puch - 3415 przepisów (strona:47/228)

CZEKOLADOWE CIASTO MAJONEZOWE Z GRUSZKAMI 160

wanilia ( ziarna lub cukier z wanilią ) * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * gruszki – 4-5 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy łyżka po łyżce Majonez Kielecki. Wsypujemy przesiane suche składniki – wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Przelewamy do tortownicy, układamy wydrążone gruszki, pieczemy ok. 40-45 minut

Ostra na Słodko
Sernik jak puszek 147

Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, ale tylko spód. Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg). Żurawinę  namoczyłam w gorącej wodzie. Śmietankę ubiłam na puch.  Najpierw na małych obrotach, potem na wyższych. W osobnej misce ubiłam na sztywno pianę z białek. Do ubitej masy dodałam ubitą śmietanę i wymieszałam. Dodałam odciśniętą żurawinę i ekstrakt

Kuchnia u Krysi
Wtorek: Sałatka z arbuza z chmurkami z koziego sera 129

jest sycąca. Czas przygotowania : 10 minut Liczba porcji : 2 Soczysty arbuz, słodki melon, kwaskowe pomidorki, do tego kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki. Sałatka jest super

Niedzielny kucharz
Ciasteczka z mleczną czekoladą 152

cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej   Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko miksujemy

Gotujemy i jemy
Ciasteczka z mleczną czekoladą 148

cukier waniliowy szczypta soli 150 g czekolady dość drobno posiekanej: 100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady białej   Miękkie masło ucieramy mikserem lub pałką na puch, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko miksujemy

Korniszonki
ciasto Michałek 195

wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.  Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wsypuję cukierki Michałki starte na tarce o grubych oczkach i całość dokładnie mieszam.    Pierwszy

babka w formie
Czekoladowo- wiśniowa krówka 789

ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem   miksując   wbijać stopniowo po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po łyżce do masy miksując mikserem

Wanilia i Kardamon
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 266

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ze śliwkami: Śliwki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, wyjmując pestki. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (u mnie Ambition Ginger 24 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy

Poezja smaku
„Ósme życie” i czekoladowa poezja 98

odstawiam do przestygnięcia. 2-3 łyżki rozpuszczonej i ciepłej jeszcze czekolady wykorzystuję do posmarowania wafla, żeby później nie odklejał się od masy czekoladowej. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję 2 łyżki cukru pudru i dalej ucieram. Następie dodaję przestygniętą czekoladę i dobrze mieszam, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do tortownicy wyłożonej waflem

Słodki sentyment
Grzybki wg Siostry Anastazji 208

mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mielone orzechy oraz przestudzony budyń. Kapelusze grzybków wypełniamy masą budyniową, przykrywamy krążkiem z dziurką, do której wkładamy „nóżkę” grzybka. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 210

odrobinie gorącej wody i studzimy. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku

Korniszonki
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 174

odrobinie gorącej wody i studzimy. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku

Gotujemy i jemy