puch - 3415 przepisów (strona:37/228)

Makowiec zawijany 100

letniego mleka. Całość mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować (ok 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Formujemy

Fascynacje Ani
Ciasto migdałowe z kremem budyniowym i ciasteczkami amaretti 132

proszek budyniowy. Pozostałe mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, mieszając, aż do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy oraz mielone ciasteczka amaretti. Blaty migdałowe nasączamy przygotowanym naparem z herbaty i likieru migdałowego. Na jednym z nich rozprowadzamy całą masę

Smaki Na Talerzu
STEFANKA ( bez pieczenia ) 108

skondensowane 400 g kakao 2 łyżki    Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności. Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone. Serek mascarpone miksujemy na puch. Potem, ciągle miksując powoli dolewamy mleko. Na spód blaszki rozkładamy warstwę herbatników, potem nakładamy warstwę krem. I tak naprzemiennie do wyczerpania kremu. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki, które

Smaczne moje
Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 64

zmielonych orzechów włoskich ( opcjonalnie ). Wykonanie: Rabarbar i jabłko kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Po pół godzinie odciskamy z soku. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku - po każdym miksujemy przynajmniej pół minuty, Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem i olejem ( wszystkie produkty w temperaturze

Kronika Piekarnika
Babka piaskowa z jabłkami i wkładką serową 66

szybko opuściła. Nie wiem, czy aromat metalicznych orzechów laskowych, to standardowy posmak masy z orzeszkiem na okładce. Jeśli tak - strzeżcie się i omijajcie. Jaja zostały wcześniej z cukrem w puch przemienione, wiec działałam szybko. Jabłek kilka na stole, sera pojemnik w lodówce ( również miał trafić do wspomnianego tortu ), siateczka promocyjnych cytryn - sztuk pięć, olej niedawno zakupiony - sztuk jedna

Kronika Piekarnika
Biszkopt z cukinią i syropem klonowym 51

puściła sok. Przed włożeniem do ciasta dokładnie odciskamy. Mąkę mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka w większej misce ubijamy z cukrem na puch, około 5 minut, do momentu uzyskania białej, puszystej masy. Dolewamy olej, miksujemy. Wlewamy powoli mleko, wymieszane wcześniej w szklance z syropem klonowym, miksujemy. Następny krok to przesianie

Kronika Piekarnika
Kakaowe ciasto ucierane z jabłkami, budyniem czekoladowym i kruszonką 84

czasu mieszając. Jabłka kroimy w niewielką kostkę,  oprószamy cynamonem, mieszamy z łyżką cukru. Składniki kruszonki łączymy w miseczce - palcami lub widelcem. Jajka ubijamy z cukrami na jasny puch, co zajmuje około 5 - 10 minut. Następnie przesiewamy do nich mąkę,  wcześniej wymieszaną z kakao i proszkiem,  wlewamy jogurt, delikatnie mieszamy mikserem. Wlewamy rozpuszczone, ostudzone masło

Kronika Piekarnika
Kruche tureckie ciasteczka Şekerpare w cytrynowym syropie 58

zagotowujemy. Wlewamy sok z cytryny i czekamy, aż ponownie się zagotuje. Wyłączamy kuchenkę i odstawia syrop na bok. CIASTO Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Dodajemy połowę porcji obu mąk, startą skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko mikserem, po czym dodajemy drugą połowę mąki pszennej i semoliny. Ponownie miksujemy, krótko

Tajemnice Smaku
Ciasto drożdżowe z olejem 105

dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 podgrzanego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie rosnąć (ok 20minut). Jajko oraz żółtka ucieramy na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty zaczyn, mleko. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec stopniowo dodajemy olej i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie

Fascynacje Ani
Mleczne bułeczki śniadaniowe 83

Domowe, mleczne bułeczki śniadaniowe, są lekkie i delikatne jak puch. Zdecydowanie najlepsze zaraz po upieczeniu. Smakują wyśmienicie zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami. Ich tajemnica tkwi w dokładnym wyrobieniu ciasta. Z podanych składników uzyskamy 16 mięciutkich bułeczek. Składniki:  500 g mąki pszennej luksusowej lub tortowej 20 g świeżych drożdży 375 ml mleka (125 do zaczynu

Świat Ciasta
Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers 103

language: en-US } p.ctl { font-family: "DejaVu Sans"; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } Krem ajerkoniakowy 300 ml gęstego likieru Advocat 350 g masła Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta.    Dodatkowo: 100 g kulek w czekoladzie Maltesers WYKONANIE: blat bezowy   krem ajerkoniakowy   kulki czekoladowe

Domowe ciasta
Czekoladowe ciasto z kremem waniliowym i orzechami w karmelu 121

masła Budynie rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, na gotujące wlewamy rozrobiony budyń i mieszając zagotowujemy. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Pijana śliwka 1071

piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (lub do suchego patyczka). Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy krem czekoladowo-orzechowy oraz schłodzone mascarpone. Ucieramy tylko do połączenia. Dodajemy rumowe śliwki, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów kakaowych nasączamy połową mieszanki kawowej. Rozprowadzamy na nim cienką warstwę

Smaki Na Talerzu
Metrowiec 1846

proszki budyniowe, mąkę, cukier zwykły i waniliowy i przelałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń wystygł zmiksowałam na puch miękkie masło i powoli, ciągle miksując, dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Na koniec dodałam sok z cytryny. Krem miksowałam do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji

Waniliowe Improwizacje
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 105

zazwyczaj podaje się z makaronem, my proponujemy coś zupełnie innego: ryż z kalafiora. Po pierwsze jest zdrowszy niż kluski, a poza tym doskonale współgra z sosem. Jest delikatny jak puch i ma bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Ryż z kalafiora można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku . Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki

Niedzielny kucharz