łyżeczka cukru pudru Mango z Wanilią w syropie ETERNO Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam
Blondynka Gotujebezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek) tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie:Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez 2 minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej
Gorący kąsekpszennej 3/4 szklanki mąki pszennej razowej starta skórka ze sparzonej cytryny 3 łodygi rabarbaru 3 łyżeczki wiórków kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia
Kulinarne przygody Gatitypszennej Nadzienie: 200 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 50 ml ciepłego mleka gruby cukier do posypania Wykonanie: Masło ucieramy na puch z cukrem, cynamonem i kardamonem. Dodajemy mąkę, drożdże i mleko. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę. Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się
Kulinarne przygody Gatitypieczenia tortownicy o średnicy 27 cm. Pieczemy około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce ucieramy masło z cukrem na puch, następnie dodajemy po łyżce serka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przecinamy na pół, dolną cześć smarujemy masą, układamy na to drugą część ciasta i smarujemy kremem wierzch
Kulinarne przygody GatityOdmierzone maliny zmiksować z pudrem , ilość cukru według uznania i słodkości owoców Dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować Rozlać do ozdobnych szklanek , wstawić do lodówki Śmietanę ubić na puch, dodać tyle cukru, by deser nie był zbyt słodki Na stężały mix malinowy wyłożyć śmietanę, ozdobić. Wykonanie tego deseru jest proste i dość szybkie, jedynie oczekuje się by stężała
Proste Potrawysmakuje. To taka szybsza wersja tego ciasta. Ciasto biszkoptowe4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki wody1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaJajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać wodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto miodowe30 dag mąki pszennej2
Praktyczna pltruskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 mlPolewa czekoladowa:1/4 kostki margaryny mlecznej4 łyżki cukru1 łyżka kakao1 łyżka wodyPonadto:kilka łyżek płatków kukurydzianych Jajka zmiksować z cukrem na puch. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 23x32 wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić
Praktyczna plWczoraj media straszyły Orkanem i rzeczywiście pod wieczór spadło sporo śniegu i wiało tez konkretnie....Myślałam że jak dziś wstanę z łóżka to zobaczę biały puch i zaspy po kolana a tu..... ani śladu po śniegu....;) cieszę się bo nie cierpię ani śniegu ani zimy...Najchętniej zapadłabym w sen zimowy do wiosny albo wyemigrowała na tropikalną wyspę
NaKońcuJęzykaciepłej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kruszymy ciasteczka Oreo. Można to zrobić na dwa sposoby: umieszczamy w woreczku i walimy wałkiem (wersja dla zestresowanych :)) lub miksujemy blenderem nad drobny puch. Obie opcje równie dobre i smaczne, jedyna różnica to nieco inne efekt kolorystyczny kremu. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Następnie dorzucamy rozkruszone ciasta
Kolizje Smakówmasła 3 łyżki kakao 3 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Nadzienie: pół słoiczka dżemu wiśniowego Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki
Czerwień i błękitpotroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski na 5 minuta aby odrobinę przestygła). Masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce przestygniętą masę jajeczną i miksujemy do czasu uzyskania kremu. Na koniec do kremu dodajemy konfiturę różaną i chwile jeszcze miksujemy
RAROSSApieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem na puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną
RAROSSAszkl ksylitolu ( lub cukru)- 3/4 szkl oleju- 1/4 szkl wody- ksylitol z wanilią ( lub cukier waniliowy)- 1 mały proszek do pieczeniaJajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub bułką tartą foremek. Ja używam form
Smaczne Zdrowe