puch - 3415 przepisów (strona:48/228)

ciasto Michałek 169

wrzeć dodaję budynie rozmieszane z resztą mleka. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 2 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie.  Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimny budyń. Ucieram na gładki krem, na koniec wsypuję cukierki Michałki starte na tarce o grubych oczkach i całość dokładnie mieszam.    Pierwszy

babka w formie
Czekoladowo- wiśniowa krówka 754

ewentualnie wódki 1 puszka kajmaku 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżka startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: Miękkie masło lub margarynę, ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem   miksując   wbijać stopniowo po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać po łyżce do masy miksując mikserem

Wanilia i Kardamon
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 219

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ze śliwkami: Śliwki dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na połówki, wyjmując pestki. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę (u mnie Ambition Ginger 24 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy

Poezja smaku
„Ósme życie” i czekoladowa poezja 66

odstawiam do przestygnięcia. 2-3 łyżki rozpuszczonej i ciepłej jeszcze czekolady wykorzystuję do posmarowania wafla, żeby później nie odklejał się od masy czekoladowej. Miękkie masło ucieram na puch, dodaję 2 łyżki cukru pudru i dalej ucieram. Następie dodaję przestygniętą czekoladę i dobrze mieszam, aż składniki się połączą. Gdy masa będzie gładka, przekładam ją do tortownicy wyłożonej waflem

Słodki sentyment
Grzybki wg Siostry Anastazji 171

mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mielone orzechy oraz przestudzony budyń. Kapelusze grzybków wypełniamy masą budyniową, przykrywamy krążkiem z dziurką, do której wkładamy „nóżkę” grzybka. Składniki na polewę umieszczamy w rondelku

Smaki Na Talerzu
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 184

odrobinie gorącej wody i studzimy. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku

Korniszonki
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 136

odrobinie gorącej wody i studzimy. Czekoladę również rozpuszczamy, ale w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. I oczywiście studzimy. Miękkie masło ucieramy pałką (najlepiej w makutrze) lub mikserem na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Do masy dodajemy kolejno żółtka i ucieramy aż wszystko się połączy, a na koniec wszystko mieszamy z wystudzoną, płynną czekoladą. Dla podbicia smaku

Gotujemy i jemy
Keks przekładany 74

rodzynek po 50 g : suszonych fig, skórki pomarańczowej, śliwki lub owoce kandyzowane sernik błyskawiczny 600 ml zimnego mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki ( te które tego wymagają)wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać

gotuj ze mną
Ciasto mocno czekoladowe z masą z ajerkoniakiem 110

Ciasto bardzo dobre, wilgotne. Bardzo długo świeże. Przygotowanie ciasta ciemnego – jajka z cukrem brązowym i waniliowym ubić na puch. Do garnka dodać margarynę i pokruszoną czekoladę, rozpuścić na małym ogniu. Lekko przestudzić i cały czas ubijając masę jajeczną wlewać rozpuszczoną czekoladę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko i dodawać po łyżce

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowy kokosowy pigwowiec z grysikiem 109

cały czas mieszam rózgą. Jak kaszka zgęstnieje przykrywam jej wierzch folią żeby nie wytworzył się kożuch.  Zostawiam do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieram z pudrem na puch. Masło mieszam z kaszką. Na zimny biszkopt wykładam pigwę i wstawiam do lodówki na 30 minut. Na pigwę wykładam krem. Wiórki kokosowe przekładam na gorąca patelnię suchą i chwilę

wesoła kuchnia
Ciasto „Bajka” 163

oraz 1/2 szkl. mleka. Miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń oraz masę kajmakową. Na jeden biszkopt wykładamy połowę tężejącej masy jabłkowej (nie może ona być zbyt mokra, bo zbytnio rozmiękczy biszkopt), wyrównujemy. Wykładamy połowę masy budyniowej

Smaki Na Talerzu
D – jak drożdżowe ciasto 93

cukier waniliowy szczypta soli owoce: jabłka ,gruszki, brzoskwinie pokrojone na ćwiartki, plasterki Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić na puch z cukrami i szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, ogrzać do temp pokojowej( potrzymać ją przed pieczeniem na blacie kuchennym) Dodać jajka, rozczyn oraz masło, zarobić ciasto mieszając ręcznie

gotuj ze mną
BEZGLUTENOWE RAFAELLO 127

proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * masło min. 82% – 100 g * mleko – 200 ml * płatki kokosa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy przesiany * Mix C Mix Pâtisserie Schär z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy mleko, wszystko razem krótko, ale dokładnie miksujemy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Ostra na Słodko
Pani Walewska 120

mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe miksujemy z żółtkami i obiema mąkami. Wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy do niego po łyżce budyniu. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone placki

Cynamonowe szczęście
CIASTO WANILIOWO-KAKAOWE Z PATELNI – bez pieczenia! 134

wanilia * mąka pszenna – 300 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * kakao – 25 g * woda – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jaja ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jogurt, wlewamy olej, dodajemy wanilię – miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy,. Pamiętajcie, żeby zawsze miksować krótko – tylko do połączenia składników. Dzielimy

Ostra na Słodko