pierniczki Moje Kochane czytelniczki ;-D I zapach świąt w domu w listopadzie! ;-))) Uwielbiam czas oczekiwania na śnieg i na święta, nie mogę się doczekać kiedy spadanie pierwszy puch z nieba. Chyba nie prędko ;-) Pierniczki można bardzo długo przechowywać w szczelnej puszcze! Są cudowne! PRZEPIS KLIKNIJ
SMYKWKUCHNIbyło za suche i dało się kleić.Wypełniamy tym dno blaszki 20x30 cm. Masło/margarynę w temp pokojowej miksujemy na puch. Dodając następnie partiami i na przemian ostygnięte mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksując do wykończenia składników. Masę wylewamy na szyszkowe dno. Drugą połowę masy kajmakowej łączymy w identyczny sposób z ryżem
Malinowe Pocałunkiukładamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i kładziemy resztę naszej masy i wiśnie. Na to ląduje ostatni blat, który delikatnie nasączamy. Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy
Malinowe Pocałunkicukru pudru · 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Dodatkowo
Malinowe Pocałunkipieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem: masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce budyniu ugotowanego wcześniej. Miksujemy, aż powstanie gładki krem. Przełożenie ciasta: blat kakaowy cienka warstwa dżemu masa blat kakaowy cienka warstwa dżemu cienka warstwa masy pokruszone prażone
Czerwona PorzeczkaCiasto I żółte:12 dag margaryny7 żółtek20 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia20 dag mąki tortowej1/2 szklanki śmietany 18% Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto rozprowadzić na blaszce (36x24) wyłożonej papierem.Ciasto II białe:7 białek20 dag cukru pudru12 dag margaryny7 dag mąki tortowej6
Praktyczna plrondelka wlać mleko, dodać posiekane batoniki, cukier i 0,5 tabliczki czekolady, na wolnym ogniu, doprowadzić do rozpuszczenia się wszystkich składników, ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami na puch. Do utartej masy żółtkowej dodawać po łyżce zimnej masy z batoników, utrzeć. Na samym końcu dodać wódkę, dokładnie utrzeć. SKŁADANIE CIASTA biszkopt połowa kremu
Kuchnia Danusimleka - 2 łyżki masła - szklanka żurawin - 150 ml jogurtu greckiego - 4 jajka Wykonanie: - jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce - żółtka oddziel od białek - żółtka utrzyj na puch mikserem, dodaj miód i przyprawy - do dużej miski wsyp kaszę, dodaj gorące mleko i starte na tarce jabłka, żurawinę; dokładnie wymieszaj - dodaj masę z żółtek i jogurt grecki - białka
SMYKWKUCHNIChociaż do Wielkanocy jeszcze daleko, to i tak zachęcam do przygotowania babki gotowanej. Jest delikatna, lekka jak puch, a przygotowanie jej jest proste i niezbyt czasochłonne. Do przygotowania jej będzie nam potrzebna specjalna forma do ciast gotowanych z kominkiem. Składniki: 1 i 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka
Salonik smakówproszku do pieczenia Odrobina kwasku cytrynowego, lub sok z połowy cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę Masło utrzeć na puch cały czas ucierając dodać masę jajeczną i śmietanę dokładnie zmiksować, następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia sok z cytrynowy i miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie
RAROSSAmoreli Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę masła, cukier waniliowy, kakao,budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy
Apetyczna babeczkaWyrośnięte ciasto ponownie ponownie zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą śmietanową.5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika
Apetyczna babeczkapieczenia -1 łyżeczka gorzka czekolada soda -0,5 łyżeczki LUKIER sok z 1 cytryny, cukier puder PRZYGOTOWANIE: Margarynę pokroić na kawałki,włożyć do miski,dodać cukier utrzeć na puch. Następnie ciągle ucierając dodawać po jednym jajku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Czekoladę pokroić na kawałki, połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki
Kuchnia Danusidagcukier -15 dagmasło miękkie -20 dagproszek do pieczenia -1 łyżeczkajajka -4 sztsoda -0,5 łyżeczkipolewa czekoladoważurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą
Kuchnia Danusiłyżeczka soda -1 łyżeczka proszek do pieczenia -1 łyżeczka kakao -2 łyżki olej -3/4 szkl jabłka -1 kg PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski,ubić mikserem na puch. Następnie dodać cukier,ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do garnuszka do przesiewania,wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon i kakao,ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej,na samym końcu
Kuchnia Danusi