Cześć Dzisiaj drugi dzień Adwentu. Tegoroczny Adwent przywitał, przynajmniej nas Bydgoszczan, cieniutką warstwą białego puchu, który odziwo utrzymał się przez cały dzień. Ta biel za oknem nastraja, przynajmniej mnie, świątecznie. Dlatego też, tak jak wczoraj obiecałam, dziś będzie przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Pewnie dla wielu z Was, żadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania
blog.moje-pasje.infoZima to piękna pora roku, o ile dostarcza białego puchu i słonecznej pogody. W przeciwnym wypadku mrozy i chlapa mogą być uciążliwe, jednak mamy sposoby, by z nimi walczyć! Herbata Miód Imbir Pieprz Cytryna Bardzo prosty przepis na rozgrzewającą herbatę, która dodatkowo wzmocni odporność w okresie jesienno-zimowym. Herbatę zaparzamy tak, jak zwykle. Użyjcie zwykłej, czarnej herbaty. Sprawdzi się zarówno
MarcinChefsobie znać co widać po śniegu przyczepionym do drzew z jednej strony, niemniej jednak, nawet w czasie ciszy trzeba się wspinać metodą spider-mana i brodzić w białym puchu po kolana. A na szczycie zasłużony kubek kawy ziołowej ;) W związku z tym, że wybrałem się dość późno, jak na taką porę roku wracałem już w niepełnym oświetleniu. Tym bardziej
Kryzysowa Książka Kucharskazbożową z nutą kardamonu i przystroiłam ją zieloną pianką z bitej śmietanki i herbaty matcha. Piankę oprószyłam ekspandowaną quinoą, niczym śniegiem (quinoa sprawdza się nawet w roli białego puchu ;)) i ozdobiłam błyszczącymi owocami granatu i chrupiącymi pistacjami. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :) Składniki: 1 łyżka ekspandowanej quinoy 1 łyżka pokruszonych prażonych pistacji 1 łyżka owoców granatu
Quinoa Raz!Taka owsianka nie tylko cieszy smakiem, ale też doda energii na początek dnia. Idealna na zimowe śnieżne poranki. Czy u Was za oknem też leży piękna biała warstwa śnieżnego puchu ? Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3/4 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu BIO (u mnie z eSłoneczko) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka ciemnego
Słodkie okruszkiBudząc się o poranku, przecieram oczy ze zdumienia, które ogarnia mnie na widok białego puchu wirującego za oknem. Jesień zaskoczyła mnie... zimną. Po wygrzebaniu się z ciepłej pościeli, rozpoczynam sprint do kuchni po kubek gorącej kawy oraz czegoś co mnie uratuje i rozgrzeje od środka. Tak właśnie staję się najszczęśliwszą osobą na świecie, siedzącą na parapecie z miską tej gorącej
Gawron w rosoleWczoraj Góry Suche spowiła cienka warstwa śniegu. Cieszę się jak dziecko stojąc przy oknie i napawając się widokiem swobodnie opadających, grubych, śnieżnych płatków. Widok gór i dolin otulonych białym puchem, zmrożonych świerkowych lasów oraz chmary wróbli i sikorek dokazujących w karmniku wyjątkowo mnie odpręża. By jeszcze bardziej umilić sobie dzień upiekłam drożdżówkę idealną na bożonarodzeniową ucztę, hojnie nadzianą orzechami
Rozpustne gotowaniespoglądam na zewnątrz przez okno... i co widzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnyKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać
To co kochamczubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego Szczypta soli Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść
Wanilia i Kardamongodzinie piątej rano, gdy panom (i paniom oczywiście też; w końcu mamy równouprawnienie) od odśnieżarek śnią się ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeułożyłam na cieście były plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami. Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które również upudrowałam cynamonem. Wierzch owocowy przykryłam puchem wiórków kokosowych. Na koniec rozłożyłam pozostałe ciasto. Rozsmarowałam równo i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i oprószyłam cukrem pudrem
Kuchnia u Krysimąkę i dodajemy do tego proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masło (koniecznie musi być miękkie) miksujemy razem z brązowym cukrem oraz z łyżeczką cukru waniliowego, do momentu powstania puchu. Oddzielamy żółtko od jajka. Do powstałej mokrej masy dodajemy po kolei jajko, żółtko, szczyptę soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewstawiamy do lodówki na 24 godz. Parzenie Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 65 stopni.Następnie wylewamy powstałą wodę z szynkowara i studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min następnie szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.