woda – 2 łyżki * banan – 2 szt * orzechy laskowe – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Płatki owsiane miksujemy na mąkę, mieszamy z mąką pszenną. Jaja ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy. Wsypujemy mąki wraz z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników. Dzielimy na 2 części
Ostra na Słodkomajonezu 60 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia esencja waniliowa marmolada rękaw cukierniczy i tylka cukierniczka 1. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, następnie dodajemy majonez i znów ucieramy. 2. Na koniec dodajemy mąkę i esencję waniliową. Miksujemy i możemy ciasteczka formować dłońmi lub przełożyć masę do rękawa cukierniczego z tylką
Gotowanie...to proste !upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części. Na masę orzechową zagrzać mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Masę maślaną wymieszać z orzechami. Połowę biszkoptu włożyć do blachy, nasączyć herbatą i posmarować masą orzechową, przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę
Kulinarne Fantazje Mariolistudzimy, wyrównujemy górę i kroimy na 4 spody-nie ma z tym problemu bo biszkopt jest wysoki. KREM Do miski dajemy 250g masła w temp pokojowej, ucieramy je na puch, stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec do kremu dodajemy 5 łyżek kawy cappuccino. Miksujemy do połączenia. SKŁADANIE TORTU Pierwszy spód biszkoptowy ponczujemy kawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugotuję z cukrem. Do wrzącego mleka wlewam rozrobione budynie, mieszam energicznie tak, by nie powstały grudki, gotuję jeszcze 2 minuty. Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksuję, aż masa jest kremowa. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe (niewielką ilość zostawiam do udekorowania ciasta) i dokładnie mieszam z kremem. Blaszkę wykładam papierem
babka w formiewsypać budyń cukier (według przepisu na opakowaniu) i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, rozmieszany proszek budyniowy wlać na gotujące mleko i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch cały czas miksując dodawać po łyżce budyń gdy krem będzie gotowy dodać puree z dyni oraz barwnik jeszcze chwile miksować. Z kremu odłożyć około 1/4 masy do dekoracji
RAROSSAresztą mleka i mąką – wlewamy do gotującego się mleka i nie przerywając gotowania mieszamy do momentu zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią, odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i łyżka po łyżce dodajemy zimny krem budyniowy. CAŁOŚĆ: Rurki zamaczamy w roztopionej białej czekoladzie , zanurzamy w krokancie orzechowy i napełniamy kremem budyniowym. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na Słodkogorzkiej czekoldy 2 łyżki śmietanki 30% 100 g orzeszków ziemnych Wykonanie: Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz kajmak i miksujemy. Następnie do masy dodajemy zmielone na miałko orzeszki ziemne oraz drobno pokruszone krakersy, herbatniki i biszkopty. Mieszamy. Na waflu rozmarowujemy 1/3 masy
Kuchnia MagdaLenystudzimy. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia) Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić od rąk ( w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo
Fascynacje Aniżadnego dania nie robić od podstaw, ale z gotowych składników. Tym razem wyszedł nam tylko pkt 1. Miniony tydzień zaczynaliśmy z duszą na ramieniu, ponieważ w lodówce mieliśmy niezłe puchy, a to dlatego, że nie zrobiliśmy tradycyjnych zakupów w sobotę, gdyż niespodziewanie musiałem wyjechać z Warszawy. Jak się okazało w niedzielę, w internecie to możemy zamówić karmę
Niedzielny kucharzmlecznej czekolady ok 250 g kakaowych herbatników kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki gorzkie kakao do posypania Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem, ostudzić. Masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać na zmianę po trochę ostudzonego mleka i mleko w proszku. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie połowę masy, herbatniki
Smakołyki AsiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO CZEKOLADOWE: Piekarnik nagrzewamy do 170C. Rozpuszczamy w garnku masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy, studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wszystko razem dokładnie miksujemy na niskich obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie
Ostra na Słodkonasączyć 1/3 ponczu posmarować pozostałą częścią kremu i przykryć ostatnim blatem i nasączyć 1/3 ponczu . Tort wstawić do lodówki na około godzinę. Dekoracja Masło utrzeć na puch partiami dodawać krem cały czas ucierać do uzyskania puszystej masy. Gotowy krem można wstawić na około godzinę do lodówki wtedy będzie lepiej się nakładał na tort. Połową powstałego
RAROSSAłyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Dodatkowo: 1 duże jabłko 1 gruszka 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy po jednym jajku a następnie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia
Fascynacje Anigotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej. Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż
Smakołyki Asi