mlekiem i odstawiamy na 20 min. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz
Kuchnia MagdaLenymlekiem i odstawiamy na 20 min. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Masło ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami spęczniałą kaszę mannę, nie przerywając miksowania. Kolejno dodajemy pianę z białek oraz posiekany koperek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy mąkę oraz
Kuchnia MagdaLenymasła roślinnego 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śnieżka w proszku 2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując. Składniki na nasączenie: 3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka
Domowe ciastaWspaniałe, delikatne jak puch bułeczki jogurtowe. Najlepsze od razu po upieczeniu, jednak na drugi dzień również bardzo mięciutkie i delikatne. Bułeczki zarówno do słodkich dżemów lub konfitury, a także do wędlin i warzyw, uniwersalne :) Za przepis dziękuję Halusi ! Składniki: 450 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 15 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych
Kocham..lubię..gotuję..masła 1/3 szklanki cukru 180 g chałwy 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sezam do obtoczenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie
Kocham..lubię..gotuję..piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty
Kocham..lubię..gotuję..zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Krem patissiere: żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Do utartych żółtek dodać sok i skórkę wyciśniętą z pomarańczy lub cytryny oraz obie mąki, wymieszać na gładką masę bez grudek. W garnuszku zagotować mleko. Stale mieszając utarte żółtka
Kocham..lubię..gotuję..czasie formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0 C i piec około 25-30 min do zarumienienia. Przygotować polewę: masło utrzeć z serkiem na puch, dodać cukier puder i zmiksować aby nie było grudek. Dodać odrobinkę mleka i wymieszać, mleka tyle aby polewa miała konsystencję gęstego lukru. Bułeczki po upieczeniu przełożyć na kratkę do studzenia i polać
Kocham..lubię..gotuję..cytryny ▪ 3 duże banany ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ ok.250 g np. świeżych truskawek Przygotowanie: 1. Banany obieramy i rozgniatamy do konsystencji papki. Białka ubijamy na puch. 2. Do melaksera wrzucamy twaróg, banany i żółtka. Dolewamy sok z cytryny i dosładzamy wedle uznania. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite białka porcjami i mieszamy już tylko
zdrowo i aktywnieminut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować krem waniliowy. Ugotować gęsty budyń waniliowy i dobrze wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i połączyć z budyniem. Następnie przygotować galaretkę z mniejszej ilości wodny niż jest napisane na opakowaniu i pozwolić jej zacząć tężeć. Na spód zimnych babeczek nakładać
Gotujemy i jemyekstraktu z wanilii 1 szklankę śmietanki kremówki 50 ml spirytusu W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas miksując. Następnie partiami dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i solą. Dolać mleko i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać wszystkie
Gotujemy i jemydodać żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy pekan, włoskie lub laskowe, migdały, wiórki kokosowe lub co nam tylko przyjdzie do głowy. Miękkie masło trzeba utrzeć mikserem lub pałką na puch, dodać cukier i dalej ubijać Gdy składniki się połączą dodajemy jajko i dalej ubijamy. Do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym
Gotujemy i jemyBiszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę maślaną z żółtkiem. Na końcu dodajemy chłodną, rozpuszczoną czekoladę i dokładnie łączymy składniki.Masę można ucierać mikserem
Gotujemy i jemyłyżki maku kruszonka: 1 łyżką wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego Ciasto kruche: Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem
wesoła kuchniałyżeczki * sól – 1 szczypta * masło min.82% – 80 g * mleko – 100 ml * kakao – 2 łyżki + borówki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy Mix C Mix Pâtisserie Schär , szczyptę soli i proszek do pieczenia, krótko ucieramy. Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę
Ostra na Słodko