puch - 3415 przepisów (strona:188/228)

Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 147

budyń. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko powoli wlewać rozpuszczony budyń. Gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać sok z limonki oraz zmielone orzechy. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem, zwijać ponownie w roladę, jednak już bez ściereczki:)) odstawić

Z miłości do słodkości
Wielkanocny zajączek limonkowy 108

szklanki cukru,  130g mąki pszennej,  2 limonki, szczypta soli,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.  Wykonanie Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier. Kolejno, jedno po drugim dodawać jajka.  Limonki sparzyć, z obu zetrzeć skórkę, dodać do masy. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, dodać do ciasta.  Mąkę

Z miłości do słodkości
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 180

parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksować jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną.Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy.Wierzch:  6 połówek brzoskwiń z puszki,  słoik wypestkowanych wiśni,  2 galaretki cytrynowe

Z miłości do słodkości
Rurki z kremem 402

budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić.Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min.Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8602

nasączyć pierwszy blat ciasta.  Posmarować połową dżemu. Krem:  200 g masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.Naponczować i posmarować resztą dżemu.Wierzch: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki

Z miłości do słodkości
Suflet ziemniaczany 159

Suflet lekki jak piorko, niczym puch. Jest jak delikatny powiew wiatru. I choc jesienny wiatr do delikatnych nie nalezy, ja dzis gotuje na przekor pogodzie. Zamknelam szczelnie okna wiec niestraszne mi ani wiatry, ani dzisiejszy chlod. Dzis w moim domu jest przyjemnie i cieplo, a moje danie lekkie jak chmurka. Gdy robilam swoj pierwszy suflet w zyciu byla

Przysmaki Karolki
Marchewkowe placuszki 176

moja Ksiezniczka nie chwalila tak swojego posilku. Po tych wszystkich zachwytach nie moglam wiec sobie odmowic przyjemnosci podzielenia sie z Wami przepisem na te marchewkowe cuda.Sa lekkie jak puch, o niecodziennym smaku, a do tego w ladnym kolorze. Cudnie kontrastuja z dziesiejsza aura, bo za oknem szaruga, platki sniegu przeplataja sie z deszczem. Nie lubie takiej zimy.Ale dosc

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 166

polowy swoich pomysłów jeszcze nie przetestowałam. Udało mi się jednak zrobić coś co zasmakowało całej naszej trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt

Przysmaki Karolki
Marchewka w roli głównej 125

marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które swą optymistyczną barwą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewkiskładniki: 400 g marchewki 2 jajka 100 g serka mascarpone 1 łyżka mielonych migdałów 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz masło do posmarowania foremek

Przysmaki Karolki
Ptasie mleczko z wiórkami czekolady 342

Ptasie mleczko znamy wszyscy, nie trzeba zapraszać :) ani zachęcać do zjedzenia. Lekkie jak puch, rozpływające się w ustach...po prostu niebo w ... Składniki:Masa jasna:250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego2 łyzki cukru pudru5 łyzeczek żelatynystarta na grubych oczkach czekolada.Masa ciemna:250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego5 łyzki cukru pudru5 łyzeczek żelatyny2 łyżki kakao Wykonanie. Masa ciemna:Rozpuszczamy żelatynę

Smaki Edyty
Kostka Cappucino 374

mleka zagotować ,  pozostałe mleko wymieszać z pozostałymi  składnikami.Wlać do garnka z gotującym się mlekiem i  gotować razem do zgęstnienia masy.Wystudzić ,Masło utrzeć na puch , dodawać po łyżce wystudzony budyń.Śmietana 30% ubita na sztywno z cukrem waniliowym.Gorzka czekolada.Ułożenie poszczególnych warstw :biszkoptmasa cappucinobezabita  śmietanautarta czekolada.Smacznego :)\ Polecam

Malinowa Kawiarenka
Rolada biszkoptowa z malinami wg Wojtka 169

słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na niego ciasto. Wstawić

Buniabaje w kuchni
Deser z borówką amerykańską 123

pięknym fiołkowym kolorze . Czas : 10 minut 1 serek homogenizowany light naturalny 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 20 dag borówki amerykańskiej cukier do smaku Zmiksować w malakserze na ,, puch ,, serek , jogurt , połowę borówki i cukier do smaku . Wymieszać z resztą borówek. Nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki by się schłodził . Jeśli chcemy mieć koktajl zamiast deseru proponuję dodać

Buniabaje w kuchni
Babka krówkowa 367

śmietanką, podgrzewać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do całkowitego rozpuszczenia się cukierków- powstałą masę pozostawić do wystygnięcia- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową- margarynę utrzeć na puch, dodać ostudzoną masę krówkową, zmiksować razem- do ciasta dodać żółtka, zmiksować, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji

Smakołyki Bereniki
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 202

pudruBiałka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/3 z podanej ilości cukru.Mąkę przesiewamy z proszkiem i mieszamy z wiórkami kokosowymi.Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Dodajemy do niego porcjami sypką mieszankę, miksując. W ostateczności musi powstać sypka, grudkowa masa na kształt "piasku". Do masy delikatnie dodajemy pianę z białek i dokładnie łączymy.Powstanie bardzo

W kuchni Karmel-itki