Niemal całą moją łąkę otaczają wiankiem krzaki dzikiego bzu. W cieniu ponad stuletniej lipy coraz odważniej rozchyla gałęzie akacja. W ciepłym powietrzu unosi się lekko i zwiewnie biały puch lipowy. Bzy pachną rześko, cytrynowo. Akacja bzyczy od nalotu pszczół. Łąka znów się przebrała. Tysiącem dmuchawców zrzuciła mniszkowe szaty i ubrała w liliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy
KUCHARNIArazem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście. Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam na nich świeże figi, które wcześniej delikatnie skarmelizowałam. Do kremowego twarożku dodałam ubitą śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek, a na koniec
KUCHARNIAśmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo przesianą mąkę z odrobiną soli. Gdy masa będzie jednolita, przełożyć ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy
KUCHARNIAbiałek 5 dag gorzkiego kakao 7 dag mąki 10 dag mielonych orzechów szczypta soli Lukier 20 dag cukru pudru ok. 1-2 kieliszki rumu Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawć stopniowo po jednym żółtku nadal ucierając, a następnie dosypywać stopniowo przesiane kakao i mąkę oraz zmielone orzechy. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę
KUCHARNIAłyżeczki wody różanej 3 łyżki galaretki z płatków róż /można zastąpić konfiturą różaną/ 2 łyżki suszonych płatków róż 25 g cukru Żółtka ubić z cukrem na puch. W rondelku podgrzewać razem kremówkę, wodę różaną, galaretkę z płatków róż, płatki róż oraz wanilię. Trzymać na ogniu do momentu aż zrobi się bardzo gorąca, trzeba jednak pilnować
KUCHARNIAwysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło, sodę. Powolnym strumieniem wlewamy przestudzony czaj, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, miksujemy, dorzucamy "dodatki". PIECZENIE: góra - dół, termoobieg, temperatura 180 stopni, 40 minut. Keksówka
Wypisz Wymalujwanilii 1 łyżeczka soku z cytryny DODATKOWO: 0,5 szklanki śmietanki 30 % Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy
w mojej kuchnicukru 4łyżki cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,4 żółtk a .NADZIENIE. . .sloik jabłek ,kisiel -u mnie galaretka i prażony kokos...... WYKONANIE. ..żółtka utrzeć z cukrem na puch ,dodac masło,olej cukier waniliowy,mąkę wymieszana z proszkiem do pieczeniai wyrobić ciasto-u mnie mikserem wszystko robiłam.Ciasto ponakłówac widelcem i podpiec 20 minut w 170 stopniach C......... NADZIENIE
w mojej kuchniDrugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić
w mojej kuchnigotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy
w mojej kuchniDrugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem lekko docisnąć
w mojej kuchnigotującego mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
w mojej kuchnicukier puder – 50 g * mąka tortowa – 120 g * budyń waniliowy lub śmietankowy – 40 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę i budyń – dokładnie mieszamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej dość obficie mąką stolnicy, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożone papierem
Ostra na Słodkoszklanka+ 1.5 łyżki mąki pszennej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ¾ szklanki cukru pudru 3 jajka ½ kostki margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ucieramy na puch margarynę z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń i proszek. Ucieramy. Przelewamy do niewielkiej formy. (Ja upiekłam w formie do keksu). Wstawiamy
Humanistka w kuchniSłoneczko świeci, a wszystko w około pokrył biały puch. Jak miło zjeść śniadanie oglądając tak piękny poranek. Mimo ferii zaraz po śniadaniu znów idę do szkoły tym razem mam tylko 4 godzinki biologii :) ~ Kakaowa owsianka z cukinią i orzechami włoskimi ~ Składniki: 50g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 1 łyżka kakao naturalnego 5g świeżo mielonego siemienia lnianego pół małej
Kuchenny Skrawek Nieba