kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. PolecamZaczynamy: Składniki:około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku natka pietruszkisól, pieprz, paprykaolej Wykonanie:Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną(...)mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie.Gotowe. Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj.Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam .Smacznego
Smaki Edytybardzo wyczuwalna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki – pulpety: 200 g kaszy jaglanej + 500 ml gorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże(...)trochę sosu chilli. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut. Do kaszy dodaj cebulę oraz siemię, całość wymieszaj i dopraw. Z powstałej masy uformuj pulpety. Aby przygotować sos cukinię obierz ze skórki (jeśli jest miękka możesz ją zostawić). Następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki i daj do garnka. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem
Via Gustowody i mąki, a następnie zagotować. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były za twarde. Dodajemy następnie umytą i posiekaną drobno pietruszkę oraz przyprawy. Mięso wyrabiamy dokładnie rękoma i formujemy małe kuleczki(...)które obtaczamy następnie w mące. Zagotowujemy wodę (nie solimy!). Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy przez 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie. Gotowe wrzucamy bezpośrednio do sosu pomidorowego. Zawsze zostawiam jeszcze przez jakiś czas klopsiki w sosie pomidorowym aby połączyły się z sosem przygotowując w międzyczasie do nich dodatek
W Moim Magicznym Domuniesmaczne. Jeśli mięso jest odpowiednie to pulpeciki będą delikatne i mięciutkie. Gorąco polecam :) Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka 1 cebula 1 jajko garść tartej bułki mąka pszenna do obtoczenia 3 szklanki wywaru warzywnego 4 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól pieprz Mięso przełożyć do miseczki, dodać cebulę(...)sól, pieprz i wszystko dobrze wyrobić. Jeśli mięso jest za twarde i gęste trzeba dodać jeszcze łyżkę wywaru, a jeśli jest za luźne to dosypać trochę bułki tartej. Z mięsa formować niewielkie kulki, każdą obtoczyć w mące i odłożyć na talerz. Do rondelka wlać wywar warzywny. Kiedy zacznie się gotować, delikatnie wrzucić pulpety i gotować 20-25 minut
kuchnia doskimięsem jest rewelacyjne <3 Składniki 10 szt brukselki 250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 l bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta kminek mielony 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy. Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pulpety i gotujemy na małym ogniu 20 min. Mąkę rozrabiamy
R'n'G Kitchenwoda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem i przyprawami. Zagotować bulion. Z mięsa formować pulpety (w trakcie dłonie najlepiej delikatnie oprószać mąką). Pulpety wrzucać do bulionu. Gotować 25-30minut. Po tym czasie
W kuchni u MonikiSkładniki:500 g mielonego mięsa, wołowego, wieprzowego albo mieszanego (najlepiej zmielić samemu albo poprosić sprzedawcę)1 jajko1 cebula drobno posiekane i podsmażonetarta bułka sól, pieprz wiązanka świeżego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Sos:2 - 3 yżki kwaśnej śmietanyduża wiązanka świeżego koperku2 - 3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzPonadto:mąka do obtoczenia pulpetówZmielone mięso dobrze wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą(...)odrobiną bułki tartej, posiekanym czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić solą i pieprzem. W garnku zagotować osoloną wodę. Wody powinno być mało, tylko tyle by zakryć pulpety. Formować pulpety w dłoniach, obtoczyć je w mące (otrzepujemy je z nadmiaru mąki) i gotować we wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć pulpety
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 700 g mięsa z udźca kurczaka 700 ml przecieru pomidorowego (przepis na domowy przecier tutaj ) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jajko 2 łyżki kaszy manny
Qchnia po prostupikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości – 2-3 plasterki boczku najlepiej wędzonego – 5-7 łyżek bułki tartej – 1 jajko rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli(...)olej do smażenia – 1 łyżka sosu worcester – żurawina do podania klopsików PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa np szparagi zielone. Przygotowanie : Przygotuj masę na pulpety, do miski dodaj mięso, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę. Z masy mięsnej uformuj malutkie pulpeciki i połóż
nietylkopasta.plmięsny? Mielone wieprzowe, wołowe, drobiowe, może ryby? Pulpety, kotlety, gołąbki... Bardziej egzotyczne nadzienia do tacos, tortilli, pajów... Bolognese, chili con carne... Dosyć, jestem przed śniadaniem! ;) Potem jednak zacząłem się lekko wahać, bo przypomniałem sobie, że w moim rodzinnym domu maszynki do mielenia używało się niemal co drugi dzień i wpadało do niej zdecydowanie nie tylko mięso. A wychodziły
zadanie-gotowaniePożywna zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka
Bon Appetit MałgorzatyBardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem
Bernika - moj kulinarny pamietnikstaropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt
R'n'G KitchenKotleciki 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kotletów mielonych 1 łyżka papryki mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatkowo 500 ml przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia mięsa PRZYGOTOWANIE(...)dużej misce łącze wszystkie składniki pulpetów. W garnku o grubym dnie wlewam wodę ok 2 szklanki. Gotuję. Z mięsa formuje kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, smażę na rumiano kotleciki ze wszystkich stron. Przekładam do garnka z.ugotowaną wodą. Dodaję przecier pomidorowy. Gotuję na małym ogniu ok 25 min. Podaję z kaszą lub ziemniakami
Gotowanie Patkiwypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów, ale nie jest to typowy przepis oczywiście.😇 Składniki na 2 porcje: -200 g mięsa -110 g kaszy gryczanej -1 jajo -1 cebula -300 g passaty -łyżka oliwy +tłuszcz do wysmarowania naczynia +sałatka z pomidora(...)ogórków -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy. 3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. 4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie) 5. Formujemy pulpety i podsmażamy z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia
Zdrowie i pysznie na talerzu