puch - 3415 przepisów (strona:175/228)

Babeczki makowo-marcepanowe 212

ostygnięcia.Przygotować krem serowo-czekoladowy. Ponieważ lubię babeczki z dużą ilością kremu, to podwoiłam ilość składników. Czekoladę posiekać drobno i roztopić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodać partiami cukier i serek. Krótko zmiksować. Dodać chłodną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. Całość wstawić do lodówki, aby krem stężał. Gotowym kremem udekorować wierzch babeczek (fot.4).Źródło: domowe-wypieki.pl

Świat Ciasta
Ciasto 3 bit 930

śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru2 śmietan-fixystarta gorzka czekoladkaPrzygotowanie1. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu z mniejszej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Masło ubić na puch i powoli dodawać po łyżce budyń, miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. 2. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Na papier wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową włożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mazurek marcepanowy 151

żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo:słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracjiMarcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać jajka. Może się zdarzyć, że marcepan nie chce nam się ładnie rozprowadzić - należy wtedy masę (w misce w której ucieraliśmy

Świat Ciasta
Tort płatkowy 146

usuwać papier z każdego placka, wtedy najlepiej odchodzi. Przygotować krem. Ugotować budynie (dodając cukier) wg instrukcji na opakowaniu z zachowaniem mniejszej ilości mleka. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch a następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Otrzymaną masą posmarować nasze wcześniej przygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około

Świat Ciasta
Jabłkowe chmurki 275

jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g cukruŻółtka, wodę, cukier i cukier waniliowy ubić na puch, a następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach

Świat Ciasta
Pomarańczowe kwiatki z okienkami 186

być takie jak do szaszłyków)Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość

Świat Ciasta
Rolada serowa na zimno 9617

przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie wymieszać (fot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę

Świat Ciasta
Sernik "Świąteczny Księżyc" 180

nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej twaróg. Żółtka wymieszać z 1 szklanką cukru pudru i z cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Bia

Świat Ciasta
Tort z Masą Budyniową, Pomarańczami i Czekoladą 194

gotującego się mleka. Energicznie mieszamy. Budyń wyjdzie nam gęsty. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą, tak aby ta dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch i po łyżce dodajemy zimny budyń, dodajemy do skończenia się budyniu. DODATKOWO:7 plasterków pomarańczy z syropie ETERNOkilka wiśni z rumem ETERNO100 g czekolady gorzkiej (rozpuściłam

Blondynka Gotuje
Kokosanki z makiem 162

jajko – 1 duże- masło – 25 g- mąka – 2 płaskie łyżki- soda – 1 szczypta- aromat waniliowy – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło.Mieszamy.Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, mąkę i sodę.Dokładnie mieszamy.Formujemy z ciasta kuleczki ściskając masę w dłoni.Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem w temperaturze 180C

Ostra na Słodko
Ciasto szyfonowe 330

już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie to nie wiem , ale sami zobaczcie , że kalorii to tu niewiele!    Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie!Śmiało można pokusic się o dokładkę!Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje jeszcze lepiej.  SKŁADNIKI;- białko

Ostra na Słodko
Truskawkowe z kisielową bezą 211

cukier puder – 1 szkl* kisiel truskawkowy – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.Dodajemy zwykły cukier , miękką margarynę  , ubite na puch żółtka i gęstą śmietanę.Wszystko dokładnie razem wyrabiamy , a następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na wierzch układamy oczyszczone i pokrojone truskawki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnik

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 129

cukier puder – 3 łyżki* wiśnie – 250 g* żelatyna – 3 łyżki* sok wiśniowy – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy ok. 13 min. w 180C.Ciepłe wyjmujemy i wykładamy nic keksówkę ( o podobnej do blachy

Ostra na Słodko
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi 495

Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszkę mannę i niemal ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy.Następnie masło miksujemy na puch i stopniowo, partiami dodajemy kaszkę mannę ciągle mieszając. Na dno formy wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy 1/3 masy, powtarzamy czynność

Słodka Strona
Puszysty sernik z jogurtów greckich 576

Pyszny , puszysty , wspaniały sernik ...no właśnie czy sernikiem można nazwać ciasto w którym nie ma ani grama sera ? no więc ciasto to smakuje tak jak sernik

Słodkości i nie tylko