dodaję przesianą mąkę Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C, aby był gotowy, gdy zaraz zrobię ciasto. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski ze słodkim puchem jajecznym. Możesz pominąć ten krok, ale zalecam przesiać. Ciasto jest wówczas puszyste, a czynność trwa chwilę. Całość mieszam delikatnie za pomocą szpatułki lub na małych obrotach miksera, aby zachować puszystość
Ania gotujedosypujemy mieszankę i energicznie mieszamy, aby nie powstały gródki.Gotujemy tak długo ,aż masa będzie bąbelkować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło miksujemy ze szczyptą soli do momentu uzyskania jednolitego puchu. Do masła dodawać łyżka po łyżce zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy poncz:150 ml wody zagotowujemy z kawą rozpuszczalną. Studzimy. Ponczem nasączamy oba dwa blaty biszkoptu
Olcia gotuje!Krosna wiodąca przez Czarnorzeki wygląda jak z bajki. Na drodze tylko nasz samochód. Wszędzie biel, zaśnieżone lasy. Gdzieś z boku biegną sarny. Śnieg gęsto prószy, pokrywając szarość asfaltu swym puchem. Jedziemy wolno, aby dłużej móc cieszyć się tym przepięknym widokiem. W antykwariacie i księgarni przy krośnieńskim rynku czeka już na mnie właściciel tego miejsca – Pan Zbiegniew Oprządek. Razem zorganizowaliśmy
Raj dla PodniebieniaNiezależnie od tego, czy zima za oknem otulona białym puchem, czy opływająca w deszcze przeplatane śniegowymi płatkami, nasze wnętrza potrzebują troskliwego ciepła, które poprowadzi ku wiośnie. To czas, kiedy na naszych talerzach królują dania wypełniające brzuchy na dłużej. Ziemniaki, kasze, kiszonki, warzywa korzeniowe, mięsa i ryby to główni bohaterowie zimowego menu, które czsami może wydać się nieco monotonne, dlatego przychodzę
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomu, historię tej babki opisywałam Wam ostatnio na moim Instagramie. Powstała z miłości i mezaliansu, ale to już wiecie. Oryginalne babki panettone wypiekane w Italii, charakteryzują się niesamowitym puchem, stygną odwracane do góry nogami. Mój wypiek to tylko babka a'la Panettone, jednak w smaku niesamowicie ją udaje ;-). Może spróbujesz? receptura babka a'la panettone dzień 1; składniki
SMYKWKUCHNIprzedstawionej formie pasuje idealnie do aktualnej pory roku. Nie dość, że mamy Karnawał , to jeszcze nagły i niespodziewany atak zimy spowodował, że jeszcze przedwczoraj wszystko dookoła było pokryte białym puchem. No wypisz wymaluj nasze keto rajskie mleczko… W najbliższym czasie takie pianki chyba będą częściej pojawiać się w moim menu, gdyż po ostatnim przepisie na suflet jogurtowy oszalałam
Modern Cave Girlprzedstawionej formie pasuje idealnie do aktualnej pory roku. Nie dość, że mamy Karnawał , to jeszcze nagły i niespodziewany atak zimy spowodował, że jeszcze przedwczoraj wszystko dookoła było pokryte białym puchem. No wypisz wymaluj nasze keto rajskie mleczko… W najbliższym czasie takie pianki chyba będą częściej pojawiać się w moim menu, gdyż po ostatnim przepisie na suflet jogurtowy oszalałam
Modern Cave Girldeser. Nie jestem jakąś super fanką ptasiego mleczka, ale jak już ktoś mi je podarował, nie mogło się przecież zmarnować :) Najlepsze są te bez polewy, bo lubię ten efekt puchu w masy. I w tym przepisie ubijając śmietankę, uzyskałam praktycznie ten sam efekt i to bez żadnych dodatków spulchniających. Wartość odżywcza 1 kawałka (16) 78 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzudługo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że gęś kojarzę jedynie ze skubania pierza i poduszek z puchu gęsiego, a nie z wyrazistego smaku. Dobrze, że zrobiliśmy pieczoną pierś z gęsi i odkryłam gęsinę, lepiej późno niż wcale. Składniki na pieczoną pierś z gęsi 1 pierś z gęsi
niecodziennikparyzimy niemiłosiernie się wloką. Niektórzy mówią, że w tym roku już do nas nie zawita (na pewno nie dalej, niż poza górską krainę), jednak wciąż mam nadzieję na odrobinę puchu i białej łagodności :) Tymczasem w kuchni, niezależnie od niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał
Kuchnia w Słońcu Skąpanakanapek... Słoiczek takiego kremu może również zostać prezentem! MIEJSCE I CIASTO KAWOWE Z GRUSZKAMI I POLEWĄ KOKOSOWĄ Moje ulubione! Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem... Filmik z przygotowania w studio Kitchen Casting (super przygoda!) możecie zobaczyć tutaj. ************************************* Śledź mój profil na Face booku i Instagramie
Kuchnia EllieKlasycznie pyszna i klasycznie kojarząca się z białym puchem za oknem :) Rozgrzewać się zimą można na wiele pysznych sposobów, ale biała czekolada jest zawsze najsłodszym na to sposobem :) Składniki: 100g białej czekolady (1 tabliczka) szklanka mleka + do podania pianki oraz cynamon do posypania Przygotowanie: Przygotowanie tego pysznego napoju jest banalnie proste. Należy mleko przelać do rondelka i w momencie
ChilliJemyDeser zainspirowany koktajlem prosto z Karaibów to moja propozycja na andrzejkową imprezę Niesamowite połączenie lodów, musu ananasa i puchu kokosa z odrobiną alkoholu % *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Do misy blendera wlej biały rum, dodaj ananasa, 2 łyżki sproszkowanego mleka kokosowego i 4 kostki lodu. Zblenduj wszystko na gładka masę. Wlej
Eat me! Fit me!