puch - 3415 przepisów (strona:193/228)

Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony) 150

łyżeczka cukru waniliowego 50g masła 700 ml mleka  500 g mąki  1 płaska łyżeczka soli  1. Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.  2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Keks makowo-pomarańczowy 139

cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą

Szefowa kuchni
Kaczka pieczona 111

Kaczka pieczona to tradycyjne danie polskiej kuchni,  przyprawiona tylko majerankiem, pieprzem i solą.  Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką. A jak smakował! Powiem tylko PUCHA! Składniki: kaczka ok 2 kg 6 ząbków czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć czosnkiem, majerankiem

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety mielone z cielęciny 87

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.  Składniki 300 g mielonej łopatki cielęcej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 mała kajzerka mleko do moczenia 1 jajko bułka tarta masło klarowane sól, pieprz Przygotowanie Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 151

mróz, śnieg - zima jak z obrazka. Dla niektórych wreszcie, dla innych mogłoby jej wcale nie być. A ja? Tęskniłam za świeżością mroźnych poranków, za skrzącym się w słońcu białym puchem, za skrzypiącymi pod nogami zaspami. Z tej okazji przydałoby się ugotować coś dobrego na obiad. Pomysł z upieczeniem kurczaka na kiszonej kapuście wydał się bardzo trafiony, a danie spełnia wszystkie

Obiad gotowy
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 193

dziwo! - zaraża tym Ptysię, która mimo swego statecznego wieku, nagle przypomniała sobie, jak to jest fajnie wsadzać nos w śnieg i wzbijać skrzące się w słońcu fontanny białego puchu. Zabieramy je więc do parku na dłuższe spacery; póki im łapki, a nam nosy, nie zaczynają zamarzać. Wtedy wracamy do domu, C. rozpala w kominku, a ja robię nam gorącej herbaty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijny kompot z suszonych owoców 172

stało się! Przyszedł grudzień, a wraz z nim gruba warstwa iskrzącego się, białego puchu. Leniwie prószący śnieg, oświetlone miasto i sklepowe ozdoby już zdążyły mnie wprawić w iście świąteczny nastrój. W tym roku wyjątkowo nie mogę doczekać się Bożego Narodzenia. Być może dlatego, że spędzimy je w domu a wraz z tym wiąże się gotowanie szykowania, dekorowanie pierników

Życie ze smakiem
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 273

Świąt. Jeśli używamy chleb lub jabłko, pamiętajmy o tym, aby wymieniać je co kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie panettone, z motywami świątecznymi. Ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tężeje w lodówce i nie ma potem problemu z jego rozwałkowywaniem a w razie

Mieszam w Garnku
Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek 157

Listopad mnie już przygnębia, ciągle szaro i tak nijako, sezon na depresję trwa w najlepsze. Już chyba wolę płaty białego puchu na trawnikach,  żeby nie zwariować przywołuję wiosnę na talerzu !  Czy jesień zawsze musi kojarzyć się z dynią i treściwymi mięsami ? Oczywiście ma swoje prawa i nic tego nie zmieni. Pomysł przyszedł sam gdy podjęłam wyzwanie z marką

Wanilia i Kardamon
Proces wykonania wędliny w szynkowarach i praskach (podstawy) 169

boczek czy karczek inaczej .Tłuściejsze mięsa można parzyć do większych temperatur.Takie jest moje skromne zdanie.Ale też nie wolno przesadzić z temperatura.Po parzeniu dobrze jest zdjąć docisk i taką puchę schować do lodówki w ten sposób umożliwimy wyrobowi wchłonąć większą część soków kture powstały podczas parzenia. Więc jeśli ktoś lubi soczyste wyroby nie wylewamy rosołu który powstał podczas parzenia. 4.Parzenie wyrobów

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Łaciata babka kawowo - waniliowa 2691

łyżeczek kawy rozpuszczalnej  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy

Szefowa kuchni
Sernik z koziego sera 103

Wspaniały i aksamitny sernik z sera koziego na delikatnym spodzie z puchu z biszkoptów. Ma delikatny zapach sera koziego i masła. Smak jest niezwykle subtelny, wręcz niezapomniany :-) Musisz spróbować! Czas przygotowywania:  40 minut Czas pieczenia:  50 minut Ilość porcji:  sernik na 10 osób (średnica

AniaGotuje.pl
Ciasto śnieżny puch 1649

nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku. Serdecznie zapraszam! Czas przygotowywania:  do 40 minut Czas chłodzenia:  minimum 3 godziny Ilość:  tortownica średnicy

AniaGotuje.pl
Babka potrójnie kakaowa 250

soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy

Szefowa kuchni