szklanki cukru- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżki wody- 2 łyżki kawy cappuccino rumowego- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej
mojewypiekiinietylkomiski. Jajko wyparzyć, zanurzając na 30 sek. we wrzątku (proszę się nie przejmować, że białko się trochę zetnie), następnie schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i jajkiem. Do suchych składników dodać przestygniętą roztopioną czekoladę, utarte masło, kakao. Wymieszać, połączyć składniki w jednolitą masę i nadać jej kształt walca (jak salami). Zawinąć szczelnie
mojewypiekiinietylkoSzykujemy foremki, wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z kakao i solą. Rozcieramy robotem masło. Dodajemy partiami cukier i ucieramy. Do utartej masy dodajemy, kolejno po jednym – jajka. Ucieramy na puch i dodajemy esencję waniliową oraz czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy
mojewypiekiinietylkoblaty. Przygotowujemy krem. Do zimnego mleka wsypujemy 2 opakowania kremu, ubijamy początkowo na wolnych obrotach, potem przez 2 minuty–na najwyższych. W osobnej misce miksujemy na puch 200g miękkiego masła, które następnie dodajemy (całość od razu) do ubitego kremu. Miksujemy kolejne 2 minuty na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowym kremem przekładamy biszkopt. Pierwszy blat
mojewypiekiinietylkocytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy
mojewypiekiinietylkoRazem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta do końca
mojewypiekiinietylkoOlek SPADŁO, to mały chłopiec, który musi przejść operację serca w szpitalu w Münster. Jest co najmniej 10 powodów, dla których powinien znaleźć się w Niemczech
mojewypiekiinietylkoróżne rodzaje serników: dobre, niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2
Świat CiastaPyszne.Ten przymiotnik określa idealnie ten placek.Puszysty, delikatny, leciutki jak puch.Przygotowany w troszkę zdrowszej wersji, bo z mąką pełnoziarnistą, ciemnym cukrem i jogurtem naturalnym. Jeden z moich
Czarnawisienkagalaretki:2 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe2 galaretki agrestowe2 galaretki pomarańczowe1 puszka brzoskwińWYKONANIEJajka całe ubijamy z cukrem. W naczyniu mieszamy mąkę i proszek. Kiedy jajka ubijemy na puch dodajemy mąkę z proszkiem, wodę i olej. Mieszamy wolno. Wylewamy na blachę. Pieczemy 180 ok 40 min.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na trzy części. Przygotować masę z jabłek i galaretek.Masa
W kuchennym oknie Ewyłyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z gazu, wsypujemy suchy mak i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puch. Dodajemy mak z mlekiem.3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy.5. Ciasto wykładamy na blaszkę
Kuchnia domowa Aniwiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki
Kuchnia domowa Aniwodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy do piernika1 łyżka kakao3 szklanki mąkiSposób przygotowania:1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować.2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować.3. Ubić pianę z białek, delikatnie
Kuchnia domowa Anicukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, a potem partiami ser nie przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę
Kuchnia domowa Aniproszku do pieczenia6 jajek1 łyżka octu 1 i 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy3/4 szklanki olejuolejek waniliowy4 łodygi rabarbaruSposób wykonania:1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch, aż jajka zaczną bieleć.2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy.3. Ciasto
Kuchnia domowa Ani