecierzycą 180

się mylę:) Wolałam dla bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć. Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;) 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ok. 100 g selera 1 papryka czerwona 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 1/2 puszki(...)dodajemy osączoną ciecierzycę, rodzynki oraz miód. Mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy jajko oraz posiekane świeże zioła (u mnie ok 1/2 garści świeżego tymianku). W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Formujemy pulpety. Obsmażamy je ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, a następnie układamy na przygotowanym

Smaki Na Talerzu
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 278

mogą być ciężkostrawne dla maluchów), jak i dorosłych. Lubię też w pulpetach w sosie to, że pasuje do nich wszystko – jeśli w domu skończą się ziemniaki, to zawsze makaron czy kasza będą równie dobrym dodatkiem. Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym: 500 g mielonego mięsa z cielęciny (można też użyć drobiowego) 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki

Poezja smaku
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 160

jestem fanką standardowych pulpetów w sosie pomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje.  Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu

Delusional Trine
Indyjski Obiad - Kolory Flagi Indii 124

łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę) świeżo mielony pieprz szczypta suszonego chilli nadzienie: ser kozi Przygotowanie: Do dużej miski przekładamy mięso i dodajemy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie ze sobą. Formujemy kulki jak na kotlety czy też pulpety. Palcem robimy otwór i wsadzamy ser kozi.  Kotlety smażymy na oliwie. Smacznego

ClauditteMissCooking
Pulpety w sosie borowikowym. 215

borowików, to w daniach, które z nich robimy nie może zabraknąć pysznych pulpetów wieprzowych z sosem borowikowym.  Pulpeciki są bardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki ziaren kolendry (mielonych) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki

Kuchnia Łukasza
Obiad jednogarnkowy z pulpetami 192

takiego obiadu  dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki,  3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego,  pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki  bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren(...)płaska łyżeczka  pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku. Warzywa myjemy dokładnie w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra...  Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę w słupkach, jajko, bułkę tartą i lepimy pulpety. Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu. Do garnka nalewamy zimną  wodę i wrzucamy część pokrojonych warzyw tj. ziemniaki, marchewkę, pieczarki, również wrzucamy

chleba naszego
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 241

pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie  - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Delikatne pulpeciki z indyka z komosą ryżową i pestkami dyni 138

mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne)   1/3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (1 szklanka = 250 ml) 4 łyżeczki zmielonych pestek dyni    1 jajko 1 ugotowana marchewka (mała) 1/3 pora (małego)   2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) sól , pieprz Ponadto: mąka do obtaczania pulpetów(...)Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek drobno posiekać. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem oraz resztą składników. Powstałą masę doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające spory orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące

Di gotuje