pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:35/63)

Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska 258

Kolejny fantastyczny przepis Madzi na pyszną zupę. Zupa meksykańska ze względu na składniki jaki zawiera jest bardzo pożywna, a zawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 189

mięsem nie przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone

Ladylaura.
Pulpety chlebowe z gulaszem 189

gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa wieprzowego 1 cebula 1 puszka mieszanki kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy(...)masę. Pulpety można przyrządzić w dwóch wersjach gotowanej oraz smażonej.  Podajemy z gulaszem w sosie pomidorowym. Wersja I pulpety gotowane: Do garnka wlewamy wodę solimy. Robimy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące, kładziemy do wrzącej wody, gotujemy 15 - 20 minut. Wyciągamy łyżka cedzakową. Wersja II pulpety smażone. Rozgrzewamy olej na patelni, kładziemy pulpety panierowne

kgwjanczewo
Pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i sosem pomidorowym 154

natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki  1 jajko sól świeżo mielony pieprz mielona papryka słodka 1 łyżka masła Kaszę wsypać na gorącą patelnię,chwilę(...)czosnku. Do kaszy i mięsa zetrzeć marchewkę na tarce na drobnych oczkach,wbić jajko,przyprawić do smaku solą,pieprzem i papryką. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię

Kolorowa kuchnia Elki
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 217

dyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół prowansalskich -400 g dyni (po obraniu) -400 g kurek -1 cebula -1 ząbek czosnku(...)Wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, zioła prowansalskie, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli

Zielona Kuchnia
Pulpety z papryką i pieczarkami 160

sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata(...)Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki przejdą nawzajem swoimi smakami. Wykonanie pulpetów: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce.  Do bułki tartej wlewamy tyle wody, aby powstała konsystencja gęstej papki. Mięso dość mocno solimy

Smak mojego domu
Kotleciki pół-drobiowe 408

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała. Od razu wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy

Buniabaje w kuchni
Pulpety z indyka i kaszy jaglanej w sosie śmietanowo-koperkowym 219

połączeniu z mięsem  zmielonym z piersi z indyka stanowi jeden ze składników delikatnych pulpetów w sosie śmietanowo-koperkowym. Uwaga! Dzieci chętnie się skuszą ;) Spróbujcie :) Składniki:       0,5kg piersi z indyka 100g kaszy jaglanej 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 2 ząbki czosnku cebula 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej 1 jajko

ChilliJemy
Pulpeciki mięsno - brokułowe 185

Żeby nie znudziły nam się za bardzo mięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:)  Składniki:    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego,  brokuł,  jajko,  500ml drobiowego bulionu,  sól, pieprz ziołowy,  1/2 łyżeczki majeranku

Z miłości do słodkości
Pulpety w sosie pomidorowym 146

mielonego mięsa 1 cebula 2 spore ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy(...)niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się z garnka listka i ziela i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów (razem

Marder&Marder Manufacture
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 210

Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi(...)saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie, to wynalazek amerykański. Z drugiej jednak strony występują też w tak klasycznych makaronowych daniach jak lasagnia. Małe kuleczkami – polpettini – z pecorino i ricottą są podstawą pomidorowego sosu. Skład pulpetów zależy od regionu, czasem zawierają mortadelę, beszamel, albo siekane salami. Mięso powinno być drobno zmielone, surowe

Niedzielny kucharz
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. 317

udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona Na sos - pieczarki 40 dkg - serek topiony pieczarkowy 100g ( duży) - sos sojowy - łyżka mąki - olej Dodatkowo - wywar mięsny domowy ( lub kostka rosołowa ) Wykonanie Do mięsa dodaję jajko,namoczoną i odciśniętą bułeczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam najpierw łyżką potem bardzo dokładnie(...)ręką. Zmoczonymi dłońmi nabieram porcję i formuję kuleczki. W szerokim garnku gotuję ok. 2-3 litry wywaru ( lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej) i powolutku na gotująca wodę wrzucam pulpety, zmniejszam ogień i gotuje około 30 minut. Kiedy pulpety się gotują przygotowuję sos. Pieczarki czyszczę, kroję w grubsze plasterki. W rondelku rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam pieczarki

Kuchnia z widokiem na ogród
PULPECIKI Z INDYKA - przepis w sosie koperkowym 157

mega delikatne pulpety. Tak samo fantastyczne pulpety zrobicie z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Zobaczcie jakie to proste! I pyszne :) Jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie koperkowym - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. SKŁADNIKI: Pulpeciki : 400g mięsa mielonego z indyka 100g ryżu (tj. jedna torebka(...)mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek sól i biały pieprz do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 1/2 szklanki gęstej śmietany  Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na pulpety, wyrobić masę i formować z niej niewielkie kuleczki, układać na desce. Pulpeciki

Moja Książka Kucharska