pulpety z mięsa mielonego - 944 przepisów (strona:34/63)

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 160

Bardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego(...)bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy

VioletoweKucharzenie
Delikatne pulpeciki z indyka z warzywami i koperkiem 125

zależności od wielkości) Pulpeciki:   250g mięsa mielonego z fileta indyka (może być dowolne) 1/2 suchej bułka namoczonej w mleku /wodzie   1 jajko 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1/4 pora (małego) 1/3 pęczka świeżego koperku   1 ząbek czosnku majeranek sól, pieprz Ponadto: mąka do obtaczania pulpetów Marchewkę z pietruszką zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach, pora pokroić w niewielką kostkę, a czosnek z koperkiem drobno posiekać. Mięso dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka/wody, jajkiem oraz resztą składników. Masę mięsną doprawić do smaku i uformować z niej kuleczki - u mnie wielkością przypominające orzech włoski. Każdą kulkę obtoczyć w mące.  Pulpeciki ostrożnie włożyć do wrzątku (*) i gotować maksymalnie do 10 minut. (*) Często do wrzątku

Di gotuje
Kotlety drobiowe z marchewką 182

Kotlety przygotowane z mięsa drobiowego z indyka oraz marchewki, to pyszny sposób na odczarowanie nudnych mielonych 😜 Są delikatne, soczyste oraz tak pełne smaku, że z

Kraina Miodem Płynąca
Pagliaccetti z pulpecikami w sosie madziarów 178

MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Bulion mieszamy z sosem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i wrzucamy uprzednio przygotowane pulpety. Gotujemy do miękkości mięsa. Mąkę ziemniaczaną mieszamy

R'n'G Kitchen
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym 136

sól, pieprz czerwony Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł,  bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut

wesoła kuchnia
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym 182

Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu  250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju(...)pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku  Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i  gotujemy  przez 20 minut

Qchnia po prostu
Pieczone pulpety po bałkańsku (z serem feta) + przypomnienie o konkursie! 240

potrawie użyłam czubrycy zielonej, bałkańskiej przyprawy o intensywnym, ale nie męczącym ziołowym aromacie. Nadała pulpetom wyjątkowego smaku. Inspirację znalazłam tutaj: KLIK , choć właściwie prawie wszystko zmieniłam. :-) Przypominam również o trwającym konkursie! Szczegóły tutaj: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html   500g mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta czubryca zielona z Przyprawy Świata Gdynia 1/3 kostki sera feta 1. Mięso mielone

Szefowa kuchni
Pomysł na...Serowy garnek (Winiary) - opinia 371

mięsa mielonego 150 ml śmietany 18% opakowanie makaronu penne 1 mały por kilka większych pieczarek śmietankowy serek topiony opakowanie "Pomysłu na...Serowy garnek" sól, pieprz Wykonanie: Mięso mielone przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Każdy z nich podsmażyć na oleju w garnku, do ładnego zrumienienia. Do pulpetów dodać pokrojone w półplasterki

Pasja Smaku
PULPETY Z INDYKA GOTOWANE W MARCHEWCE I KOPERKU 117

było smacznie i zdrowo. Tym razem polecam gotowane pulpety w marchewce i koperku. Klopsiki są pyszne, soczyste, aromatyczne. A wywar, który powstaje podczas gotowania mięsa wystarczy zaciągnąć mąką i mamy pyszny sosik do ziemniaczków :) Składniki na 5 niedużych pulpecików: * 150 g mięsa mielonego z indyka * odrobina soli do smaku * odrobina przyprawy do kurczaka * 1 nieduża marchewka(...)miski włożyć mięso, wsypać sól, przyprawę do kurczaka, wymieszać mięso. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Do garnka wlać wodę (tyle, by mięso było całe zanurzone), dodać sól do wody, marchewkę i koperek, wodę zagotować.  W między czasie z mięsa uformować małe pulpeciki. Gdy woda zacznie się gotować włożyć do niej pulpety. Gotować

Zrób to smacznie
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 528

prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowedanie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą(...)warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego

Walijskie Pichcenie
pulpety z kury rosołowej w sosie koperkowym... 211

sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół 6 szklanek, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, śmietana 12% 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku z ugotowanej połowy kury rosołowej brać mięso włożyć do rozdrabniacza mięso, połowę włoszczyzny, całe jajko i zmiksować(...)posiekany pęczek koperku i dać go do wywaru doprawić cukrem, sokiem z cytryny, przyprawą w płynie, papryką ostrą śmietanę wymieszać z mąką i ciut wodą i mieszając zagęścić sos - pulpety włożyć do sosu podawać z ziemniakami, ryżem kaszą...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 233

gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym 179

mięsne kuleczki. Tym razem dodałam pieczarki a mięsko wzbogaciłam aromatem majeranku. składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2,5 szklanki wody 300 g pieczarek 4 łyżki śmietany 12 % 3 łyżki mąki pszennej Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i kaszę mannę, sól i pieprz(...)mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki. Przykryć i dusić całość aż pieczarki będą miękkie. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z pulpetów. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdy pieczarki będą miękkie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagęścić sos. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Chwile

Monia miesza i gotuje
Pulpety pieczone w sosie pomidorowym 195

dodatku cukinii i marchewki do mięsa będzie równie pyszne:) SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego z kurczaka 0,5 małej cukinii (starta) 1 marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki Sos: Puszka pomidorów 1 cebula 1 łyżeczka(...)czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów Składniki do mięsa dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół h. Cebulę szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy

Mamuśka wraca do formy
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 177

pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mięso mielimy na drobno. (Ja zrobiłam to przy pomocy blendera(...)mące.W garnku zagotowujemy lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i  listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.Składniki sosu:mały pęczek szczypiorku,3 duże ząbki czosnku,puszka pomidorów, 3-4 łyżki oliwy,sól do smaku.Szczypiorek pokroić drobno

Codzienna kuchnia niecodzienna