pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:39/63)

Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 203

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo

Stare Gary
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 144

mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę. Szablok z kapustą kwaśną i pulpetami królewieckimi Składniki: 0,5 kg fasoli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 cały kurczak(...)solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę

Wiem co jem
Pulpety z indyka w sosie jarzynowym 145

obiad na ciepłe dni. Składniki: - 40 dag mięsa mielonego z indyka; - 1 jajko; - 2 łyżki bułki tartej; - sól; - gałka muszkatołowa; - 2 łyżki śmietany 30 %; - 2 łyżki mąki; - 0,5 l bulionu jarzynowego; - młode marchewki; - garść mrożonego groszku Wykonanie: Mięso, jajko, bułkę tartą, sól i gałkę wymieszać. Formować pulpety, wrzucić do wrzącego bulionu, gotować 15 minut. Dodać marchewkę

dom-agi.pl
Makaron spaghetti z pulpetami  125

żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać

Podróż w kulinaria
,,Pulpety z jarzębiną’’ 117

żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać

Podróż w kulinaria
Pulpeciki w sosie pomidorowym 155

zabielenia (ale niekoniecznie) przyprawy według uznania, u mnie sól, pieprz i mielona słodka papryka Mięso przełożyć do miski, wbić jajko i wsypać taką ilość bułki tartej, żeby składniki się skleiły, a mięso było bardziej mokre niż suche. Jeśli damy za dużo bułki tartej to pulpety się rozsypią podczas duszenia. Dlatego dobrze jest dodawać do mięsa bułkę tartą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina 142

słodka papryka kilkanaście kropel sosu sojowego 500 ml bulionu warzywnego  Przygotowanie Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.   Uformować niewielkie kuleczki, które przed smażeniem obtoczyć w mące. Na patelnię (zlałam nadmiar tłuszczu po pulpetach) wlać lampkę wina i po kilku minutach dodać pomidory w puszce

Gaździnka warzy
Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne. 1443

Małe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta

Kuchnia z widokiem na ogród
Greckie pulpeciki z fetą wg Aleex 177

przyprawy i zmiksować na gładką masę. 2. Wymieszać z resztą mięsa mielonego. 3. Fetę pokroić w kostkę. 4. Porcje mięsa rozpłaszczyć na dłoni. Położyć kawałek fety. 5. Formować okrągłe pulpeciki, oprószyć je bułką tartą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. 6. Pulpety przełożyć do foremki razem z olejem, można dołożyć ugotowane ziemniaki. 7. Wstawić

W mojej kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym 83

takiego tradycyjnego przepisu na zwykłe klopsiki, więc jest. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego drobiowego 1 jajo czerstwa bułka sól pieprz 3 łyżki mleka (ja użyłam ryżowego Alpro ) koperek mąka  śmietana 18 % Sposób przygotowania: Bułkę moczymy w mleku i rozgniatamy.  Dodajemy jajko, mięso i doprawiamy do smaku. Masę wyrabiamy (najlepiej posłuży nam do tego własna ręka(...)wodzie z dodatkiem posiekanego koperku i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem ok.godziny. Następnie wyjmujemy pulpety i ze śmietany zaciągniętej mąką robimy sos. Podajemy ze świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Ps. przepis bierze udział w akcji Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 192

palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony

Ostra na Słodko
Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym 146

pistacjami i wiśniami  w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki

Mania Gotowania
Pulpety w sosie pomidorowym 145

Przepis na delikatne i soczyste w smaku pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym. Idealne na domowy obiad. Doskonale pasują do gotowanych ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również podać z ulubioną surówką. Smakują najmłodszym członkom rodziny. Są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebulka ze szczypiorkiem 1 jajko 2 łyżki bułki

Krokusowy Dom
Hamburger wołowy 148

chilli) 4 łyżki musztardy delikatesowej Przygotowanie: Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ser pokroić w 4 grubsze plastry (5 cm x 5 cm) Mięso podzielić na 8 części. Pomiędzy 2 części mięsa włożyć plaster sera (krok 4.) i uformować 4 duże pulpety. Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu

KuchniaWeDwoje.pl