Wczoraj Góry Suche spowiła cienka warstwa śniegu. Cieszę się jak dziecko stojąc przy oknie i napawając się widokiem swobodnie opadających, grubych, śnieżnych płatków. Widok gór i dolin otulonych białym puchem, zmrożonych świerkowych lasów oraz chmary wróbli i sikorek dokazujących w karmniku wyjątkowo mnie odpręża. By jeszcze bardziej umilić sobie dzień upiekłam drożdżówkę idealną na bożonarodzeniową ucztę, hojnie nadzianą orzechami
Rozpustne gotowaniespoglądam na zewnątrz przez okno... i co widzę? Śnieg! Tak moi drodzy, w Wielkopolsce miejscami zrobiło się biało... A więc do kubka gorącej porannej kawy dołożyłam sporo mlecznego puchu, białej czekolady i oczywiście syropu z sezonowych gruszek, by nadać kawie niepowtarzalny owocowy smak. I tak powstało idealne połączenie kawy z witaminami na chłodny dzień, spróbujecie? :-) Składniki na 2 szklanki
Poezja Smaków - blog kulinarnyKruche i delikatne ciasteczka na każdą okazję. Moje wielkanocne zajączki przyprószone białym puchem adekwatne do pogody wyjątkowo nie wiosennej. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 150 g cukru • 6 ugotowanych żółtek • 1 łyżka kwaśnej śmietany • szczypta soli • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: • Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. • Mąkę wymieszać
To co kochamczubata łyżka suchego maku Kilka kropel aromatu śmietankowego Szczypta soli Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść
Wanilia i Kardamongodzinie piątej rano, gdy panom (i paniom oczywiście też; w końcu mamy równouprawnienie) od odśnieżarek śnią się ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeułożyłam na cieście były plasterki jabłek. Oprószyłam je cynamonem. Na jabłkach rozłożyłam krążki bananowe, które obsypałam rodzynkami. Trzecią warstwę stanowiły śliwki, które również upudrowałam cynamonem. Wierzch owocowy przykryłam puchem wiórków kokosowych. Na koniec rozłożyłam pozostałe ciasto. Rozsmarowałam równo i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudziłam i oprószyłam cukrem pudrem
Kuchnia u Krysimąkę i dodajemy do tego proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masło (koniecznie musi być miękkie) miksujemy razem z brązowym cukrem oraz z łyżeczką cukru waniliowego, do momentu powstania puchu. Oddzielamy żółtko od jajka. Do powstałej mokrej masy dodajemy po kolei jajko, żółtko, szczyptę soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewstawiamy do lodówki na 24 godz. Parzenie Woda 70-75 stopni i parzymy do momentu osiągnięcia w wyrobie 65 stopni.Następnie wylewamy powstałą wodę z szynkowara i studzimy puchę w zimnej wodzie przez 10 min zmieniamy wodę i ponownie 10 min następnie szynkowar wkładamy do lodówki na 8-12 godz. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.krem, ale do dzieła! Składniki polpa di pomodoro con basilico- puszka pulpy pomidorowej z bazylią, akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium SKWORCU sól do smaku u mnie
Z Kuchni Do Kuchnistopni i parzymy do momentu gdy mięso w środku uzyska 60 stopni. Następnie studzimy szynkowar lub praskę w zimnej wodzie 10 min. Wodę zmieniamy dwukrotnie .Odstawiamy naszą puchę do lodówki na 8-10 godzin minimum .Temperaturę wody i mięsa mierzymy za pomocą termometru z sondą (szpikulcem). SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czosnek i mieszamy następnie dajemy pieprz czarny i dalej mieszamy.Mięso ma się zrobić klejące. Teraz całe mięso układany ściśle w prasce na wierzch kładziemy listki laurowe i puchę chowamy na 24 godz do lodówki. Parzenie: Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 60 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wracałam do domu ostre, zimowe słońce świeciło mi prosto w oczy, a ośnieżone pola skrzyły się, niczym obsypane tysiącami najdrobniejszych diamentów. Dachy przykryte równą warstwą białego puchu, drzewa i krzewy zawinięte w zimowy całun. Zmrożony świat emanuje chłodnym pięknem, któremu nie potrafię się oprzeć. Zabrałam więc Ptysię na spacer, żeby nacieszyć się nim z bliska. Nasze oddechy zamieniały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemargherita Pizza z pieczarkami Czy u Was też biało na dworze? W Warszawie teraz słonecznie i pięknie. Wczoraj śnieg sypał całe popołudnie, więc wszystko przykryte ok. 10-centymetrową warstwą puchu. Aż żal, że jestem uziemiona w mieszkaniu :( Poniżej zdjęcia sprzed prawie tygodnia (z niedzieli, 10 stycznia). Dziś śniegu jest zdecydowanie więcej. Niebo jest teraz bezchmurne, więc
Weekendy w domu i ogrodziekońcu dzisiaj spadł u nas pierwszy śnieg tej zimy. Jeszcze nie jest to to, na co czekają dzieciaki (i ja w sumie też), ale drzewa lekko pokryte białym puchem zaczynają wyglądać, tak jak powinny o tej porze roku. A zimową porą, jak nigdy, smakuje gorąca czekolada i kakao. Ostatnio w baardzo mroźne dni rozgrzewaliśmy się nimi codziennie po powrocie
Pełny talerz