pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:33/63)

Pulpety wołowe z bananem 134

cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu mielonego cukier  sól, pieprz Przygotowanie Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem. Banany obieramy, kroimy na 1- 1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki. Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cukinię i marchew ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min. Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa z pulpetami 123

nadal jest, więc się rozgrzewam kolejną zupą, tym razem pieczarkowa urozmaicona moimi faworyzowanymi pulpetami. Bazując na pieczarkowej, którą znalazłam  tu , użyłam blendera i zmiksowałam warzywa, by była zupa krem. Zaraz po pomidorówce dodaję ją do moich lubionych.  Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 pietruszki 2 marchewki 1/2 pora 2 kostki rosołowe(...)zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Pokroić pieczarki w plastry i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i cebulę do garnka z miksowanymi warzywami. Gotować ok 20 min. Przygotować pulpety - dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, uformować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Pulpety podać z zupą. Można dodatkowo posypać starym żółtym serem

pink envelope
Środa: Pulpeciki z charakterem w sosie szafranowym 186

Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki

Niedzielny kucharz
Północno afrykańskie pulpeciki z charakterem i ryżem a la pilaf 181

Davida Tanisa. Składniki: Na sos 1 szklanka cebuli drobno pokrojonej Kilku centymetrowy kawałek cynamonu lub łyżeczka mielonego Szczypta szafranu (można pominąć) 3 starte ząbki czosnku 3 szklanki wody 400 g passaty pomidorowej Sól i pieprz Na pulpety 500 g mięsa indyczego Duże jajo Czerstwa bułka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 starte ząbki

Niedzielny kucharz
Pieczone pulpety w meksykańskim stylu 149

Pulpety w sosie pomidorowym, ale w nieco innym wydaniu. Wychodzą aromatyczne i aksamitne, wprost rozpływają się w ustach. Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego -1 cebula -8 łyżek kukurydzy -1/2 czerwonej papryki -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -1 ząbek czosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej

Zielona Kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 137

danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:)  Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka  * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka (lub dwie) śmietany

Klasyka Gotowania
INDYCZE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 188

zdrowe i niskokaloryczne.  Bardzo lubię też gotowane klopsy i wszelakie pulpety w koperkowym lub pomidorowym sosie.  Połączyłam więc miłość do mięsa z indyka z miłością do ...  gotowanych klopsików.  Wynikiem jest . .. pyszna i  prosta obiadowa klasyka :) Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej koperek sól, pieprz odrobina(...)słodkiej papryki Na sos: bulion warzywny ziele angielskie liść laurowy przecier pomidorowy łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz odrobina cukru koperek Wykonanie:Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą,pieprzem,papryką. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się połączyła. Formujemy niezbyt

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie pomidorowym 182

Pulpety kojarzą mi się z dzieciństwem. Dobre do ziemniaków (moja wersja), ryżu czy kaszy. Lubię w sosie pomidorowym jak i koperkowym. Drugą wersję przedstawię Wam później :) Składniki  na ok 22-24 pulpeciki : pół kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 duża cebula natka pietruszki 3 ząbki czosnku jedna bułka sucha i trochę mleka do jej namoczenia sól(...)pomidorów krojonych 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula natka pietruszki przyprawy bulion ok  3 szklanki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na patelni. Dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i namoknięta bułką (musi być bardzo miękka). Wymieszać i doprawić do smaku. Wyrabiać małe kulki, które należy obtoczyć w mące i ugotować we wrzącym

ChilliJemy
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 196

Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy je aż do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię

Taste Therapy
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 345

mięsa mielonego drobiowego 1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe) 1 mała marchewka 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka 3 czubate łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy 1 cebula 2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie 1 jajko Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso mielone(...)przełożyć do miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa formować kulki. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku

Fabryka pomysłów
Klopsiki w sosie kurkowym 154

klopsiki jakiś czas temu...u mnie były kurki,ale można dać również inne grzybki. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka kurki Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką(...)smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać  do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać zieleninę, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 184

pietruszka kawałek selera garść żółtej fasolki koperek 1 łyżka mąki śmietana 18% szczypta cukru Wykonanie: Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz

Walijskie Pichcenie
Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym – danie jednogarnkowe 282

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym Zapraszam na proste, szybkie i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam do 30 minut     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek 1 szklanka(...)Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku *** *** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, następnie

Blog z Apetytem
Zupa meksykańska z pulpetami 231

mnie 2 łyżeczki) pulpety: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 biała bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułeczkę rozdrobnić, zalać mlekiem i gdy rozmoknie dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, kuminem, solą i odstawić. Do mięsa można również dodać ze 2 łyżki posiekanej natki(...)koniec wlać na patelnię ze 2 - 3 chochle płynu z warzyw, wymieszać i wszystko wlać do garnka. Dodać bazylię, cząber i kurkumę. Do gotującej się zupy wkładać uformowane, niewielkie pulpety, płyn powinien powoli cały czas się gotować. Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż

Kuchcik gotuje
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym 278

dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g pieczarek1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę(...)kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni